Prosop de baie: despre utilizarea acestuia

Prosop de baie

Prosop de baie

Despre utilizarea individuală a lenjeriei personale, a celei de pat, a tacâmurilor se cunosc multe lucruri, sugestii şi recomandări, însă nu în toate cazurile acestea sunt şi respectate.

Folosirea unui singur prosop de baie de către toţi membrii familiei are urmări asupra sănătăţii şi nu este recomandată de nici un medic. Guturaiul, răcelile în gât, infecţiile la ochi sau pe piele, infecţiile pulmonare, diareea sau infecţiile virale pot trece în acest fel de la unii membri bolnavi ai familiei la cei cu un sistem imunitar slăbit.

Prosopul de baie poate fi cale de transmitere a infecţiilor în următoarele situaţii:

– atunci când din neglijenţă sau sărăcie este un utilizat un singur prosop;

– atunci când din lipsă de educaţie sanitară şi din economie, este scos din dulap doar un singur prosop;

– situaţia cea mai frecvent întâlnită este aceea în care se utilizează câte un prosop pentru fiecare membru al familiei, dar se încurcă sau fiecare uită al cui este. Acest neajuns se poate repara uşor, ca şi la cămine, internate sau grădiniţe, pe fiecare obiect de igienă personală fiind aplicată o monogramă.

Nu trebuie să uităm faptul că şi utilizarea prosopului peste o durată rezonabilă face din acesta o sursă de contaminare cu microbi sau murdărie.

Un prosop, fie el mai mic sau mai mare, este un lucru necesar pentru igiena individuală şi dă senzaţia de plăcere şi încredere celui care îl foloseşte, mai ales când este curat şi nu prezintă riscuri pentru sănătate.

De aceea, după spălarea lui cu detergent, săpun sau leşie se fierbe sau se pune într-o soluţie cu dezinfectant (clor), apoi se clăteşte şi se usucă la fel ca orice rufă.

Citeşte şi alte articole:

11 utilizări neobișnuite ale săpunului

Săpun de cărbune: natural și ideal pentru ten

Ciuperca piciorului: un remediu eficient