Porumbarul

porumbarul doftoria

Porumbarul – Prunus spinosa (Familia Rosaceae)

Denumiri populare mai cunoscute: coţobrel, curcudel, scorombar, spin, spinul cerbului, ţârn, mărăcine.

Porumbarul este un arbust cu ramuri spinoase, cu flori albe, cu o înălţime de 1 metri -1.5 metri; creste pe soluri lutoase sau luto – argiloase, ca şi pe locuri pietroase. Se întâlneşte în zona de câmpie si cea colinară, în luminişuri si margini de păduri, pe marginea drumurilor şi căilor ferate, în păşuni si fâneţe neîngrijite.

In scopuri medicinale se folosesc florile (Flores Pruni spinosae) care se recoltează la începutul înfloririi, pe timp uscat, mai târziu petalele scuturându-se cu uşurintă; fructele (Fructus Prini spinosae) denumite porumbe sau porumbele (rotunde, de culoare neagră – albastră, lipsite de miros, cu gust acru, iar după brumare, dulceag – astringent) se recoltează în lunile octombrie – noiembrie după căderea brumei care duce la pierderea astringentei şi mărirea procentului de zahăr. Recoltarea se face cu mâna, fruct cu fruct.

Componenţii principali:  în flori – glicozizi cianogenetice şi glicokemferozide, flavone, săruri de magneziu şi potasiu, cvercetin, kemferol, acizi organici; în fructe – antociani, prunicianină, acizi organici, polifenoli, zaharuri, gumirezine, săruri de calciu si magneziu, vitamina C etc.

Proprietăţi: florile – sedative si diuretic – depurative, iar fructele – astringente.

Indicaţii:

Intern: se utilizează decoctul de flori datorită acţiunii uşor laxative, diuretice, sedative, calmante şi hipotensive; fructele se folosesc ca tonifiante ale stomacului şi în combaterea diareei; în diferite boli reno – vezicale; ca dezintoxicant în uremie, gută şi artrite; în tusea convulsivă se întrebuinţează ceaiul de flori şi fructe.

Extern: mustul de fructe proaspete se foloseşte pentru oprirea scurgerii sângelui din nas.

Mod de folosire:

Intern:

a. Infuzie din flori – o linguriţă de flori la 250 ml de apă clocotită (se beau două – trei ceaiuri pe zi, ca sedativ diuretic);

b. Decoct – o linguriţă de fructe la 250 ml de apă rece, fierte aproximativ 20 de minute (se beau două – trei ceaiuri pe zi, în dureri de stomac, ca antidiareic şi în afecţiuni renale şi dischinezii biliare).