Portocale: beneficii, tratamente naturiste din portocale şi coji de portocale

portocale

Portocale: beneficii, tratamente naturiste din portocale şi coji de portocale

Portocale: în diferite scopuri, atât terapeutice, cât şi alimentare, sunt utilizate fructele (mari, globuloase, zemoase, cu coaja portocalie), florile şi frunzele. Fructele sunt căutate pentru sucul aromat şi pentru proprietăţile pericarpului (ale cojii).

Portocale: beneficii

Un rol important îl au vitaminele conţinute de portocale (C – 35-50 mg%, B1, B2, E, P, PP şi provitamina A), cu acţiune protectoare contra infecţiilor şi la nivelul vaselor. De subliniat că necesarul uman zilnic de vitamina C se asigură cu 100 ml suc proaspăt de portocale. Valoarea energetică a fructelor fără coajă este de 39 kcal/100 g, din care se utilizează imediat aproximativ 89%. Marea diversitate a componentelor chimice constituie substratul unei game largi de proprietăţi medicamentoase (diuretice, stomahice, depurative, hepatoprotectoare), ceea ce permite multe utilizări în medicină.

Portocale: tratamente naturiste

În uz intern, fructele dovedesc eficacitate în potolirea setei, tratarea avitaminozelor şi în afecţiuni digestive (constipaţie, balonări, meteorism, boli de ficat şi bilă, sindrom dispeptic biliar, lipsa poftei de mâncare şi  viermi intestinali).

De asemenea, au efecte în prevenirea hemoragiilor interne, a aterosclerozei şi a trombozelor, fiind un bun protector vascular în fragilitatea capilară şi în reducerea vâscozităţii sângelui. În plus, constituie un veritabil adjuvant în combaterea obezităţii şi celulitei.

Pentru aparatul respirator sunt recomandate în combaterea gripei şi a stărilor febrile, iar la nivelul rinichilor, intervin contra iritaţiilor urinare, nefrite şi gută. Totodată, au rol în refacerea ţesuturilor afectate de gingivită.

O reţetă celebră de aperitiv se prepară din cojile de la 6 portocale, care se macerează în 500 ml alcool 400 timp de 15 zile. Se adaugă apoi 2 litri de vin alb, în care s-au dizolvat 500 g zahăr; se filtrează şi se mai macerează încă 7 zile, după care se dă spre consum.

Sucul de portocale dulci (oranjadă) constituie o foarte bună băutură răcoritoare şi nutritivă. Are o serie de proprietăţi terapeutice: remineralizant, energizant şi aperitiv, tonic muscular şi al sistemului nervos, antiinfecţios, ocrotitor vascular, antihemoragic şi fluidizant sanguin, diuretic şi laxativ. Este recomandat în gripă, iritaţii digestive şi renale, dizenterie, nefrite, menţinerea supleţei vaselor sanguine şi ca tonic stimulator la copii, convalescenţi, bătrâni şi femei însărcinate. Sucul din portocale este util în tratarea dermatozelor, în eczeme şi alte afecţiuni ale pielii. Sucul se va consuma numai proaspăt, luând câte 2-3 pahare pe zi, înainte de mese. La sugarii hrăniţi artificial se pot da 1-3 linguriţe zilnic.

În tratarea gripei şi a răcelii se recomandă un suc de portocale, două bucăţi de zahăr, un pahar de rom şi apă clocotită. Se va bea la culcare.

În tratarea obezităţii se fierb, timp de 10 minute, o portocală şi 3 lămâi, tăiate felii, în 500 ml apă. Se vor adăuga două linguri de miere şi se mai fierb încă 5 minute; se filtrează conţinutul şi se beau câte 3 pahare pe zi.

Siropul din portocale dulci are proprietăţi excitosecretoare gastric şi, de aceea, este indicat în hiposecreţie gastrică. Se utilizează direct sau diluat cu apă sau ceai.

Vinul tonic-aperitiv din coji de portocale se prepară prin macerarea a 100 g coji într-un litru de vin alb, timp de 10-14 zile; se serveşte câte un pahar înainte de mese.

Apa din flori de portocal, care rezultă după distilarea fructelor proaspete, are proprietăţi antiseptice, antispastice, sedative şi uşor hipnotice şi se utilizează în insomniile copiilor, la colici nervoase, nevroză astenică, isterie şi palpitaţii cardiace.

Conţinutul ridicat în vitamine şi săruri minerale asigură efecte antiscorbutice imediate, vitaminizante şi remineralizante, creşte rezistenţa organismului la boli infecţioase şi are rol tonic asupra musculaturii şi a sistemului nervos central. O cură de o săptămână, consumând zilnic 3-4 portocale, suplineşte carenţele vitaminice din organism, mai ales pentru fixarea calciului în oase la copii, bătrâni şi persoane grav bolnave, care vor fi protejate de infecţii, astenia şi anemia.

Coaja fructelor nu trebuie aruncată, întrucât are efecte deosebit de bune digestive, tonic-amare, sedative şi hipnotice, la persoane diabetice, în convalescenţă gripală, în constipaţie, la stări febrile şi de oboseală (se prepară o infuzie din 50 g coji uscate de portocal, 15 g frunze de dafin la un litru de apă clocotită).

În afecţiunile digestive, arsuri, balonări, digestie leneşă şi lipsa poftei de mâncare se recomandă preparatul ratafia, obţinut prin macerarea timp de 8 zile a 135 g coajă de portocale şi 135 g coajă de lămâie, îndulcite cu 500 g zahăr sau miere de albine. Aceleaşi efecte le are decoctul din două linguri coji uscate de portocale şi o lingură foi de dafin, care se fierbe timp de 10 minute în 500 ml apă, se infuzează acoperit 10 minute şi se îndulceşte cu miere de albine.

Contra constipaţiei se prepară un decoct din coji de portocale care se fierb timp de 30 de minute; se aruncă apa şi se fierbe din nou într-o apă uşor îndulcită (20 g zahăr la un litru apă). Se scot cojile pe o farfurie, se usucă şi se mănâncă a doua zi de dimineaţă, pe stomacul gol.

Mestecată în gură, coaja înlătură mirosul neplăcut al gurii şi al respiraţiei.

Florile au proprietăţi calmante şi intră în reţete de infuzii (o lingură flori la 250 ml apă clocotită, cu infuzare 15 minute), în tinctură din flori (se iau câte 20-40 g pe zi), apă aromată (se ia câte o linguriţă în 100 ml apă), sirop şi lichior din flori. Au efecte imediate în calmarea sistemului nervos, insomnii, palpitaţii şi spasme gastrointestinale.

Durerile de călcâie se combat cu comprese de coji de portocală.

Fructele sunt utilizate în vindecarea rănilor infectate, eczeme, stomatite, gingivite şi halena. În cazul amorţirii tălpilor şi a durerilor de călcâie, care se simt la persoanele care stau timp îndelungat în pat, se acoperă talpa cu coaja proaspătă de la o jumătate de portocală, golită de miez.

Portocale: utilizări în cosmetică

De-a lungul timpului, au fost lansate multe reţete pentru întreţinerea tenului şi prevenirea formării ridurilor. Aceste reţete se bazează pe proprietăţile astringente, tonice, revigorante, vitaminizante şi rehidratante ale fructelor:

  • sucul din portocale coapte se foloseşte în pensulări pe ten şi pe pielea deshidrată care prezintă riduri evidente
  • feliile proaspete din fruct se aplică pe ten timp de 15-20 de minute, având efect de tonifiere a tenului, relaxarea muşchilor şi întârzierea apariţiei ridurilor
  • decoctul din coji (35-40 g la litru de apă) – se fierbe 5-10 minute şi se foloseşte la masarea pielii gâtului şi a decolteului şi în reducerea acidităţii tegumentelor
  • loţiune cu 40 ml apă din flori de portocal, 40 ml apă de roze, 40 g borax – pentru tamponarea pe nas, faţă şi urechi înroşite în anotimpul rece
  • loţiune tonică din două linguri suc de portocale şi 300 ml apă de roze – se aplică pe ten, gât şi decolteu pentru efecte de tonifiere
  • loţiune din 50 g flori de portocal, 600 ml apă de roze, 300 ml glicerină, 50 ml alcool şi 5 g caolin; se masează tenul pentru combaterea pistruilor şi a petelor brune de pe faţă
  • mască din suc de portocale şi o linguriţă de lanolină – se topeşte la baia de apă şi se aplică pe tenurile uscate şi deshidratate
  • măşti cosmetice din două linguri suc de portocale, o lingură de smântână şi miezul de la o banană; se omogenizează şi se aplică pe tenurile ofilite, palide, pentru revigorare
  • măşti cosmetice din două linguri suc de portocale sau lămâie, un albuş de ou şi o lingură glicerină şi o linguriţă caolin; se aplică pe tenurile grase şi seboreice

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole despre portocale:

Portocala: 9 motive să mâncați o portocală în fiecare zi