Poliartrita reumatoidă: simptome, diagnosticare şi tratament

Poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator.

Este o boală autoimună care afectează articulaţiile mici, în special pe cele ale mâinilor, provocând dureri, inflamaţii, rigiditate şi, în timp, pierderea mobilităţii.

Poliartrita reumatoidă afectează viaţa profesională, aproximativ 20-30% dintre pacienți suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii 2-3 ani de boală, iar 60% dintre aceştia îşi pierd locul de muncă în primii 10 ani de la declanşarea bolii.

Sunt multe cauze care pot să contribuie la apariţia bolii dar, în general, ea apare pe un teren de predispoziţie genetică, peste care se suprapun factori declanşatori, în special infecţii.

Statisticile arată că se produce o reducere a duratei medii de viaţă cu 5-10 ani, ceea ce este o consecinţă importantă.

Acest lucru apare din cauza faptului că boala poate să genereze complicaţii la nivelul organelor interne. Poliartrita reumatoidă nu este doar o boală a artriculaţiilor, ea afectează organismul în întregul lui şi din această cauză poate să antreneze astfel de probleme.

Simptome ale poliartritei reumatoide

Rigiditatea: Articulaţiile încep să îşi piardă din mobilitate. Rigiditatea apare mai ales dimineaţa, dar se ameliorează pe parcursul zilei. Dacă acest simptom este prezent mai mult de 6 săptămâni la rând, este necesară o vizită la medicul reumatolog.

Inflamarea articulaţiilor: În cazul unei articulaţii inflamate membrana sinovială din interiorul acesteia se îngroaşă, produce mai mult lichid, iar în urma tuturor proceselor patologice de la nivelul său cresc dimensiunile articulaţiei.

Acest lucru duce la durere, senzaţie de căldură şi umflarea nu numai a articulației, ci şi a zonei din jurul său.

Durerea: Are mai multe surse şi poate fi cauzată fie de inflamarea articulaţiilor, fie de forţarea acestora. În stadiile avansate ale bolii apar noduli în zonele din jurul articulaţiilor, supuse presiunii.

Printre alte simptome legate de declanşarea poliartritei reumatoide se numără şi febra, oboseala, pierderea apetitului, pierderea în greutate, dureri ale muşchilor sau stare generală de slăbiciune.

Diagnosticare

Diagnosticarea timpurie, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie a acesteia. Mai mult, dieta şi activităţile fizice sunt deosebit de importante în menţinerea unei vieţi normale.

Tratament

Păstrarea greutăţii corporale şi urmarea unei diete echilibrate reduc durerile şi pot preveni o parte din dizabilităţile pe care le provoacă poliartrita reumatoidă.

Astfel, este recomandat consumul de peşte de apă rece (somon, ton, hering, macrou, halibut) pentru conţinutul de acizi graşi Omega 3 şi al produselor bogate în vitamina D (creveţi, seminţe de floarea soarelui, ouă, lapte şi iaurt îmbogăţite cu viatmina D).

Legumele şi fructele organice şi uleiul de măsline extravirgin sunt, de asemenea, recomandate.

Mai mult, trebuie reduse din alimentaţie sarea, produsele lactate precum brânzeturile grase, făina albă, carnea (mai ales cea bogată în grăsime) şi grăsimea saturată (inclusiv uleiurile hidrogenate).

Planul de management al bolii include şi un program de activităţi fizice şi exerciţii benefice pentru poliartrita reumatoidă. Activitatea fizică este deosebit de importantă, fiind demonstrat faptul că astfel sunt reduse durerile şi stările de oboseală şi, de asemenea, creşte flexibilitatea şi puterea muşchilor.

Programul de activităţi fizice trebuie realizat in funcţie de recomandările medicului reumatolog, împreună cu un specialist (kinetoterapeut).

Trei tipuri de exerciţii sunt recomadate pentru poliartrita reumatoidă: exerciţiile care pun în mişcare mâinile şi picioarele, exerciţiile de întărire a muşchilor (înot, aqua gym) şi exerciţiile de rezistenţă (cardio, aerobic, bicicleta medicinală).

Poliartrita reumatoidă netratată sau tratată necorespunzător poate afecta şi alte organe precum inima, plamânii sau rinichii.

Din totalul cazurilor de deces înregistrate la pacienţii cu poliartrită reumatoidă, 40% sunt cauzate de boli cardiovasculare, 20% de infecţii (în principal cele ale plămânilor) iar restul de complicaţii renale, neurologice sau de afecțiuni maligne (leucemie, mielom multiplu).

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte Articole

Artrita: tipuri de artrită, simptome, cauze, prevenire şi tratament