Piper: 9 beneficii terapeutice

piper doftoriapiper doftoria

Piper

Piperul e mirodenia cea mai populară de pe planetă, dar studiile arată ca are și o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră. Este o sursă bună de fier, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina K și fibre.

Iată câteva beneficii ale piperului:

1. Bun digestiv

Piperul crește nivelul secreției de acid din stomac, ajutând astfel digestia și combate diareea, constipația, balonarea și crampele provocate de fermentarea alimentelor nedigerate complet.

2. Te ajută să slăbești

Piperul ajută la dizolvarea celulelor grase și accelerează arderile metabolice, așadar, mâncărurile piperate sunt o cale bună de a scădea în greutate.

3. Este benefic pentru piele

Cercetatorii londonezi au descoperit că piperul poate ajuta la vindecarea bolii vitiligo, o maladie care depigmentează pielea. Studiile arată că piperina, substanța care dă gustul iute piperului, poate stimula pielea să producă pigment. Aplicarea piperinei pe zonele afectate combinată cu terapia cu ultraviolete a dat rezultate mult mai bune decât orice alt tratament pentru vitiligo. In plus, piperina protejează pielea de efectele nocive ale expunerii în exces la radiațiile ultraviolete.

4. Combate răceala și tusea

In medicina naturistă Ayurveda piperul e adăugat în tonicurile folosite pentru vindecarea răcelilor și tusei, deoarece desfundă nasul și sinusurile.

5. Este antibacterian

Proprietățile antibacteriene ale piperului negru ajută organsimul să lupte împotriva infecțiilor și stopează proliferarea bacteriilor din tractul digestiv.

6. Este un bun antioxidant

Piperul (ca orice alt antioxidant) poate opri sau repara distrugerile cauzate în organism de radicalii liberi și astfel poate preveni cancerul, bolile cardiovasculare și afecțiuni ale ficatului.

7. Alină durerile reumatice

8. Poate reduce durerile de dinți si ajută la întreținerea sănătății danturii

9. Este un bun detoxifiant

Piperul te face să transpiri și are și efect diuretic, ajutând astfel oganismul să elimine toxinele.