Piele uscată: remedii naturiste și prevenție

Piele uscată

Piele uscată:

Piele uscată – afecțiune foarte comună a pielii caracterizată printr-o lipsă a cantității corespunzătoare de apă în stratul superficial al pielii, epiderma.

În timp ce pielea uscată tinde să afecteze bărbații și femeile, în mod egal, persoanele mai în vârstă sunt, de obicei, mult mai predispuse la pielea uscată. Pielea persoanelor în vârstă tinde să aibă cantități reduse de uleiuri naturale ale pielii si lubrifianți. Uscăciune pielii poate apărea în orice parte a corpului, dar este cel mai frecventă pe picioare, brațe, și zona abdominală.

Uscăciunea pielii este afectată de cantitatea de vapori de apă în aerul înconjurător, umiditatea. Pielea uscată este, de asemenea, cunoscut sub numele de xeroderma sau dermatită xerosică.

Pielea uscată provoacă o stare de disconfort marcată de mâncărime și crăpare. Aceasta poate avea loc pentru o varietate de motive. Unii oameni au pielea, în mod natural, uscată si pot prezenta simptome frecvent. Cu toate acestea, chiar și cei cu pielea grasă se pot confrunta, la un moment dat, cu o uscare a pielii.

Pielea uscată poate fi o condiție ușoară, temporară cu o durată de câteva zile la săptămâni, însă poate deveni, de asemenea, o problemă mai severă a pielii pe termen lung pentru unii.

Simptomele de piele uscată includ disconfort de etanșeitate a pielii și senzație de mâncărime a pielii. In plus, factori externi, cum ar fi vremea poate afecta severitatea uscăciune a pielii, pielea fiind prima linie a corpului de apărare împotriva a diverși factori.

De exemplu, aerul rece sau uscat și vremea de iarnă poate agrava pielea uscată. De asemenea, persoanele cu ocupații care necesită spălarea frecventă a mâinilor și aseptizare pot experimenta pielea uscata mai des. Pielea uscata poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente.

Epiderma este în mod normal, compus din grăsimi (lipide) și proteine. Porțiunea de lipide a pielii previne deshidratarea pielii. Atunci când uleiurile grase ale pielii sunt eliminate, pielea isi pierde protectia si își pierde umiditate mai ușor.

Pielea uscată poate fi o afecțiune a pielii în întregime invizibilă sau poate cauza un aspect fin uscat sub formă de pulbere a pielii. Netratarea pielii uscate poate provoca iritații, având ca rezultat o erupție roșie (xerodermatitis).

Măsuri simple de prevenire și tratament sunt foarte eficiente în tratamentul pielii uscate. Pașii de bază de prevenire a pielii uscate includ evitarea săpunurilor dure și a substanțelor chimice de curățare.

Tratamentul necesită, în general, mai multe aplicații frecvente și regulate de emolienți și creme hidratante. Netratarea pielii uscate poate duce la complicații, inclusiv eczeme, infecții bacteriene secundare, celulită și decolorarea pielii. Din fericire, pielea uscată este de obicei ușoară și poate fi remediată cu ușurință.

Piele uscată: Remedii naturiste

Morcov

  • suc: 100 ml zilnic, în cure de 10 zile pe lună

Jojoba

  • ulei de jojoba: se aplică pe pielea uscată, 1-2 ori pe săptămână, masând uşor

Măsline

  • ulei de măsline: se aplică pe pielea uscată, 1-2 ori pe săptămână, masând uşor

Hamei

  • infuzie din 1 linguriţă de conuri la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 5 minute, se bea o cană seara, de 2-3 ori pe săptămână
  • infuzie din 2 linguri de conuri la 1 l de apă clocotită, se folosesc minimum 4 l (deci 8 linguri de plantă); se infuzează 7-8 minute, se strecoară şi se fac băi/spălături ale zonei cu piele uscată

Piele uscată: Prevenție

Spală-te cu apă caldă și nu șta foarte mult în cadă- dușurile sau băile lungi și apa fierbinte elimină uleiurile din piele. Limitează statul sub dus la 5-10 minute și folosește apă caldă, nu fierbinte.

Evită săpunurile dure- e mai bine să folosește geluri de duș sau săpunuri pentru piele delicată cu adaos de creme hidratante.

Aplică pe piele cremă imediat cum ieși de la baie, apoi șterge ușor piele cu un prosop, având grijă să o întinzi bine și să-ți mai rămână pe piele.

Folosește un umidificator -aerul cald și uscat, din casă poate afecta pielea sensibilă, agravând mâncărimea și exfolierea. Ai grijă să cureți corespunzător umidificatorul pentru a îndepărta bacteriile și microbii.

Alege materiale din fibre naturale, cum ar fi bumbac sau matase, care permit pielii să respire.

Spală-ți rufele cu detergent fără parfum sau coloranți.

Acoperă-ți cât mai mult posibil pielea pe vreme rece. Ai grijă iarna să porți, căciulă, fular și mănuși când ieși afară.

Folosește mănuși de cauciuc dacă trebuie să stai cu mâinile în apă și folosești substanțe dure la treburile casnice.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole:

6 trucuri pentru o piele îngrijită

Piele uscată sau piele deshidratată? Cum facem diferența

8 alimente benefice pentru o piele fină și catifelată

Perierea uscată: cum se utilizează și ce beneficii are

Pielea: metode de curăţare şi detoxifiere