Picior diabetic: simptome, cauze, diagnostic și tratament

picior diabetic piciorul simptome tratament cauze

Picior diabetic: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Picior diabetic: diabetul zaharat este o afecțiune în care nivelurile ridicate de glucozǎ din sânge poate afecta, ȋn timp, nervii, rinichii, ochii, și vasele de sânge. Diabetul reduce, de asemenea, capacitatea organismului de a lupta cu infecția.

Picior diabetic: atunci când diabetul nu este bine controlat, apar leziuni la nivelul diferitelor organe iar sistemul imunitar este mult mai slǎbit. Problemele membrelor inferioare sunt mai frecvente la persoanele care suferǎ diabet zaharat, 85% dintre amputațiile de gambǎ non-traumatice sunt cauzate de un ulcer diabetic.

Picior diabetic: deteriorarea vaselor de sânge şi deprecierea sistemului imunitar cauzatǎ de diabet face dificilă vindecarea rǎnilor la nivelul picioarelor crescȃnd riscul de infecții bacteriene la nivelul pielii, a ţesuturilor conjunctive, a muşchilor, și la nivelul oaselor. Din nefericire, aceste infecții se pot complica ȋn cangrenǎ.

Picior diabetic: atunci când apare o afecțiune atât de gravǎ, din cauza fluxului de sȃnge slab, antibioticele nu pot ajunge ȋn centru infecţie cu uşurinţǎ iar singurul tratament devine amputarea piciorului. Dacǎ infecția se rǎspȃndește la nivelul sȃngelui, viaţa pacientului poate fi în pericol.

Picior diabetic: simptome

Simptomele piciorului diabetic:

 • Durere persistentǎ la nivelul piciorului
 • Umflarea picioarelor sau a unui picior poate fi un semn de inflamaţie sau poate fi un simptom al unei infecţii de bază sau a circulaţiei venoase slabǎ
 • Scurgerea de puroi de la o ranǎ
 • Mers şchiopătat sau cu dificultate
 • Febră sau frisoane, în asociere cu o ranǎ la nivelul picioarelor
 • Prezența leziunilor la nivelul pielii care capatǎ un aspect neobișnuit
 • Amorţeală de durată în picioare

Picior diabetic: cauze

Existǎ mai mulţi factori de risc care cresc șansele unei persoane cu diabet zaharat de a dezvolta picior diabetic.

O cauzǎ comunǎ a problemelor piciorului diabetic este utilizarea de ȋncǎlțǎminte nepotrivitǎ, care lezeazǎ piciorul. Pacienții care prezintǎ pete roşii, vezicule, bǎtǎturi, sau dureri produse de patofi trebuie sǎ utilizeze ȋncǎlțaminte special recomandatǎ de medic. Orice traumǎ la nivelul piciorului crește ricul de picior diabetic.

Leziuni ale nervilor. Persoanele cu diabet zaharat slab controlat pot prezenta neuropatie periferică și anume deteriorarea nervilor de la nivelul picioarelor. Din aceastǎ cauzǎ pacientul nu ȋși simte normal picioarele, și nu poate sesiza atunci cȃnd apar leziuni minore la nivelul membrelor inferioare. Ȋ n mod normal, oamenii pot simţi daca ȋn pantoful lor existǎ o piatra care lezeazǎ piciorul pentru a ȋndepǎrta-o, ȋnsǎ persoana care are un diabet vechi sau necontrolat poate să nu fie capabilǎ să perceapă acea piatră.

Slaba circulație. Atunci când sangele nu circulǎ normal, diabetul poate duce la accelerarea rigiditǎții arterelor sau la ateroscleroza. Atunci cȃnd fluxul de sȃnge ȋn țesuturi este slab, vindecarea nu se produce în mod corespunzător.

Fumatul provoacă leziuni ale vaselor mici de sânge din picioare, iar acest lucru poate interfera cu procesul de vindecare. Fumatul este un factor de risc ȋn special pentru infecții și amputari. Importanţa renunțǎrii la fumat este vitalǎ ȋn cazul diabeticilor.

Picior diabetic: diagnostic

Examinarea fizicǎ a pacientului trebuie să includă semnele vitale ale acestuia (temperatura, pulsul, tensiunea arterială şi rata respiratorie) precum și o examinare detaliată a tuturor zonelor cu probleme. Pentru o rană adâncă sau ȋn cazul unui ulcer poate fi necesara debridarea chirurgicalǎ minorǎ a plăgii pentru a se stabili gravitatea rănilor.

Testele de laborator: medicul poate recomanda pacientului anumite teste de sânge care pot evidenția prezenţei şi severitatea infecţiei. În funcţie de gravitatea problemei, medicul poate dispune, de asemenea, de teste ale funcţiei renale, teste ale enzimelor hepatice sau cardiace pentru a evalua dacă alte sisteme ale corpului funcţionează în mod corespunzător.

Radiografia piciorului pentru a evalua deteriorarea oaselor sau artrita, potențialele daune ale infecției sau dacǎ existǎ corpuri străine în ţesuturile moi.

Ecografia Doppler poate fi recomandatǎ pentru a se evidenția fluxul de sȃnge prin arterele şi venele din extremitǎțile inferioare. Testul nu este dureros și implicǎ mutarea unei sonde neinvazivǎ asupra vaselor de sânge testate.

Angiografia. Cu ajutorul acestui test medicul stabileşte dacă pacientul are o circulaţie deficitară la nivelul extremitǎților inferioare.

Picior diabetic: tratament

Autoîngrijirea se poate realiza prin:

 • Examinarea picioarelor zilnic precum și după orice traumatism, indiferent de cât de minor este iar orice anomalie trebuie raportatǎ specialistului. Folosiți o crema hidratantǎ ȋn fiecare zi (nu şi între degetele de la picioare), pentru a preveni pielea uscată şi crǎparea acesteia.
 • Aveți ȋn vedere igiena unghilor de la picioare.
 • Purtaţi pantofi confortabili pentru a vǎ proteja picioarele.
 • Un program de exerciții regulate pot îmbunătăţi sănătatea oaselor şi a articulaţiilor, și pot ȋmbunǎtǎți, de asemenea, circulaţia la nivelul picioarelor.
 • Renunțatul la fumat.
 • Controlul diabetului zaharat.

Picior diabetic: tratament medicamentos

Antibioticele. În general, pacientul ar trebui să vadǎ unele îmbunătăţiri în două-trei zile dupǎ primele doze de antibiotic. Pentru infecţiile la nivelul membrelor care pun în pericol viaţa pacientului acesta va fi ȋnternat ȋn spital şi i se vor acorda antibiotice cu un spectru larg.

Internarea ȋntr-un centru specializat în tratamentul plăgilor diabetice unde planul de tratament poate include debridarea chirurgicalǎ a plăgii, îmbunătăţirea circulaţiei prin chirurgie sau terapie, pansamente speciale şi antibiotice.

Tratemetul cu pansamente hidroactive. Aceste pansamente sunt utilizate ȋn mod regulat, pentru fiecare fazǎ a leziuni existȃnd cate un tip de pansament respectiv faza I – exsudativǎ, faza II – de granulație și faza III – de epitelizare.

Tratementul chirurgical. Dacǎ se poate realiza ȋndepartarea necrozei printr-un procedeu chirurgical acesta este ȋntotdeuna de preferat fațǎ de amputarea membrului care este ultima soluție chirurgicalǎ.

Picior diabetic: prevenire

Prevenirea afecțiunii poate fi realizatǎ prin:

 • Controlul diabetului zaharat
 • Autoexaminarea regulatǎ a piciorului de leziuni
 • Utilizarea de ȋncǎlțǎminte adecvatǎ
 • Exerciții fizice și renunțarea la fumat

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole