Peşte proaspăt: cum îl depozităm corect

Peşte proaspăt

Peşte proaspăt

Peștele proaspăt și crustaceele nu numai că au un gust extraordinar, dar sunt și foarte bune pentru sănătatea ta.

Dar, pentru a ne asigura că peștele își păstrează prospețimea, trebuie să fii foarte atent cum îl depozitezi.

Contrar zicalei populare: ”tigaia este cel mai bun loc pentru a pune un pește proaspăt”, vor fi momente când vei vrea să gătești peștele și crustaceele peste câteva zile.

Din moment ce peștele are un gust foarte bun și este foarte sănătos, nu este de mirare că nutriționiștii ne recomandă să mâncăm pește cel puțin o dată pe săptămână.

Totuși peștele tău nu va rămâne proaspăt pentru mult timp decât dacă este pus în frigider.

Dar trebuie să ții cont de câteva aspecte atunci când depozitezi peștele în frigider…

Peşte proaspăt: Peştele este o importantă sursă de omega 3, proteine, vitamine, minerale şi potasiu, însă este foarte important să fie proaspăt şi păstrat în condiţii optime pentru a-şi păstra beneficiile.

Iată un scurt ghid de “de instruire”.

Peşte proaspăt: Ghidează-te după miros

Cumpără peşte dintr-un loc care nu miroase urât, iar peştele este păstrat în gheaţă. În plus, alege peştele care miroase dulce sau sărat, ca marea nu unul care miroase a acru şi chimicale.

Peşte proaspăt: Cum trebuie să arate un peşte proaspăt

Peştele proaspăt cufundat în apă se lasă la fund iar corpul este foarte rigid (nu se îndoaie). Solzii sunt lucioşi şi nelipicioşi bine fixaţi în piele. Ochii peştelui proaspăt sunt clari, strălucitori şi uşor bulbucaţi.

Carnea trebuie să fie fermă şi elastică fără oase ieşite în afară. Atunci când este apăsată uşor cu degetul urma lăsată trebuie să dispară imediat.

Însă cea mai sigură metodă de a verifica prospeţimea peştelui este verificarea branhiilor, care trebuie să fie roşiatice-rozalii, umede şi fără miros dacă peştele este foarte proaspăt în niciun caz vineţii sau maronii.

Fileurile de peşte alb proaspăt trebuie să fie curate cu carnea umedă şi uşor translucidă.

Peşte proaspăt: Cum îl păstrezi după cumpărare

În primul rând, peştele proaspăt se curăţă cât mai repede posibil de măruntaie, deoarece acestea se alterează cel mai repede, după care se depoziteaza la rece.

După ce l-ai curăţat, şterge-l uşor cu un şerveţel de hârtie apoi acoperă-l cu folie de plastic sau pune-l într-un recipient închis pentru a nu intra în contact cu alte alimente.

În frigider îl poţi ţine, la o temperatură de maxim 5 grade timp de o zi maxim două, după care va începe să-şi schimbe aspectul şi gustul.

În cazul peştelui gras (scrumbie, macrou, nisetru, crap de crescătorie, hering, somon), perioada recomandată de depozitare prin congelare este de maximum 3 luni, la o temperatură de -18 grade sau mai puţin.

Peştele slab (caras, şalău, ştiucă, biban, cod, merlucius) se poate păstra la congelator, în condiţii de siguranţă pentru maximum 6 luni, atâta timp cât temperatura este constantă.

Cum să decongelezi peștele

Peștele congelat se decongelează cel mai bine în frigider. Dacă este folosit în ciorbe, peștele poate fi gătit și semi decongelat.

Peștele care va fi gătit la cuptor sau tigaie trebuie decongelat complet.

Notă: peștele congelat nu ar trebui depozitat pe o perioadă mai mare de 12 luni (în funcție de conținutul de grăsime), deoarece grăsimea din pește se poate râncezi.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Fructe de mare: lucruri esențiale

Infecția cu Capillaria: simptome, cauze și tratament

Mâncarea din frigider: cum o păstrezi, cât rezistă carnea, lactatele şi mâncarea gătită