Pepenele Galben

pepenele galben doftoria

Cucuneis mela ( Cucurbitaceae )

Plantă erbacee anuala, originară din Asia tropicala, cu tulpina târâtoare, păroasă şi cu fruct comestibil, mare, sferic sau oval, cu coaja galbenă.

In scopuri medicinale se foloseşte miezul, care datorită principalelor elemente din compoziţia sa (apă, vitamina A, vitamina B, vitamina C, oligoelemente) are proprietăţi diuretice, laxative, este răcoritor şi un regenerator al ţesuturilor, fiind indicat în oligurii, constipaţie, hemoroizi, gută, reumatism şi îngrijirea tenului. Este contraindicat persoanelor suferinde de diabet, enterite, dispepsie.

Pepenele galben, ca şi cel verde, este recomandat în hrana obezilor, pletoricilor, si litiazicilor care îşi pot organiza zile numai cu consum de pepene. Atât persoanele suferinde de boli în care pepenele este permis, cât şi cele sănătoase, pot să beneficieze de cure de pepene timp de două – trei săptămâni.