Pepene galben: beneficii şi proprietăţi

pepene galben

Pepene galben

Considerat un aliment-medicament, un adevărat izvor de sănă­tate, pepenele galben aparține familiei botanice Curcubitacee, alături de dovleac, castraveți, dovlecel, pepene roșu. Este un fruct sățios, ale cărui beneficii pentru organsimul uman izvorăsc din substanțele nutritive conținute.

Este sărac în calorii și grăsimi, de aceea poate fi consumat fără restricții chiar și de către persoanele nevoite să țină dietă. Fiind nu doar sățios, ci și savuros, pepenele galben poate înlocui cu succes un desert sau chiar micul dejun. Poate fi consumat și ca ingredient pentru salate sau diverse deserturi.

Pepenele galben este o sursă extraordinară de vitamine: A, C, E, B3, B5, B6, B9, K, glucide, lipide, minerale, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, fibre, acid folic, betacaroten.

Datorită conținutului mare de apă, în proporție de 90%, este folosit ca un bun diuretic și are un puternic efect antioxidant. Consumat cu regularitate, pepenele galben ajută la prevenirea și chiar tratarea anumitor afecțiuni, cum ar fi malformațiile congenitale sau anemia.

De asemenea, ajută la menținerea sănătății cardiovasculare, la protejarea funcției vi­zuale, la întărirea sistemului imunitar și prevenirea îmbătrânirii premature, la menținerea sănă­tății musculare și gastrointestinale, la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului, la scăderea mai ușoară în greutate și completarea aportului de vitamina A.

Totodată, contribuie la buna funcționare a glandei tiroide, este benefic pentru diabetici, dimi­nu­ează stresul, hidratează și cal­mează pielea, curăță tubul digestiv.

Pepenele galben poate fi consumat ca atare sau, așa cum spu­neam mai sus, poate fi adăugat în diverse deserturi, dar și salate, dulcețuri, înghețate, sucuri, compoturi etc.

Înghețată de pepene galben de post

Ingrediente: 1 pepene galben mediu, 1 cutie (400 ml) lapte de cocos, 500 g zahăr, 2-3 frunze de mentă, sucul de la o lămâie.

Preparare: Se amestecă lap­tele de cocos cu zahărul, se dă un clocot la foc mic, apoi se pune la răcit. Pepenele se curăță de coajă și de sâmburi, se taie cubulețe și se mixează în blender împreună cu frunzele de mentă mărunțite. Pasta obținută se pune într-o sită să se scurgă de apa în exces, deoarece aceasta îi diluează gustul și consistența. După ce laptele de cocos s-a răcit, se amestecă cu pasta de pepene și sucul de lămâie, se omoge­nizează compoziția, apoi se dă la congelator. Când este semi­înghețată, se scoate și se mai mixează puțin pentru a nu se forma cristale de gheață. Apoi se pune din nou la congelator.

Dulceață de pepene galben

Ingrediente: 1-2 pepeni galbeni, 800 g zahăr, 250 ml vin, zeama de la o lămâie, 1 lingură coajă de lămâie rasă, câteva frunze de lămâiță.

Preparare: pepenele/pepenii se curăță de coajă și de sâmburi, apoi se taie miezul cubulețe și se stropesc cu zeamă de lămâie. Se presară zahărul, apoi se stropește cu vin, se acoperă și se lasă la rece de seara până dimineața. Se ­scurge siropul lăsat, apoi se pune la foc până se leagă, se adaugă coaja de lămâie și pepenele galben. Se fierbe în continuare la foc potrivit 10-15 minute, se aromează cu lămâiță, apoi compoziția se pune în borcane.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Pepenele Galben

Pepenele Verde

Suc de pepene roșu rețetă