Pasta de dinţi: 10 utilizări inedite

pasta de dinţi doftoria

Pasta de dinţi

Banala, omniprezenta şi uneori multicolora pastă de dinţi ascunde virtuţi nebănuite… până când situaţiile de urgenţă nu ne arată câte întrebuinţări are acest produs cu istorie tumultoasă.

Pasta de dinţi a început ca o excentricitate a secolului al XIX-lea, având tot felul de ingrediente, care mai de care mai toxice. Iniţial, era destinată albirii dinţilor, nu igienei orale.

10 lucruri pe care pasta de dinţi le poate face pentru tine:

1. Calmează iritaţiile produse de înţepăturile insectelor şi răni minore. Acţionează optim dacă o aplici seara şi o laşi peste noapte.

2. Calmează şi grăbeşte vindecarea arsurilor minore, dacă o aplici imediat după arsură.

3. Întăreşte şi albeşte unghiile. Acestea au cam aceeaşi compoziţie ca dinţii, dar în proporţii mai mici, aşa că pasta de dinţi aplicată pe unghii cu o perie va avea rezultate spectaculoase.

4. Alungă mirosurile neplăcute. Dacă ai lucrat cu usturoi, ceapă sau alte alimente mirositoare, pasta de dinţi aplicată pe mâini va înlătura mirosul.

5. Scoate petele. O pată iese mult mai uşor la spălat dacă este acoperită cu pastă de dinţi şi frecată cu o perie înainte de a intra la maşină.

6. Întreţine încălţămintea subţire. Tenişii şi alte tipuri de pantofi sport se curăţă excelent (fără tocire sau crăpare) după frecarea cu pastă de dinţi.

7. Face argintul să strălucească. Este mult mai ieftin să îţi cureţi bijuteriile din argint acasă, cu spumă din pastă de dinţi, decât la bijutier.

8. Înlătură zgârieturile superficiale de pe CD-uri. Acoperă CD-ul vătămat cu pastă de dinţi, lasă-l să stea timp de 3 minute, apoi clăteşte şi usucă pe o suprafaţă plană.

9. Face să dispară arsura de pe talpa fierului de călcat, prin simpla aplicare, frecare cu ajutorul unui burete şi clătire.

10. Scoate urmele desenate de copii pe pereţi. Dacă micuţii tăi au desenat cu creioane, cretă sau pasteluri, o cârpă înmuiată în pastă de dinţi va face să dispară “grafitti”-urile micilor vandali.