Otoscleroza: cauze, simptome, diagnostic, tratament

otoscleroza

Otoscleroza: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Otoscleroza este o afecţiune ORL ce constă într-o creştere osoasă anormală în jurul scǎriței – oscior al urechii medii, ceea ce face ca modul ȋn care se realizeazǎ transmiterea sunetului către urechea internă sǎ fie afectat. Ȋn mod normal, scărița, cel mai mic os din corp, vibrează liber pentru a permite transmiterea sunetului în urechea internă. Atunci când acesta devine fix, previne ca undele de sunet sǎ ajungǎ la urechea internă iar auzul este afectat.

Alte simptome ale bolii pot include tinitus ( zgomote în urechi ) și amețeli. Urechea medie este separată de urechea externă prin timpan iar aceasta conține oase mici care amplifică undele sonore boala poate face inclusiv ca sentimentul de echilibru sǎ fie afectat în cazul în care creșterea oaselor anormale se extinde în urechea internă. Femeile cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani sunt cele mai frecvent afectate de otoscleroză. Cauza este necunoscutǎ, dar factorii de risc includ istoricul familial și sarcina.

Otoscleroza: cauze

Cauza care duce la apariția otosclerozei nu este cunoscută ȋnsǎ specialiștii au identificat o serie de factori de risc, inclusiv :

  • Istoria familiei – otoscleroza tinde sǎ se moșteneascǎ ȋn familii, fenomen ce sugerează o susceptibilitate genetică a bolii
  • Sexul – femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta otoscleroză decât bǎrbații. De asemenea, caucazienii sunt mai afectați decȃt alte rase
  • Sarcina – femeile predispuse la aceastǎ boalǎ pot dezvolta otoscleroza ȋn timpul sarcinii
  • Osteogenesis imperfecta – această tulburare geneticǎ este caracterizata prin oase anormal de fragile. Persoanele cu osteogeneză imperfectă prezintǎ un risc crescut de a dezvolta otoscleroza. Cauze necunoscute – unele persoane pot dezvolta otoscleroza, chiar dacă nu au niciun factor de risc cunoscut

Otoscleroza: simptome

Otoscleroza tinde să aparǎ inițial la o singurǎ ureche dar ajunge sǎ se dezvolte și la cea de-a doua. Cu toate acestea, boala nu produce surditate totalǎ. Simptomele de otoscleroză includ:

  • Pierderea treptată, dar progresivă a auzului
  • Senzație de zgomote în urechi ( tinitus )
  • Amețeli

Otoscleroza: diagnostic

Boala poate fi dignosticatǎ ȋn timpul unui control ORL, cu ajutorul testelor auditive mai ales cǎ persoana care suferǎ de otosclerozǎ are, de obicei, probleme ȋn a auzi sunetele de frecvență joasă. Medicul poate recomanda o tomografie computerizatǎ pentru a verifica afectarea nervului cohlear.

Otoscleroza: tratament

Din pǎcate, niciun medicament nu s-a dovedit a fi eficace în tratamentul pentru ostoscleroza. Deși pacientul poate purta un aparat auditiv, majoritatea pacienților preferǎ auzul natural.

Chirurgia s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de a îmbunătăți pierderea auzului cauzatǎ de otoscleroză. Tratamentul chirurgical pentru aceastǎ boalǎ este disponibil de aproximativ 45 de ani. Cu îmbunătățirea tehnicii chirurgicale, tratamentul a devenit apoi o stapedectomie. Această operație a fost efectuată pentru prima dată în 1956. Stapedectomia implică eliminarea osului bolnav și înlocuirea acestuia cu un substitut artificial. Pentru intervenția chirurgicalǎ este utilizatǎ anestezia localǎ sau generalǎ. Operația are loc, de obicei, în întregime prin canalul auditiv, astfel încât nu existǎ incizii exterioare.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Tratamente naturiste pentru urechi (otită, otoscleroză şi surditate)

De ce ne țiuie urechile? Cauze și remedii pentru tinitus

Otita medie acută: inflamaţia acută a urechii medii

Ce este auriculoterapia, cum funcţionează şi ce afecţiuni tratează

Boala Meniere: simptome și cauze într-o boală care afectează auzul

Pentru ce este bun usturoiul? 60 de afecţiuni care se pot trata cu usturoi