Oțet: beneficii, tipuri și contraindicații

Oțet

Oțet: beneficii, tipuri și contraindicații

Este ieftin și poate nu este plin de farmec, dar oțetul pe care îl puneti la salată va poate proteja împotriva bolilor de inimă și a îmbatranirii rapide.

Oțetul nu numai că are gust excelent, aromează o salată dar este și plin de vitamine importante, minerale, aminoacizi esențiali și enzime, și are o mulțime de puteri de vindecare.

O nouă cercetare arată că medicii și oamenii de știință îl numesc unul dintre alimentele „funcționale” – alimente care nu sunt numai nutritive, ci ajută la prevenirea și protejarea împotriva bolilor.

Urmați acest articol pentru tipul de otet potrivit pentru dvs.

Otet de mere

Acest oțet, disponibil în supermarketuri și magazine de produse de sănătate, este cea mai puternică și sănătoasă din toate oțeturile.

Acesta conține aceleași nutrienți importanți ca și merele – inclusiv pectină, beta-caroten și enzime potasiu, aminoacizi formați în timpul procesului de fermentație.

Conținutul ridicat de potasiu încurajează creșterea celulelor, țesuturilor și organismelor, iar enzimele contribuie la stimularea reacțiilor chimice în organism.

De asemenea, conține calciu, care menține oasele sănătoase, ajută la transmiterea impulsurilor nervoase și reglează contracția musculară; fierul, esențial pentru sângele sănătos.

Magneziul este alta componentă, cu multe efecte benefice asupra organismului, în special a inimii.

Nivelurile scăzute de potasiu ne pot face să ne simțim permanent obosiți, iar alimente bogate în potasiu contribuie la prevenirea bolilor legate de vârstă.

De asemenea, permite stomacului să producă acid clorhidric, care ajută digestia.

Pierdem acid în timp ce îmbătrânim, dar otetul de cidru de mere poate ajuta la prevenirea afecțiunilor digestive comune.

Oțet din Vin Rosu

Oțetul de vin roșu a fost folosit timp de secole ca un remediu, iar beneficiile sale sunt acum confirmate de cercetarea științifică.

A fost chiar creditat cu ajutorul armatei romane.

Istoricul latin Spartianus a înregistrat aparent faptul că oțetul amestecat cu apă a fost băutura care a ajutat soldații să supraviețuiască bătăliei, precum și diferitele climate extreme pe care le-au întâmpinat.

Experții medicali sunt de acord că, cu cât sunteți mai sănătoși, cu atât mai tânar rămâne corpul vostru.

Nu numai oțetul de vin roșu este plin de antioxidanți anti-îmbătrânire, este lipsit de colesterol, fără sodiu și fără grăsimi.

Fără îndoială, acesta poate ajuta la stoparea afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Ca și vinul în sine, oțetul de vin roșu este bogat în flavanoizi și poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului, ceea ce reduce din nou riscul de infarct miocardic, accidentul vascular cerebral și hipertensiune arterială.

Oțetul acționează ca un substitut al sării, iar o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut scăzut de sodiu este importantă pentru o inimă sănătoasă.

Oțetul din vinul roșu adaugă aroma la alimentele cu conținut scăzut de grăsimi, benefice pentru inimă, cum ar fi fasolea, legume, fructe, paste făinoase și cereale integrale.

Balsam și Ierburi

În italiană „balsamico” înseamnă balsam și, în secolele anterioare, oțetul balsamic a fost folosit ca o gargară, tonic și purificator de aer împotriva ciumei.

În mod tradițional, acesta a fost obținut din struguri Trebbiano, lăsati să se coacă până au fost foarte dulci, pe dealurile din jurul orașului Modena, Italia.

Bogat în antioxidanți și potasiu, ofera de asemenea o aromă deosebit de gustoasă.

Aroma sa dulce, poate fi chiar utilizată peste înghețată de vanilie.

Oțet de Cimbru

Acest oțet conține fier, magneziu, siliciu și tiamină și acționează ca un tonic antiseptic și general de vindecare. Poate suprima tusea și ușurează afecțiunile intestinale.

oțet de orez
otet de orez

Oțet de Orez

Acest otet este atât antiseptic cât și antiinflamator. El ucide bacteriile, virușii, ciupercile și alți germeni și luptă împotriva frigului și a gripei.

Otet de Salvie

Recomandat pentru gingivita si dureri în gat, datorita proprietatilor sale naturale astringente si antiseptice.

Oțet de Rozmarin

Aceasta conține calciu, magneziu și potasiu, care ajută la echilibrarea fluidele care înconjoară nervii și țesutul cardiac.

Rozmarinul poate, de asemenea, ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

tipuri de oțet
otet tipuri

Oțet: Alte zece utilizări terapeutice

Arsuri: Pentru a reduce la minimum inflamația și umflarea arsurilor, aplicați oțet de cidru de mere direct din sticla pe arsuri.

Congestie: Inhalați vaporii dintr-o oală de apă cu abur care conține câteva linguri de oțet de cidru de mere.

Durere de cap: Pentru o durere de cap cu tensiune, uda o cârpă cu oțet, pune-o pe frunte. Pentru migrenă, amestecați o porție egală de oțet și apă într-o oala și aduceți la fierbere. Acoperiti capul cu un prosop peste oala și inhalati 75 de respirații.

Durere în gât: Gargara cu o soluție de apă caldă și oțet în parti egale.

Arsurile solare: Aplicați comprese reci de oțet diluat cu apa pe pielea arsă de soare pentru a ușura disconfortul și a preveni formarea de basici. Otetul are proprietăți antiseptice. (Femeile gravide ar trebui să evite.)

Sughiț: Beti un pahar de apă caldă amestecat cu o linguriță de oțet.

Intepaturile de insecte: Faceți o pastă din oțet și amidon de porumb și aplicați direct pe întepaturile de insecte sau intepaturi de albine, dar nu înțepături de viespi.

Micoza la picioare: clătiți picioarele de câteva ori pe zi cu oțet simplu, de plante sau de mere. Conținutul de acid al oțetului ajută la stoparea creșterii fungilor și la ameliorarea pruritului.

Transpirații nocturne: pentru transpirații nocturne în menopauză sau transpirații cauzate de gripa, încercați să vă spălați cu oțet de cidru de mere înainte de a vă culca.

Otet dimineața pe stomacul gol: beți un pahar de apă care conține o linguriță de oțet de cidru de mere, primul lucru dimineața, ar trebui să atenueze greața timpurie a sarcinii și este sigur pentru copil.

oțet
oteturi

Oțet: Contraindicații

Oțetul poate să ne afecteze sănătatea dinților, însă doar dacă e consumat în cantități mari.

Pentru a împiedica erodarea smalțului, încearcă să diluezi oțetul în apă.

Totodată, ca să minimizezi pericolele, folosește un pai sau spală-te imediat pe dinți, după ce ai băut oțet.

De asemenea, consumul excesiv de otet poate duce la oboseală şi slăbirea mușchilor.

Nivelul ridicat de acid citric conţinut de oţetul de mere poate deteriora esofagul şi mucoasa stomacului.

Aplicarea directă a oţetului pe piele poate provoca iritaţii , erupţii cutanate şi senzaţie de arsură (întotdeauna diluati cu apa).

Pentru a preveni efectele secundare, oţetul trebuie să fie întotdeauna amestecat cu apă, miere sau un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.

Datorită profilului acidic, acesta poate provoca diaree gravă, indigestie şi arsuri la stomac.

Dacă utilizaţi oţet de mere pentru detoxifiere, aceste reacţii adverse sunt foarte frecvente.

Din moment ce este de natură acidă, oţetul poate reacţiona uşor cu unele medicamente, cum ar fi laxativele, diureticele şi insulina.

Persoanele care suferă de osteoporoză ar trebui să ia măsurile de precauţie şi să consulte un medic înainte de a consuma oţet de mere.

Doză recomandată de oţet de mere diferă în funcţie de nevoile individuale.

Pentru cei care doresc să beneficieze de avantajele reale de sănătate ale acestui oţet, amestecaţi 2 linguri de oţet cu o cană de apă şi consumaţi-l o dată pe zi.

Chiar şi atunci când se aplică oţetul pentru pielea, se amestecă cu apă astfel încât să nu cauzeze nici o iritarea a pielii.

Sursa: Daily Mail

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole:

Oțet balsamic: beneficii şi contraindicații

Oţet de mere: cum se poate prepara uşor acasă

Remedii naturiste accesibile oricui (cartofi, oţet, varză, salcâm etc.)

Oțetul de mere: 5 motive ca să te speli pe față cu el