Oțet balsamic: beneficii şi contraindicații

Oțet balsamic

Oțet balsamic

Oțet balsamic: beneficii şi contraindicații

Oțetul balsamic este folosit în bucătăria mediteraneană, asiatică şi arabă, dar este popular în întreaga lume.

Pe lângă un gust minunat, oțetul balsamic conține, de asemenea, mulți nutrienți utili.

Oțetul este un dezinfectant natural. Este unul dintre puținii agenți care ucid mucegaiul toxic. De asemenea, distruge bacteriile și alți germeni.

Ajută la restabilirea nivelelor naturale de „ph” sau aciditate în corpul uman.

Oțetul a fost utilizat pentru tratarea problemelor digestive și pentru reducerea acneei. Acesta este utilizat în mod obișnuit pentru băile de sitz și ca produs de păr.

Oțetul balsamic este o completare gustoasă și sănătoasă a salatelor și legumelor.

Cele 224 de calorii într-o porție de oțet balsamic provin din zaharuri. Acest lucru trebuie luat în considerare la planificarea meselor pentru persoanele cu diabet.

Este bogat în magneziu, potasiu, fosfor, zinc, nu conține grăsimi şi proteine şi are foarte puține calorii.

Fitonutrienții săi au proprietăți antioxidante deosebite.

Oţetul balsamic este adjuvant pentru osteoporoză, hipertensiune arterială, colesterol mărit, cure de slăbire, imunitate scăzută.

Să vedem, însă, care sunt principalele beneficii pentru sănătate ale consumului de oțet balsamic:

Reduce tensiunea arterială – Potasiul din oțetul balsamic ajută la normalizarea tensiunii arteriale, fiind util pentru controlul hipertensiunii.

Oțetul balsamic ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Îmbunătățeşte digestia – Întărind sistemul imunitar, acest tip de oțet este în măsură să influențeze favorabil sănătatea florei intestinale, deoarece aceste două sisteme sunt interdependente.

Reduce colesterolul – Un alt beneficiu major şi foarte important al consumului de oțet balsamic este scăderea colesterolului, prevenind înfundarea pereților vaselor de sânge şi, prin urmare, evitarea anumitor boli cardiovasculare.

Normalizează zahărul din sânge – Oțetul balsamic adăugat la orice fel de fel de mâncare protejează împotriva diabetului.

Persoanele diagnosticate cu această boală reuşesc să-şi controleze nivelul de zahăr din sânge cu ajutorul acestui produs.

Stimulează imunitatea – Datorită antioxidanților din compoziția sa, oțetul contribuie la îmbunătățirea capacității de apărare a organismului şi la accelerarea proceselor de vindecare.

Piele sănătoasă – Nutrienții din plante din oțetul balsamic neutralizează radicalii liberi din piele, făcând-o să strălucească şi să arate mai tânără.

Antioxidanții au acelaşi efect benefic asupra tuturor celorlalte celule din organism supuse la atacul radicalilor liberi care cauzează îmbătrânire prematură şi risc crescut de cancer.

Contraindicații:

Dacă utilizați oțet balsamic în cantități mari, acesta poate dăuna corpului.

Acest lucru se datorează acidității ridicate, astfel încât pentru persoanele care au boli ale tractului gastro-intestinal, utilizarea frecventă este nedorită.

Este posibil să apară și intoleranța balsamică individuală: se manifestă prin stări de greață și vărsături, diaree, turbulențe și creșterea producției de gaze, precum și erupții și roșeață a pielii. Această reacție este foarte rară.

Când se utilizează oțet ieftin care utilizează conservanți, agenți de îngroșare și coloranți, pot apărea alte reacții adverse. Prin urmare, este de remarcat achiziționarea unui produs de calitate.

În ciuda tuturor proprietăților utile, balsamicul nu merită să fie folosit:

cu hiperaciditate gastrică;

cu aciditate crescută a stomacului;

cu intoleranță individuală.

Important!

Cu prudență utilizat de către femeile însărcinate și care alăptează: efectele asupra fătului și copilul nu au fost studiate, asa ca cel mai bine este să-l utilizați în condiții de siguranță.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole