Osteomielită: simptome, cauze și tratament naturist

Osteomielită

Osteomielită

Osteomielită, afecțiune ce se manifestă prin infecție osoasă care poate ajunge la os prin fluxul sangvin sau prin răspândire de la un țesut apropiat. Infecția poate porni chiar de la nivelul osului dacă o rană expune osul la germeni patogeni.

La copii, afectează de obicei oasele lungi ale membrelor superioare și inferioare. Adulții prezintă o probabilitate mai mare de a dezvolta osteomielită la nivelul vertebrelor.

Osteomielita reprezintă inflamaţia osului şi a măduvei osoase, apărută în urma unei infecţii. Boala poate afecta persoane de toate vârstele, cei mai expuşi fiind însă copiii cu vârste între cinci şi 15 ani şi adulţii peste 50 de ani.

Persoanele care suferă de diabet pot dezvolta osteomielită la nivelul picioarelor dacă prezintă ulcerații.

Această afecțiune poate fi tratată cu succes. În cele mai multe cazuri, este nevoie de intervenție chirurgicală pentru extirparea porțiunilor osoase necrozate. Tratamentul este continuat cu antibiotice timp de 4-6 săptămâni.

Cauzele cele mai frecvente sunt fracturile deschise cu expunerea măduvei osoase şi microorganismele patogene aflate în circulaţia sangvină.

Deoarece copiii şi tinerii sunt extrem de activi, se pot lovi foarte uşor, zgârieturile şi tăieturile fiind un punct de pornire pentru infecţia osoasă. De asemenea, bacteriile se pot mobiliza dintr-un panariţiu, furuncul, plagă infectată sau foliculită.

În cele mai multe cazuri, osteomielita este determinată de stafilococul auriu. Alţi germeni, printre care pneumococul şi colibacilul, pot, de asemenea, provoca boala, dar într-o proporţie foarte mică.

Afectează în primul rând oasele lungi ale membrelor inferioare – femurul şi tibia, dar şi pe cele ale membrelor superioare – humerusul, radiusul şi cubitusul. Infecţia se localizează mai rar în vertebre, claviculă sau oasele pelvisului.

Osteomielita se poate găsi sub două forme, acută şi cronică. Prima afectează în general copiii cu vârste între cinci şi 15 ani, sugarii fiind afectaţi ocazional prin contaminare din mediul spitalicesc. Ocazional, cea acută poate apărea şi la bătrâni, în acest caz fiind vorba despre reactivarea unui proces mai vechi, aflat în stare latentă.

Băieţii sunt afectaţi în proporţie mai mare decât fetele, raportul pe sexe fiind de 4:1.

Boala debutează brusc, primul simptom fiind durerea de intensitate foarte mare în zona afectată. Imediat după aceasta apar semne generale, care trădează o infecţie, precum: febra ridicată de 39-40 de grade Celsius, frisoane, dureri de cap intense, dispnee (respiraţie dificilă), tahicardie şi anxietate.

Dacă nu este instituit tratamentul corect, pot apărea complicaţii severe: luxaţia, fractura, artrita şi tulburările de creştere a membrelor.

Osteomielită: Simptome

În unele cazuri, boala nu prezintă simptome sau acestea pot fi ușor confundate cu cele ale altor afecțiuni.

În cazul în care simptomele apar, acestea pot fi:

 • febră
 • frisoane
 • inflamație și senzație de fierbințeală în zona infecției
 • înroșirea zonei afectate
 • iritabilitate sau letargie la copiii mici
 • durere locală

Osteomielită: Cauze

Cele mai multe cazuri sunt produse de bacteria stafilococus care se regăsește pe piele sau în orificiile nazale chiar și la persoanele sănătoase.

Agenții patogeni pot pătrunde în os în următoarele moduri:

 • prin fluxul sangvin
 • prin răspândire de la țesutul infectat sau de la o articulație infectată
 • prin intermediul unor răni deschide

Osteomielită: Tratament

Tratamentul osteomielitei acute constă în administrarea de antibiotice şi imobilizarea membrului afectat în ghips. În cazul formelor mai grave se apelează la tratamentul chirurgical.

Osteomielita cronică afectează predominant adulţii şi poate urma după forma acută, dar poate apărea şi fără a fi precedată de aceste simptome. Pe lângă cauzele obişnuite ale bolii, tuberculoza sau sifilisul pot determina apariţia formei cronice de osteomielită.

Simptomul acuzat cel mai frecvent de bolnavi este durerea spontană şi intermitentă, care se calmează în repaus. Durerea apare în cele mai multe cazuri noaptea. Complicaţiile formei cronice de osteomielită sunt scurtările şi deformările osoase. Forma cronică de osteomielită se tratează prin administrarea de antibiotice în doze mari şi chirurgical.

Tratament naturist

 • Vitamina C: până la 500 mg de 2 ori pe zi
 • Vitamina E: 400-800 UI zilnic
 • Vitamina A: până la 15000 UI zilnic (nu lua acest supliment alimentar dacă ești gravidă)
 • Zinc: 50 mg pe zi
 • Probiotice
 • Seleniu
 • Usturoi
 • Ginseng
 • Echinacea

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole:

Mielita transversă: simptome, cauze şi tratament

Spondiloza cervicală: Cervicartroza, boala care înţepeneşte gâtul

Hernia de disc: simptome, cauze și tratament

Articulaţii care trosnesc: de ce ne trosnesc articulaţiile