Oregano, ingredientul minune! Ce putem trata cu acesta?

oregano doftoria

Oregano, ingredientul minune! Ce putem trata cu acesta?

Il ştim ca ingredient în bucătărie, dar oregano poate fi folosit şi ca remediu pentru diverse afecţiuni. Atât frunzele proaspete cât şi cele uscate conţin uleiuri volatile cu proprietăţi tonifiante, diuretice, expectorante, antibacteriene şi antioxidante.

 

  • Adjuvant în caz de astm

Bogat în carvacrol şi flavonoide, compuşi care ajută la curăţarea plămânilor, oregano poate fi folosit şi în tratarea astmului. Pentru suferinzii de astm, se recomandă un ceai de oregano îndulcit sau nu, de câteva ori pe zi. O altă opţiune constă în a extrage sucul din frunzele proaspete de oregano şi de a lua câte 1 lingură pe zi pentru a ameliora tusea cronică.

  • Inlătură paraziţii intestinali

Dacă nu sunt depistaţi la timp, viermii intestinali pot cauza afecţiuni grave. Pentru a-i înlătura, foloseşte oregano uscat, cu rol antiparazitar. De asemenea, uleiul de oregano conţine agenţi antimicrobieni, substanţe care s-au dovedit eficiente în tratarea paraziţilor intestinali. Adaugă 2-3 picături de ulei de oregano într-un pahar cu apă şi stoarce zeama de la o jumătate de lămâie. Bea acest amestec dimineaţa, pe stomacul gol.

  • Stimulează apetitul

Mai multe studii au arătat că oregano ajută la relaxarea tensiunii stomacale şi stimulează pofta de mâncare. Diluează câteva picături de ulei de oregano în apă fierbinte şi fă o inhalaţie pentru a stimula creşterea apetitului. De asemenea, această plantă facilitează digestia şi combate simptomele neplăcute precum balonarea şi flatulenţa.

  • Desfundă nasul

Oregano este un tratament bun în caz de congestie nazală, deoarece funcţionează ca un antihistaminic. Pentru a-ti uşura respiraţia, adaugă 3 picături de ulei de oregano la o jumătate de cană cu apă clocotită. Acoperă-ţi capul cu un prosop de bumbac, şi inhalează vaporii care ies din amestec. Poţi repeta procedeul de 2 ori pe zi.

  • Scade crampele menstruale

Oregano poate fi folosit şi ca analgezic, mai ales în cazul durerilor menstruale. Pentru acest efect, poţi mesteca frunze proaspete de oregano, de 3 ori pe zi. De asemenea, poţi bea un ceai calmant, pe care îl prepari dintr-o jumătate de linguriţă de oregano la o cană de apă fiartă. Bea acest ceai de două ori pe zi.

  • Protejează inima

Această plantă aromatică este o sursă importantă de potasiu, care ajută la buna funcţionare a inimii, şi la reglarea tensiunii arteriale, cauzate de aportul ridicat de sodiu. Antioxidanţii prezenţi în oregano ajută la prevenirea stresului şi a bolilor cardiace. Beau zilnic o infuzie de oregano, pe care o prepari dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă fiartă.

  • Bun pentru răceală

Datorită proprietăţilor antioxidante şi antiseptice, oregano poate fi un tratament eficient pentru răceala obişnuită. Dacă simţi că ai răcit sau te doare gâtul, este suficient să adaugi 3 picături de ulei de oregano într-un pahar de suc proaspăt de portocale. Bea acest suc o dată pe zi, până când simptomele dispar. De asemenea, mai poţi să încerci ceaiul de oregano, care se găseşte la magazinele naturiste şi care este indicat în tratamentul răcelii şi al infecţiilor sinusurilor. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de frunze uscate la 2 căni de apă fierbinte. Se beau 2-3 căni pe zi. Pentru a trata gripa, se recomandă să amesteci câteva picături de ulei de oregano într-un pahar cu apă, amestec pe care îl bei o dată pe zi, până când starea de sănătate se îmbunătăţeşte.