Operație amigdale: scoaterea amigdalelor și ce complicatii pot apărea

operație amigdale

Operație amigdale: când se recomandă scoaterea amigdalelor și ce complicatii pot apărea

Operație amigdale: amigdalele se infectează mai ales între 4 și 10 ani, sistemul imunitar fiind în formare, iar după vârsta de 11 ani amigdalele se micșorează, reducându-se și riscul inflamării lor.

Operație amigdale: indicațiile operației sau când se recomandă scoaterea amigdalelor

Se recomandă extirparea amigdalelor în amigdalitele mai complicate, ce nu răspund la tratament, în amigdalita cronică (boala persistă mai mult de 6 luni, în ciuda tratamentului), aceasta putând duce la reumatism articular acut cu complicații precum afectarea cardiacă, renală, articulară, și mai ales repetarea alarmantă a infecțiilor, atunci când survin 5 episoade într-un an, sau 4 episoade în 2 ani.

Operație amigdale

Procedura de extirpare a amigdalelor se numește amigdalectomie. Fiindcă este o intervenție dureroasă, se recurge la anestezie. Operația se face prin: metoda clasică (amigdalele sunt îndepărtate cu bisturiul), ablația prin radiofrecvență (amigdalele sunt topite cu ajutorul unui electrod), care are avantaje precum recuperarea mai rapidă și riscul mai mic de sângerare). Altă metodă este laserul. După operație, este recomandat să se consume doar mâncare semilichidă, la temperatura camerei.

Operație amigdale: complicații

Amigdalita este o afecțiune comună mai ales la vârsta copilăriei și se manifestă prin simptome precum durerea de gât și dificultatea la înghițire, apariția de pete albe sau gălbui de puroi pe amigdale, febră, sforăit puternic, uneori apnee de somn, cu obstrucționarea căilor respiratorii, adică în timpul somnului copilului i se întrerupe temporar respirația și are senzația că se sufocă, ceea ce face ca somnul să-i fie agitat și insuficient de odihnitor, ducând la scăderea capacității de concentrare în timpul zilei.

Cauza pot fi diverse virusuri și bacterii (mai ales streptococul beta-hemolitic de grup A), care, depozitați în mici buzunare în amigdale, devin un focar de infecție, iar dacă nu este tratată, amigdalita bacterială poate duce la complicații grave.

Medicul examinează gâtul și poate cere efectuarea unui exudat faringian. În amigdalita de cauză virală, tratamentul este simptomatic, recomandându-se de pildă antiseptice orale pentru durerea de gât. Tratamentele pentru forma bacterială a bolii includ antibioticele.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Tratament amigdalită: care sunt simptomele amigdalitei şi cum poate fi tratată

Remedii simple pentru amigdalită

Faringo Amigdalita

Adenoidita cronică: inflamaţia cronică a amigdalei faringiene