Stare de oboseală permanentă: posibile cauze

oboseală permanentă

Oboseală permanentă

Oboseala este de obicei asociată cu un program de lucru încărcat, cu un număr redus de ore de odihnă sau cu nopţile nedormite (lipsa somnului).

Adevărul este că starea de epuizare permanentă poate ascunde probleme foarte serioase de sănătate.

Dacă ai o problemă cu tiroida (hipotiroidism), în plus faţă de starea de epuizare, s-ar putea să-ţi simţi pielea uscată, să fii des constipată şi să nu mai ai deloc energie.

Hipotiroidismul este o afecţiune care apare atunci când glanda nu produce suficienţi hormoni tiroidieni pentru a asigura buna funcţionare metabolică a organismului.

Oboseală permanentă

Dacă te simţi extenuată tot timpul, nu ai chef să mergi la muncă, nu te poţi da jos din pat dimineaţa, iar noaptea adormi greu, poţi suferi de depresie.

Anemia apare ca urmare a faptului că sângele nu transportă suficient oxigen în restul corpului şi cea mai frecventă cauză a problemei este un deficit de fier.

Anemicii pot experimenta, de asemenea, senzaţie de frig, ameţeală, iritabilitate sau dureri de cap, pe lângă starea de oboseală.

Când nivelul glucozei din sânge este ridicat, circulaţia sângelui este afectată astfel încât celulele nu pot obţine oxigenul şi substanţele nutritive de care au nevoie, iar asta se manifestă prin starea de oboseală.

De multe ori, medicii iau în calcul posibilitatea prezenţei unei infecţii cronice, atunci când pacienţii se plâng de oboseală permanentă.

Oboseală permanentă

Oboseala poate fi asociată şi cu boli mai grave, cum ar fi prezenţa virusului Epstein-Barr (mononucleoza) sau boala Lyme.

Ambele probleme medicale se pot manifesta prin oboseală extremă.

Dacă ai sensibilitate alimentară (la produsele alimentare pe care le consumi mai des, cum ar fi grâul şi lactatele), te poţi simţi obosită, în plus, pot apărea erupţii cutanate, poţi avea senzaţia de balonare sau de epuizare mentală.

Din păcate, nu există teste concludente pentru sensibilitatea la alimente.

Aşa că trebuie să excluzi singură din dietă produsele la care crezi că ai putea fi sensibilă, şi apoi să le reintroduce pe rând, pentru a descoperi ce anume îţi face rău.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Cea mai bună plantă pentru oboseală intelectuală și fizică

Ceaiuri pentru stres: 8 ceaiuri care combat stresul, anxietatea și oboseala

Oboseala cronică: alimente care o combat şi alimente interzise

Oboseala musculară: care sunt semnele, cauzele și cum o combatem

5 plante anti-oboseală