Oboseala cronică: alimente care o combat şi alimente interzise

oboseala cronică

Oboseala cronică: alimente care o combat şi alimente interzise

Cu toţii resimţim oboseala uneori, însă dacă această stare este persistentă, organismul încearcă să ne avertizeze că trebuie să ne schimbăm stilul de viaţă sau că ne-am putea confrunta cu o problemă de sănătate.

Oboseala este mai degrabă un simptom decât o boală, cu toate că are caracter cronic. Prevalenţa la femei este de două ori mai mare. Grupa de vârstă se situează între 25 ani – 45 ani, deşi pot fi întâlnite cazuri şi în copilărie sau la vârsta a treia. Din cauză că nu se cunosc exact cauzele afecţiunii, aceasta nu poate fi prevenită şi nici nu există un tratament specific.

Totuşi, prin îmbunătăţirea modului de alimentare, organismul îşi recapătă forţele şi luptă împotriva simptomelor oboselii cronice.

Ce trebuie să consumaţi din abundenţă pentru a combate sau pentru a diminua oboseala cronică:

Alimente interzise în oboseala cronică:

  • dulciurile
  • produsele făinoase
  • băuturile carbogazoase
  • cafeaua
  • espresso
  • băuturile cu cofeină
  • ceaiul negru
  • grăsimile saturate

Smoothie din kaki și kiwi pentru a combate oboseala cronică

Ingrediente:

1 kaki bine copt, 2 linguriţe de fructe goji bine uscate, 1 linguriţă de stafide, 1 banană, 150 ml apă; 4 kiwi, 1 lingură cu vârf de nucă, 1 lingură cu miere, 1 linguriţă de seminţe de chia, 150 ml apă.

Mod de preparare:

Se prepară mai întâi smoothie-ul de kaki; se taie fructul în bucăţi potrivite, se adaugă fructele goji, stafidele, banana şi apa. Se mixează 2-3 minute, apoi se răstoarnă conţinutul în două pahare mari. Smoothie-ul de kiwi: Se pun fructele de kiwi curăţate de coajă în blender împreună cu nucile, seminţele de chia, lingura de miere şi apa; se mixează 2-3 minute, apoi se toarnă în cele două pahare. Se serveşte imediat. Datorită consistenţei şi proprietăţilor nutriționale, poate înlocui micul dejun.

Gem din fructe de kaki

Ingrediente:

7 fructe kaki; 150 g zahăr; 1 lămâie; 50 ml rom.

Mod de preparare:

Se curăţă fructele de coajă şi se pun împreună cu zahărul într-un vas la foc mic, se adaugă zeama de lămâie, apoi se fierbe aproximativ 20 de minute. Se pune gemul în borcane sterilizate, se lasă 10 minute cu capacul în jos, iar după ce s-au răcit complet, se depozitează.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Oboseala musculară: care sunt semnele, cauzele și cum o combatem

5 plante anti-oboseală