Nuci verzi: beneficiile terapeutice ale acestora

nuci verzi

Nuci verzi

Bogăţia în minerale face ca nuca să fie o sursă principală de aprovizionare a organismului cu elementele necesare păstrării echilibrului nervos, precum şi bunei funcţionări a muşchilor şi oaselor.

Nucile verzi, culese înainte de Sânziene, când pot fi înţepate uşor, servesc la prepararea unei tincturi sau a unui lichior foarte gustos, cu efecte în înlăturarea colitelor de fermentaţie, în lipsa poftei de mâncare, scorbut, anemie, astenie şi în curăţarea ficatului şi a sângelui prea îngroşat. Se aleg 20 de nuci mari, se curăţă de coajă, se taie în sferturi şi se pun într-o sticlă cu gât larg, cu un litru de alcool de 40 de grade; după două-patru săptămâni de expunere la soare sau la loc călduţ, se strecoară şi se adaugă două-trei cuişoare, o bucată de scorţişoară, un baton de vanilie, coaja unei portocale şi 500 g de zahăr dizolvat într-un litru de apă. Lichiorul se trece în sticluţe de culoare închisă şi se consumă câte o linguriţă plină, înainte de mesele principale, într-o cură de 30 de zile.

Nucile verzi cu coajă, fierte cu zahăr şi arome, sunt un bun remediu contra diareei şi a lipsei poftei de mâncare.

Miezul de nucă constituie, de asemenea, un bun remediu terapeutic, fiind un aliment complet, foarte bogat în calorii, albumine, grăsime, acid omega 3 şi săruri minerale. Tocmai datorită acestui conţinut prezintă o mare importanţă în alimentaţia copiilor anemici şi rahitici, a convalescenţilor, a diabeticilor şi a vegetarienilor, deoarece înlocuieşte carnea şi conţine o cantitate redusă de glucide solubile.

Miezul de nucă este, de asemenea, un bun remediu pentru îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare şi un energizant de excepţie. O pastă obţinută din 6-8 nuci măcinate, amestecată cu o lingură de miere polifloră, într-un pahar cu suc natural, reprezintă un energizant, care, consumat prin înghiţituri mici, are efecte bune în ateroscleroză şi în reducerea colesterolului. S-a constatat că femeile care consumă săptămânal minimum cinci nuci, atât separat, cât şi în diferite preparate de patiserie, prezintă cu 35% mai puţine riscuri pentru accidente coronariene.

Efecte favorabile se înregistrează şi în bolile cardiovasculare, tuberculoză, diabet, litiază renală, enurezis sau dermatoze.

Pasta din mieji măcinaţi, amestecaţi cu făină şi smântână sau iaurt gras, se aplică de două-trei ori pe zi, timp de trei zile consecutiv, pe zonele cu răni infectate (furuncule, eczeme, abcese, flegmoane), având rol în colectarea puroiului sau ca protector cutanat în caz de arsuri, insolaţie şi bronzare excesivă. La copiii rahitici şi anemici sau cu boli de oase, se recomandă frecţii zilnice pe corp cu ulei din miez de nucă. Uleiul de nucă, extras prin presarea miezului, este bogat în acizi graşi, mai ales în acid linoleic. De aceea, este indicat în alimentaţia dietetică, pentru prevenirea aterosclerozei coronariene, în reducerea colesterolului, a bronşitei cronice, tuberculozei, constipaţiei şi litiazei renale.

În tratamentele externe, frecţiile cu ulei din miez de nucă sunt benefice în tratarea artritei reumatoide şi a încheieturilor dureroase.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Nucul

Cum să faci unt de nuci

Nucile, cum se prepară şi consumă