Nevroza cardiacă: simptome, cauze şi tratament

nevroza cardiacă

Nevroza cardiacă: simptome, cauze şi tratament

Nevroza cardiacă: simptome

Multi pacienți, care, în fapt, suferă de nevroza cardiacă, resimt perioade lungi de timp simptome identice celor din bolile de inimă, precum: palpitații, tahicardie, durere în piept care radiază în bratul stâng, senzație de arsură sau înțepături în zona inimii, presiune în zona toracică, dispnee, stări de slăbiciune, amețeală. Totuşi, dacă aceste stări sunt experimentate pentru prima oară, este foarte important să se apeleze imediat la consultul medical de specialitate, pentru a exclude un posibil infarct sau o boala cardiacă.

In cazul nevrozei cardiace, inima este perfect sănătoasă. Cu toate acestea, manifestările descrise anterior revin frecvent, mai ales din cauza incertitudinii legate de diagnostic, pe care pacientul o experimentează. Din teama de a nu fi, în realitate, inima afectată, la multi pacienți cu nevroza cardiacă se declanşează atacuri de panică şi o exacerbare a simptomelor. De asemenea, perioadele de timp în care nu există manifestări sunt marcate de teama următorului „atac”.

Nevroza cardiacă: cauze

Nevroza cardiacă este o reacție anxioasă, caracterizată de simptome precum: stări de slăbiciune, dispnee, amețeală, palpitații cardiace, dar care nu sunt provocate de o afecțiune a inimii, fapt ce face posibilă prevenția acestei condiții medicale. Etiologia acestei boli nu este clară, în cele mai multe cazuri, stresul cotidian, stresul posttraumatic sau efortul fizic intens efectuat de persoane sedentare sunt principalii factori de risc pentru declanşarea manifestărilor clinice.

Nevroza cardiacă: tratament

După ce, în urma unui control medical complet, se stabileşte diagnosticul de nevroza cardiacă, este foarte important ca pacientul să înțeleagă în amănunt felul în care este afectat, dar şi ce cauzează aceasta problemă. In cazul în care stresul este factorul incriminat, pe lângă medicația adaptogenă sau sedativă, se poate recomanda şi terapie psihologică, prin care pacientul să învețe să îşi controleze stările declanşatoare.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Plante care alungă depresia și stresul cotidian

Ceaiuri pentru stres: 8 ceaiuri care combat stresul, anxietatea și oboseala

Simptome depresie şi cauze ale declanşării depresiei

7 alimente surprinzătoare care luptă cu stresul și anxietatea