Afecţiuni provocate de neglijarea igienei orale

neglijarea igienei orale

Neglijarea igienei orale – Afecţiuni provocate de neglijarea igienei orale

Neglijarea igienei orale agravează diabetul

Problemele dentare şi diabetul sunt boli care se influenţează reciproc. 10% dintre persoanele cu inflamaţii ale gingiei fac diabet, parodontoza fiind un factor declanşator al diabetului de tip II. Bolile dinţilor au ca rezultat producerea de citokine, care măresc rezistenţa organismului la insulină şi fac mai dificil controlul zahărului din sânge. Diabetul, pe de altă parte, reduce capacitatea sângelui de a se vindeca singur şi măreşte riscul apariţiei infecţiilor dentare şi abceselor.

Neglijarea igienei orale: infecţiile dentare grăbesc naşterea

Infecţiile interne care îşi au originea în infecţiile dentare duc la naşterea unor copii sub greutatea normală. Citochinele produse în timpul infecţiei afectează producerea prostaglandinei. Acest hormon declanşează contracţiile, ducând la naşteri premature. Gravidele cu probleme dentare prezintă un risc de şapte ori mai mare de a naşte înainte de termen faţă de cele cu dinţi sănătoşi.

Neglijarea igienei orale: placa bacteriană îmbolnăveşte inima

Odată intrate în sânge, bacteriile se ataşează de placa de colesterol de pe artere, ceea ce duce cu timpul la formarea unor cheaguri ce produc tromboză. Bacteriile pot ajunge şi în ventricule sau atrii, ducând la endocardită. În timp, boala evoluează şi atacă alte organe vitale, organismul fiind afectat de o infecţie generalizată. Sănătatea gingiilor influenţează sănătatea inimii, de aceea sunt recomandate vizitele la dentist odată la 6 luni. De asemenea, folosirea aţei dentare reduce riscul apariţiei parodontezei cu 70%.

Neglijarea igienei orale: lucrările dentare proaste şi mersul

Nu doar dinţii netrataţi pot produce probleme, ci şi lucrările dentare proaste. Dacă o punte sau o proteză dentară sunt prea înalte şi călcătura nu se face corect, acestea pot afecta mersul. O lucrare prost făcută afectează şi masticaţia. Dacă mesteci doar pe o parte poţi avea dureri de cap. Şi tinitusul (ţiuitul urechilor) poate fi generat de o problemă a maxilarului, în acest caz dentistul putând fi de ajutor, nu medicul ORL.

Alte afecţiuni legate de neglijarea igienei orale sunt boala:

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria