Iod: necesarul zilnic de iod, deficitul de iod, riscurile insuficienţei de iod

necesarul zilnic de iod deficitul de iod

Iod

Iod: acesta este un oligoelement prezent în cantităţi infime în corpul uman (15-20 de miligrame). Singurul său rol dovedit este acela de a participa la sinteza hormonilor tiroidieni, fiind esenţial pentru funcţionarea normală a acestei glande. În consecinţă, deficitul de iod, dacă este sever, va determina alterarea producţiei de hormoni tiroidieni şI va declanşa tulburări de dezvoltare fizică şi intelectuală.

Necesarul zilnic de iod

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), necesarul zilnic de iod este de 150 de micrograme pentru adolescenţi şi adulţi, 200 de micrograme pentru femei însărcinate sau care alăpteaza, 90-120 de micrograme pentru copii, 90 de micrograme pentru sugari. Se pare că aportul optim ar fi de 200-300 de micrograme/zi. Când aceste nevoi nu sunt satisfăcute, apar o serie de anomalii funcţionale şi de dezvoltare, incluzând tulburări ale funcţiei tiroidiene şi, când deficitul este sever, guşă endemică, cretinism, scăderea fertilităţii.

Deficit de iod

Cea mai frecventă manifestare a deficitului este guşa, adică mărirea glandei tiroide. O zonă cu deficit pedoclimatic de iod va avea o incidenţă mai mare a acestei afecţiuni, faţă de zonele cu aport normal de iod; dacă peste 5% din copiii de vârstă şcolară au guşă, aceasta este considerată endemică. Prevalenţa guşii este influenţată de vârstă şi sex, fiind maximă la pubertate şi în cursul perioadei fertile şi mai frecventă la fete şi femei, după vârsta de 10 ani. În zonele cu endemie severă, guşa apare foarte devreme.

În Europa, problema deficitului de iod este rezolvată doar în cinci ţări: Elveţia, Austria, Finlanda, Norvegia, Suedia. În alte ţări, sunt încă zone izolate în care există un aport „la limită”. Problema insuficienţei iodului persistă încă, moderat, şi în unele zone, chiar severă în ţări din sudul şi estul Europei, inclusiv în România. Rezolvarea acestei probleme de sănătate publică, mult mai ieftin şi mai eficient de prevenit decât de tratat, se face prin iodarea sării, care conţine 25-40 de micrograme la fiecare gram de sare. Conţinutul în iod al alimentelor – mai important în peşte, ouă, carne, lapte – este redus, acesta neputând acoperi, corespunzător, nevoile.

Femeile însărcinate sau care alăptează necesită aport mai mare. Acesta este inclus în preparate de tip multivitamine-multiminerale sau sub formă de preparat de iod (tablete).

Riscurile insuficienţei de iod

Mecanismul adaptativ nu poate suplini întotdeauna aportul subnormal de iod şi apare o reducere a producţiei de hormoni – hipotiroidismul – mult mai frecvent la nou-născuţi şi la sugari şi prevenibil prin corectarea deficitului la femeie, înaintea sau în cursul sarcinii. Hipotiroidismul tranzitor într-o perioadă critică a dezvoltării creierului (în perioada intrauterină şi imediat după naştere) e răspunzător de retardul mental endemic, frecvent observat la copii cu funcţie tiroidiană normală, din zonele de guşă endemică. Chiar în zonele cu deficit uşor, copii şcolari aparent normali au mai adesea deficite psihointelectuale, de obicei subtile, uneori, însă, evidente.

În zonele cu lipsă severă de iod, un număr mare de indivizi (până la 5-15% din populaţie) poate avea manifestările cele mai severe ale deficitului de iod, constând în alterări ireversibile ale dezvoltării intelectuale şi fizice; acestea sunt grupate sub denumirea de „cretinism endemic“, cu două forme: forma predominant neurologică, cu surdomutitate, pareze, în special la nivelul membrelor inferioare, tulburări de mers şi echilibru, asociate retardului mental şi forma cu hipotiroidism sever în care predomină aspectul de hipotiroidism, cu tulburări severe de creştere şi dezvoltare fizică şi intelectuală.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

7 semne că ai putea avea o tiroidă leneșă

Gușa tiroidiană: simptome, cauze, diagnostic, tratament și complicații

Hipotiroidism: cauze, simptome şi tratament

Primele semne care apar dacă suferi de hipotiroidie

Insuficienţa tiroidiană: simptome şi tratament

Cum se manifestă lipsa de vitamine și minerale? Ce simptome îți transmite corpul