Muştarul Negru

mustarul negru

Muştarul negru – Brassica nigra – sinonim Sinapis nigra ( Cruciferae )

Denumiri populare mai cunoscute: hardal, muştar de câmp, muştar sălbatic, rapiţă sălbatică.

Muştarul negru este o plantă anuală având înălţimea de 1 m – 1.5 m, cu seminţe brun – roşiatice care conţin circa 30% ulei gras. Este o plantă mediteraneană si din Asia de Vest. La noi creste în flora spontană, pe marginea drumurilor sau prin zăvoaie. Infloreşte în iunie şi iulie. Este utilizat numai produsul obţinut prin culturi. Are aceeaşi zonare ca muştarul alb.

In scopuri medicinale se folosesc numai seminţele ajunse la maturitate (Semen Sinapis nigrae sau Semen Brassicae nigrae), recoltate când frunzele de la bază s-au îngălbenit, fructele au căpătat o culoare galben – ruginie, iar seminţele sunt în pârgă. Seminţele sunt lipsite de miros, iar gustul la început este amărui, apoi înţepător – arzător.

Componenţii principali: sinigrozida (o tioglicotidă), mucilagii, lipide (formate din gliceridele acizilor oleici, linoleic şi erucic), proteine, colină şi săruri minerale.

Proprietăţi: rubefiant datorită alilsenevolului ale cărui efecte iritante sunt diminuate de prezenta mucilagiilor din seminţe.

Indicaţii:

Extern: ca revulsiv, aplicat local pe timp limitat, sub formă de cataplasme; prelungirea timpului de aplicare poate duce la ulceraţii ale pielii. Sub formă de cataplasme în inflamaţii ale articulaţiilor, reumatism, gripe, bronşite, pneumonii, răceală.

Seminţele de muştar macinate sunt cunoscute şi sub denumirea de Farina Sinapis, iar hârtia de muştar sub denumirea de Charta Sinapista.

Mod de folosire:

a. Cataplasme din 100 grame faina de muştar (Farina Sinapis) amestecată cu apă caldă la 30 de grade Celsius; se formează o pastă care se aplică pe locul dureros. Apa nu trebuie să fie fierbinte, deoarece distruge mirozina care cu apa (prin hidroliză) dă esenţă de mustar. Pasta întinsă între două cârpe curate se aplică şi se lasă 15 minute, după care se scoate şi se poate aplica pe alt loc dureros. Pentru cei ce nu suportă acţiunea puternic revulsivă a muştarului, precum şi pentru copii, cataplasmele se prepară din 50 de grame de făină de muştar în amestec cu 100 de grame de făină de in.

b. Băi locale – se pun 25-30 de grame de făină de muştar într-un săculet, peste care se toarnă 2-3 litri de apă caldă la 25-30 de grade Celsius. In cazul unei băi generale se adaugă o cantitate mai mare ( 250 grame ) de făină de muştar, iar săculeţul se agită în apă. Atât baia locală cât si cea generală durează 20 de minute -30 de minute. Cataplasmele nu se folosesc la copiii mici.

Utilizări populare pentru a trata cu Muştarul negru: contra durerilor de cap se pune pe ceafă sau la ureche, sub formă de cataplasme; contra orbaltului (erizipel) – pisat mărunţel şi amestecat cu lapte dulce; contra treapădului se foloseşte rădăcina fiartă în vin, combinaţia rezultată folosindu-se seara şi dimineaţa.