Mucegai: ce simptome și afecțiuni poate declanșa

mucegai

Mucegai: ce simptome și afecțiuni poate declanșa

  • Mucegai: poate cauza pneumonie și înrăutăți simtomele astmului

În anul 2004, Institutul de Medicină (IOM) din Statele Unite ale Americii a arătat, în urma unui studiu, că mucegaiul poate înrăutăți simptomele astmului. Cercetătorii au evidențiat, de asemenea, că mucegaiurile pot favoriza și apariția pneumoniei, în urma unei expuneri prelungite. Mai mult, în urma unei cercetări a oamenilor de știință americani de la Universitatea Brown s-a descoperit că micotoxinele conținute de unele specii de mucegai pot provoca dificultăți de concentrare, oboseală, cât și dureri de cap.

  • Mucegai: poate cauza reacții alergice

Problemele de sănătate cauzate cel mai frecvent de expunerea la mucegaiuri sunt alergiile, manifestate prin simptome precum mâncărimi ale pielii, strănut, înroșirea și lăcrimarea ochilor și secreții nazale. În urma unei expuneri îndelungate, mai pot apărea tusea și o respirație greoaie. Aceste senzații apar fie în urma inhalării sporilor, fie după ce ai atins o suprafață contaminată.

  • Mucegai: poate cauza depresie

Un studiu la care au luat parte aproape 6. 000 de persoane din 8 orașe ale Europei a arătat că există o legătură între depresie și mucegaiuri. Mai exact, unele micotoxine conținute de acestea pot influența în mod negativ partea cerierului corelată cu emoțiile. Oamenii de știință i-au întrebat pe participanți despre prezența sau absența simptomelor de depresie, precum apatia, oboseala, lipsa poftei de mâncare, insomnia. În baza răspunsurilor, cercetatorii au ajuns la concluzia că oamenii care aveau semne ale depresiei locuiau în încăperi cu mucegai.

  • Cine este mai vulnerabil la mucegai

Cei care suferă de alergii, de astm, vârstnicii, sugarii și copiii sunt mai expuși la problemele de sănătate cauzate de mucegaiuri. Și cei care au un sistem imunitar slăbit ori urmează un tratament împotriva cancerului trebuie să se fereasă de încăperile umede și cu mucegai, căci sunt, de asemenea, mai vulnerabile decât persoanele sănătoase.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria