România are cea mai mare rată de mortalitate cauzată de atac vascular cerebral din Europa!

mortalitate cauzată de atac vascular cerebral

Mortalitate cauzată de atac vascular cerebral (AVC) cerebral!

România are cea mai mare mortalitate cauzată de atac vascular cerebral (AVC) din Europa, susține medicul Gheorghe Iana, precizând că 4 români mor în fiecare oră din cauza unui atac vascular cerebral.

Costul pentru tratarea unui pacient cu sechele grave după AVC sunt între 5.000 și 10.000 de euro.

“România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 români mor în fiecare oră din cauza AVC”, a declarat profesorul universitar doctor Gheorghe Iana la conferinţa organizată de Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din Romania (SNRIR) pe tema managementului multidisciplinar al infarctului cerebral.

Doctorul a explicat că în ultimele 9 luni s-au reașezat bazele programului național prin crearea programului de atestare complementară a medicilor radiologi intervenționiști și au fost certificați 25 de specialiști în neuroradiologie intervențională astfel că până în anul 2020 vor există 4 centre de intervenție capabile să funcționeze 24 de ore din 24.

Specialistul a mai spus că urmează să fie acreditate 3 centre de pregătire pentru radiologii intervenționiști care vor asigura personalul medical necesar derulării în bune condiții al AP AVC.

Avem nevoie de finanțare! În România, accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă a două cauza de mortalitate – 21,64% și dizabilitate – 11,34% cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro, dintre care 89% sunt costuri indirecte generate de susținerea pacienților care după un AVC rămân cu sechele grave.

Costul pentru tratarea unui pacient sunt între 5000 și 10.000 de euro, costurile pentru susținerea ulterioară a pacienților care rămân cu sechele sunt imense.

Pentru susținerea financiară a 1000 de pacienți rămași cu sechele majore după un episod AVC pentru că nu au avut acces la tratamentul adecvat, statul va cheltui în următorii 10 ani aproximativ 100 milioane de euro, iar costurile cu tratarea acestor 1.000 de oameni ar reprezenta aproximativ 15 milioane de euro, a adăugat prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

Cheltuielile directe și indirecte ajung, potrivit medicului, să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB, cele mai noi statistici arătând că 20% dintre pacienții cu AVC mor în primele 30 de zile, iar 30% dintre ei rămân imobilizați la pat.

Incidența directă și indirectă a AVC ajunge la aproximativ 300.000 de bolnavi și aparținători. Costurile pentru statul român afectează serios PIB-ul, ajungând pînă la 0,4% anual.

Crearea infrastructurii în care pacientul să fie tratat și recuperat corect ar putea genera în următorii ani o reducere a acestor cheltuieli până la 670 milioane de euro anual.

Este evidentă necesitatea finanțării dezvoltării acestor centre multidisciplinare care vor fi o garanție pentru creșterea ratei de supraviețuire și recuperare pentru pacienții afectați de AVC, a declarat ministrul Finanțelor Publice.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeste și alte Articole:

Spitalul din Runcu, singurul spital din țară care are o salină pentru tratarea bolilor respiratorii

S-a decis! Fără „pile și relații” la angajările în spitale!

Câţi români au hepatită şi probleme cu ficatul