5 trucuri ca să alungi moleşeala după masa de prânz

moleşeala după masa de prânz

Moleşeala după masa de prânz: 5 trucuri ca să o alungi

Ca să nu mai dormi pe tine după masa de prânz trebuie să cunoşti câteva lucruri despre motivele care induc această stare de moleşeală şi să le combaţi. Somnolenţa postprandială, cum se mai numeşte această senzaţie care apare după masă, se manifestă prin simptome precum moleşeala, incapacitatea de a te concentra şi o somnolenţă accentuată.

Cu cât mănânci mai mult, cu atât energia va fi concentrată mai mult doar pe procesul de digestie, lăsându-te cu acea senzaţie accentuată de moleşeală şi somnolenţă.

Somnolenţa este şi mai accentuată dacă consumi alimente care conţin zahăr. Pe măsură ce alimentele se digeră ele eliberează glucoza, iar ca reacţie pancreasul începe să producă insulina pentru a menţine la un nivel optim glicemia. Cu cât este mai mare cantitatea de insulină produsă, cu atât va determina o creştere a producţiei de serotonină şi melatonină de câtre creier.

Metode de combatere

1. Ca să nu mănânci mult la prânz, alege alimente bogate în proteine la micul dejun.

2. Mănâncă câte puţin şi des. Este ideal să ai trei mese principale pe zi la care să mănânci porţii mici şi încă două gustări sănătoase între ele.

3. Mai uşor cu carbohidraţii! Este recomandat ca planul alimentar zilnic să conţină carbohidraţi în proporţie de 40-65%, adică nu mai mult de 225-325 de grame în cazul unui aport normal de 2000 de calorii. Încearcă să consumi carbohidraţi complecşi care se găsesc în cereale integrale, legume şi fructe, dar limitează consumul alimentelor bogate în amidon, cum ar fi cartofii, porumbul, orez, paste, fasole boabe.

4. Dacă ai timp, este de preferat să faci o plimbare scurtă după masa de prânz.

5. Nu consuma carbohidraţi împreună cu proteine (paste cu carne, cartofi cu carne, pâine cu carne), deoarece este una dintre combinaţiile care te va trimite instant la somn. Dacă veţi consuma aceste alimente împreună veţi provoca o lupta digestivă între enzime concurente. Rezultatul este că mâncarea nu va fi digerată cum trebuie şi de aici gazele, balonarea, arsurile stomacale, durerile de stomac, malabsorbţia, indigestia şi lipsa energiei.