Mierea! Avantaje și dezavantaje! Miere vs. Zahăr!

miere mierea zahar doftoria

Mierea este un lichid dulce făcut de albine folosind nectar din flori. Albinele transformă mai întâi nectarul în miere printr-un proces de regurgitare și evaporare, apoi îl stochează ca sursă principală de hrană în fagurii de ceară din interiorul stupului. Mierea poate fi apoi recoltată din stupi pentru consumul uman. Ele sunt clasificate în funcție de culoare, iar mierea clară, de aur galben, adesea la un preț de vânzare mai mare decât soiurile mai închise la culoare. Aroma de miere va varia în funcție de tipurile de flori de la care a fost recoltat nectarul. Sunt disponibile atât forme crude, cât și pasteurizate de miere. Mierea naturală este îndepărtată din stup și îmbuteliată direct și, ca atare, conține urme de drojdie, ceară și polen. Consumul de miere de origine locală se crede că ajută la alergii sezoniere datorită expunerii repetate la polenul din zonă. Mierea pasteurizată este încălzită și prelucrată pentru a îndepărta impuritățile.

Istoria mierii

Cu mai mult de patru mii de ani în urmă, mierea a fost folosită ca un medicament tradițional, unde s-a considerat eficientă pentru tratarea dezechilibrelor materiale în organism. În timpurile egiptene pre-antice, mierea a fost utilizată local pentru tratarea rănilor. Medicamentele egiptene mai mult de cinci milenii au folosit miere. Grecii antici credeau că mierea consumată în cantități moderate vă poate ajuta să trăiți mai mult. Chiar și profetul Mohammed a glorificat puterile vindecătoare ale mierii. Coranul laudă și capacitatea de vindecare a mierii. Proprietățile benefice ale mierii au fost explorate în timpurile moderne și există dovezi care sugerează că aceste revendicări istorice pot avea un adevăr.

Posibilele beneficii pentru sănătate ale mierii consumate au fost documentate în textele timpurii grecești, romane și islamice, iar calitățile vindecătoare ale mierii au fost menționate de filozofi și oameni de știință până în antichitate. Mierea are niveluri ridicate de monozaharide, fructoză și glucoză, conținând aproximativ 70 până la 80% zahăr, ceea ce îi conferă gustul dulce – mineralele și apa alcătuiesc restul compoziției. Mierea are, de asemenea, proprietăți antiseptice și antibacteriene. În știința modernă, am reușit să găsim aplicații utile de miere în managementul rănilor cronice. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că multe dintre mențiunile de sănătate ale mierii necesită încă studii științifice riguroase pentru a le confirma.

1. Reflux de acid

Deoarece este de 125,9 mai vâscos decât apa distilată la 37 Celsius (temperatura corpului), previne refluxul gastroesofagian.

2.Gastroenterită infantilă

Mierea scurtează durata diareei bacteriene la sugari si copii mici. Mierea nu prelungește durata diareei non – bacteriene si poate fi folosită în siguranță ca un substitut pentru glucoza în soluția de rehidratare orală care conține electroliți.

3.Vindecarea rănilor și a arsurilor

Au existat cazuri în care oamenii au raportat efecte pozitive ale folosirii mierii în tratarea rănilor. O revizuire publicata în Biblioteca Cochrane a arătat ca mierea poate ajuta la vindecarea arsurilor, autorul principal al studiului a spus ca mierile topice sunt mai ieftine decât alte intervenții, în special antibiotice orale, care sunt adesea folosite si pot avea alte efecte secundare dăunătoare . Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că există o lipsă de dovezi care să susțină pe deplin această afirmație. De fapt, un studiu publicat în The Lancet Bacterii Infecțioase a concluzionat că aplicarea mierii de calitate medicală la rănile pacienților nu are nici un avantaj față de antibioticul normal în rândul pacienților supuși dializei.

4.Miere pentru tratarea alergiilor

Există unele cercetări care sugerează că mierea poate fi utilă pentru a minimiza alergiile sezoniere. The Guardian a relatat că mierea chiar „bate medicamentul tuse” pentru atenuarea și reducerea frecvenței tusei. Un studiu controlat care a inclus 36 de persoane cu alergii oculare, a constatat că participanții au răspuns mai bine la tratamentul cu miere comparativ cu ceilalți pacienți. Cu toate acestea, o treime dintre ei au raportat că mâncarea unei lingurițe de miere în fiecare zi a fost greu de tolerat datorită gustului prea dulce. Rapoartele anecdotice indică faptul că mierea produsă local poate contribui la reducerea simptomelor alergiilor sezoniere. Cu toate acestea, studiile clinice nu au demonstrat acest lucru în mod consecvent. Un studiu publicat în 2011, a constatat ca persoanele cu alergie la polen de mesteacăn, care au luat miere de polen de mesteacăn, au experimentat: o reducere cu 60% a simptomelor, cu 70% mai puține zile cu simptome severe si de două ori mai multe zile fără simptome.

5.Combaterea infecțiilor

În 2010, oamenii de știință de la Centrul Medical Academic de la Universitatea din Amsterdam au raportat că abilitatea mierii de a ucide bacteriile constă într-o proteină numită defensin. Un studiu publicat în revista Microbiology a relevat faptul că mierea de Manuka este eficientă în tratarea infecțiilor cronice ale rănilor și poate chiar împiedica dezvoltarea lor în primul rând. Mierea Manuka ucide bacteriile prin distrugerea proteinelor bacteriene cheie. Unele studii au arătat că un anumit tip de miere, numit „miere Manuka”, poate fi chiar eficient pentru tratamentul infecțiilor cu MRSA (Methicillin-resistent Staphylococcus aureus).

6.Combate răceala

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Academia Americană de Pediatrie recomandă mierea ca remediu natural al tusei. Un studiu realizat de către Penn State College de Medicină din 2007 a sugerat că mierea reduce tusea pe timpul nopții și îmbunătățește calitatea somnului la copiii cu infecție respiratorie.

7.Combate acneea

Mierea are câteva proprietăți chimice care îi permit să ucidă bacteriile. O concentrație mare de zahăr, care pune presiune asupra celulelor bacteriene, făcându-le mai puțin probabil să se înmulțească. Propolisul compus pe care albine îl folosesc pentru a-și sigila stupul are proprietăți antimicrobiene (mierea conține enzime care creează peroxid de hidrogen, care are proprietăți anti microbiene). Unele tipuri de miere din Iran au avut aceeași activitate antimicrobiană ca și anumite antibiotice.

Alte posibile utilizări ale mierii în medicină

Cercetările noi găsesc întotdeauna noi utilizări posibile ale mierii în tratarea anumitor afecțiuni și boli. Un studiu a constatat că mierea Manuka poate împiedica dermatita indusă de radiații la pacienții cu cancer mamar.

Proprietățile mierii

Potrivit Departamentului National al Nutrienților al Departamentului de Agricultura, o lingură de miere (aproximativ 21 grame) conține 64 de calorii, 17,3 grame de carbohidrați (17,3 grame de zahăr fără fibre), 0 grame de grăsime și 0 grame de proteine.

Mierea conține cantități neglijabile de vitamine și minerale. Alegerea mierii în locul zahărului duce la o creștere mai graduală a nivelului zahărului din sânge, care se crede că ajută la nivelul de foame. Mierea este de asemenea cunoscută ca având efecte antioxidante, antimicrobiene și calmante. Mierea variază în compoziția sa nutritivă pe baza originii nectarului folosit pentru a o face. Mierea este formată din glucoză, fructoză și minerale, cum ar fi fier, calciu, fosfat, clorură de sodiu, potasiu, magneziu.

Profil tipic de miere

Fructoză: 38,2%
Glucoză: 31,3%
Maltoză: 7,1%
Zaharoza: 1,3%
Apă: 17,2%
Zaharuri mai mari: 1,5%
Cenușă: 0,2%
Alte / nedeterminate: 3,2%

Nivelul ușor de acid pH al mierii (între 3,2 și 4,5) este ceea ce ajută la prevenirea creșterii bacteriilor, în timp ce constituenții antioxidanți curăță radicalii liberi. Proprietățile fizice ale mierii variază în funcție de flora specifică utilizată pentru producerea acesteia, precum și de conținutul său de apă.

Vreți să încorporați mai multă miere în dieta dumneavoastră? Experimentarea este esențială atunci când se înlocuiește mierea cu zahăr. Coacerea cu miere poate provoca rumenire excesivă și umiditate. Ca regulă generală, folosiți trei sferturi de ceașcă de miere pentru fiecare cană de zahăr, reduceți lichidul în rețetă cu 2 linguri și micșorați temperatura cuptorului.

Beneficii și riscuri ale mierii

Mierea este încă o formă de zahăr, iar aportul trebuie să fie moderat. American Heart Association recomandă ca femeile să nu primească mai mult de 100 de calorii pe zi din zaharuri adăugate; bărbați nu mai mult de 150 de calorii pe zi. Altfel spus, un pic peste două linguri pentru femei și trei linguri pentru bărbați. Mierea și zahărul sunt doi dintre cei mai frecvent utilizați îndulcitori. Mierea este adesea considerată drept o opțiune mai sănătoasă, dar acesta este cazul? Atât mierea cât și zahărul adaugă dulceață la mese și gustări. Cu toate acestea, au gusturi diferite, texturi și profiluri nutriționale. Este mai bine să mănânci o dietă cu varietate decât să te concentrezi pe alimente individuale.

Mierea poate conține endospori botulinici care provoacă botulism infantil, un tip rar, dar grav de otrăvire a alimentelor care poate duce la paralizie. Chiar și mierea pasteurizată are șansa de a conține spori. Din acest motiv, se recomandă ca sugarii sub 1 an să nu consume miere. Sporii care provoacă botulismul la sugari sunt inofensivi la copii și adulți mai mari. Simptomele botulismului infantil includ: constipație, slăbiciune generalizată, un strigăt slab. Cariile dentare se dezvoltă mai rapid și în mai mulți dinți cu o dietă bogată în zahăr. Acest lucru este valabil pentru toată lumea. Zahărul trebuie evitat pentru a reduce riscul de apariție a cavităților dentare.

Mierea vs. Zahărul

Mierea și zahărul sunt ambii carbohidrați, constând din cele două tipuri de zahăr: glucoză și fructoză. Mierea conține mai puțin fructoză și glucoză comparativ cu zahărul, dar conține mai multe calorii. Proporțiile de glucoză și fructoză din miere și zahăr sunt diferite: zahărul este de 50% fructoză și 50% glucoză, mierea conține 40% fructoză și 30% glucoză. Mierea are mai multe substanțe nutritive și mai puțin prelucrate decât zahărul. Zahărul nu are nutrienți suplimentari. Cu toate acestea, zahărul brun, care este un amestec de zahăr alb și produsul secundar al fabricării zahărului cunoscut sub numele de melasă, poate avea unele urme de minerale. Zahărul este mai mare pe indicele glicemic decât mierea, ceea ce înseamna ca creste nivelul zahărului din sânge mai repede. Acest lucru se datorează conținutului mai mare de fructoză și absenței mineralelor. Mierea are puțin mai multe calorii decât zahărul, este mai dulce, deci poate fi mai puțin necesară. Ambii îndulcitori pot duce la creșterea în greutate dacă sunt supra utilizate. Fructoza rafinată, care se găsește în îndulcitori, este metabolizată de ficat și a fost asociată cu: obezitate, boală hepatică, diabet. Mierea a fost folosită încă din timpuri străvechi ca și îndulcitor și medicament. De asemenea, mierea este mai puțin prelucrată decât zahărul, deoarece este, de obicei, numai pasteurizat înainte de utilizare. Mierea naturală este, de asemenea, comestibilă și conține mai mulți antioxidanți și enzime decât soiurile pasteurizate. Mierea poate fi mai ușoară decât zahărul în sistemul digestiv. Mierea are efecte similare cu zahărul asupra nivelurilor de glucoză din sânge. Acest lucru este în mod special problematic pentru persoanele cu diabet zaharat și rezistență la insulină. Prea multă miere poate duce la probleme de zahăr din sânge și la persoanele sănătoase, crescând astfel riscul de: creștere în greutate, diabetul de tip 2, boala de inimă. Dacă alegeți mierea în locul zahărului, alegeți soiuri închise la culoare, crude, care conțin mai multe substanțe nutritive, enzime și antioxidanți. Zahărul provine din trestia de zahăr sau sfeclă de zahăr. Deși derivă din substanțe naturale, zahărul are nevoie de multă prelucrare înainte de a deveni produsul finalizat. O lingura de miere conține 64 de calorii, care este mai mare decât cea a zahărului la 49 de calorii pe lingură. Zahărul este ieftin, ușor accesibil și are o durată lungă de conservare.

Concluzii

Prin urmare, ambele produse ar trebui utilizate cu moderație sau deloc. În timp ce mierea are unele beneficii pentru sănătate, acestea sunt observate mai ales atunci când sunt folosite ca răspuns la probleme specifice, cum ar fi tusea sau alergii sau atunci când sunt utilizate local, ceea ce nu afectează nivelurile de zahăr din sânge. Prea multă miere sau zahăr în dietă poate duce la probleme dentare, cum ar fi cariile dentare. Utilizați extracte sau condimente dulci: extractele cum ar fi migdala sau vanilia pot oferi un gust dulce produselor de patiserie sau coapte fără a crește cantitatea de zahăr. Ghimbir, scorțișoară și nucșoară sunt exemple de mirodenii dulci care pot adăuga dulceața fără calorii. Atât fructoza, cât și glucoza sunt descompuse rapid de către organism și pot determina creșterea nivelului zahărului din sânge. Satisfaceți poftele dulci cu fructe: fructe proaspete, banane, mango și alte fructe pot satisface pofta de dulce fără a fi nevoie să folosiți iar zahărul. Fructe conservate în apă este, de asemenea, o alegere bună. Evitați fructele conservate în sirop. Îndulcitorii alternativi nu sunt recomandați pentru reducerea consumului de zahăr. Acestea sunt cunoscute ca îndulcitori non-nutritivi. Exemplele includ aspartam, zaharina și sucraloza. Desi rapoartele FDA (US Food and Drug Administration) despre acești îndulcitori sunt în siguranță, cercetările recente releva că pot: crește poftele de zahăr, cauzează întreruperea bacteriilor intestinale, influențează indirect sensibilitatea la insulină.