Mied dacic sau „băutura zeilor”: proprietăți, rețetă, beneficii

mied dacic reteta proprieteti bautura hidromel

Mied dacic sau „băutura zeilor”: proprietăți, rețetă, beneficii

Mied (hidromel): această băutură din miere a fost omniprezentă în viața dacilor și apoi a daco-românilor.

Miedul (hidromelul) este o băutură alcoolică făcută numai din miere şi apă şi era considerată băutura zeilor, iar cei care o consumau susţineau că devin nemuritori sau că au o stare de sănătate mai bună. Era consumată de vikingi şi de reprezentanţii altor culturi precum mayaşii, egiptenii şi era băută pentru că era considerată o băutură foarte benefică.

Deși datează de 4000-6000 de ani, unii spun că ar fi originar din Babilon, fiind cunoscut de acum 4000 de ani, iar alții, Medicina Ayurveda, susțin că originile sale datează de acum 6000 de ani, provenind, de fapt, din India. În epoca preistorică mierea a fost singura substanță dulce concentrată folosită pe scară largă în alimentație iar din cercetările arheologice miedul (hidromelul, vinul din miere) a fost prima băutură alcoolică fermentată apărută cu mult înaintea băuturilor obținute din fructele pomilor fructiferi, viță de vie și cereale.

Mied dacic sau „băutura zeilor”: proprietăți

Acest cocktail de vitamine, enzime și hormoni naturali, cum este considerat, are numeroase întrebuințări terapeutice. Ajută la relaxare, favorizează apariția unei stări de spirit vioaie, jucăușe, euforice. În cazul bărbaților, are efecte ușor vasodilatatoare – inclusiv în zona pelviană -, de stimulent hormonal și, prin efectul sau tonic nervos, ajută la depășirea anumitor bariere și blocaje psihice, menopauză prematură (se face o cura de 60 de zile cu hidromel). Se consumă pe stomacul gol, câte un pahar dimineața, la prânz și seara.

Mied dacic sau „băutura zeilor”: rețetă

  • un litru apă
  • 6-8 linguri miere (preferabil de floarea soarelui întrucât este mei energizantă)
  • o linguriță polen

Se dizolvă bine mierea și polenul în apă. Se lasă 2-3 zile la temperatura camerei. Se agită bine de 2-3 ori pe zi pentru omogenizarea conținutului. După această perioadă se pune la rece și poate fi consumat.

Hidromelul preparat după această retetă în casă conține alcool într-o cantitate extrem de mică.

Puteți procura această băutură de la Honey-land.net

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria 

Citeşte şi alte Articole