Mi se zbate ochiul! Care ar putea fi cauzele și ce este de făcut

mi se zbate ochiul

Mi se zbate ochiul! Care ar putea fi cauzele și ce este de făcut

Mi se zbate ochiul! Auzim destul de des această expresie. Când ni se zbate ochiul, mușchiul pleoapei are un spasm repetitiv, involuntar. Se numește spasm ocular sau sindromul de fasciculație benignă și are loc la nivelul pleoapei inferioare, cu toate că avem senzația că pleoapa superioară este cea care se zbate.

Mi se zbate ochiul!

Ce poate declanșa acest fenomen? Stresul, consumul excesiv de cofeină, alcool sau băuturi energizante, odihna insuficientă, ochii uscați, deshidratare și chiar lipsa de magneziu.

Mi se zbate ochiul! Care ar putea fi cauzele:

Mi se zbate ochiul? Oboseala ar putea fi cauza

Fie că vorbim de o stare generală de oboseală, ori doar una a ochilor, lipsa somnului ori munca exagerată duce de multe ori la spasme ale mușchilor din zona ochilor. Explicația este simplă și constă în faptul că spasmele respective sunt cauzate de slăbirea mușchilor și de lipsa de energie. In acest caz remediul este simplu: minimum 7-8 ore de somn pe noapte.

Mi se zbate ochiul? Stresul ar putea fi cauza

Stim cu toții că stresul duce la epuizare și implicit la oboseală, iar spasmele involuntare ale ochilor pot fi o acțiune cauzată de acesta. In caz că problema este una cronică se recomand un consult de specialitate, pentru a se afla cauza adevărată a stresului.

Mi se zbate ochiul? Deshidratarea ar putea fi cauza

Aceasta poate să afecteze toate grupele de mușchi, inclusiv pe cei din jurul ochilor ori a sprâncenelor. Mușchii au nevoie de hidratare în permanentă, drept urmare trebuie sa consumăm în acest caz cât mai multa apă și electroliți. In caz contrar spasmele nu se vor opri și este posibil chiar să fie agravate de deshidratare.

Mi se zbate ochiul? Lipsa unor vitamine sau minerale ar putea fi cauza

Atunci când organismul duce lipsa de anumite vitamine sau minerale cum ar fi magneziu sau calciu poate să se manifeste într-un mod neprevăzut și să apară spasme ale mușchilor. Incearcă să incluzi în alimentația zilnică anumite alimente bogate în calciu (lactate, pește, mazăre) și magneziu (ovăz, orez, semințe, pepene).

Mi se zbate ochiul! Ce este de făcut

Ca măsură imediată putem aplica un masaj circular de 30 de secunde asupra pleoapelor. Pentru a stimula circulația și pentru a întări musculatura din zona ochilor mai putem face și exerciții pentru ochi: închidem ochii, îi strângem ușor din când în când și apoi îi relaxăm fără să îi deschidem. Repetăm de măcar 3 ori.

Important! Dacă totuși simptomele persistă, dacă vi se întâmplă ca unul din ochi sau ambii să se zbată des și pentru mult timp, mergeți la un consult medical de specialitate!

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Ochii roşii: afecţiuni care se manifestă prin acest simptom

Tulburări oculare: principalele afecţiuni ale ochiului