Boala Meniere: simptome și cauze într-o boală care afectează auzul

sindormul boala meniere simptome cauze tratament

Boala Meniere: simptome și cauze într-o boală care afectează auzul

Meniere este o afecțiune a urechii interne care cauzează episoade spontane de amețeală (vertij) – alături de pierderi fluctuante ale auzului, tinitus și, câteodată, senzația de presiune în ureche. În cele mai multe cazuri, sindromul afectează o singură ureche.

Persoanele cu vârsta între 40 și 50 de ani sunt cele mai predispuse de a suferi de această afecțiune, însă poate apărea la oricine, chiar și la copii. Chiar dacă acest sindrom este considerat a fi o boală cronică, există mai multe variante de tratament care pot diminua simptomele și pot minimaliza efectele bolii pe termen lung.

Boala Meniere: simptome și semne

Principalele semne și simptome ale bolii sunt:

  • episoade repetate de vertij; acestea apar spontan și durează de la 20 de minute la două ore sau chiar la 24 de ore. Vertijul sever poate cauza greață și vomă
  • pierderea auzului
  • tinitus (țiuitul urechii)
  • senzația de presiune în ureche

Boala Meniere: cauze

Cauzele sindromului nu sunt încă pe deplin cunoscute. Este posibil să fie rezultatul unui volum anormal sau lichid în urechea internă. De asemenea, alte cauze pot fi:

  • infecţii acute sau cronice
  • intoxicaţii
  • tulburări vasculare

Deoarece nu există o cauză certă în cazul sindromului Meniere, cauza este cel mai probabil cauzată de o combinație a cauzelor enumerate mai sus.

Boala Meniere: tratament

Cu toate că sindromul Meniere nu poate fi vindecat, simptomele sale pot fi ținute sub control în majoritatea cazurilor. În cazul unui tratament se poate recomanda:

Desi sindromul Meniere nu poate fi vindecat, atacurile de vertij pot fi controlate in aproape toate cazurile. Tratamentul poate include:

  • medicația pentru tratarea amețelilor (8 remedii simple pentru amețeli)
  • injectarea intratimpanică cu gentamicina sau dexametazona
  • utilizarea unui generator cu impulsuri cu aer

Medicatia introdusă poate include gentamicina sau corticosteroizi.

Boala Meniere: complicații

Cea mai severă complicație a bolii o reprezintă problema vertijului. Aceste epidoade forțează adesea persoana afectată să stea în repaus mai multe ore, fapt ce întrerupe și afectează activitățile zilnice și poate cauza un stres emoțional crescut.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Tratamente naturiste pentru urechi (otită, otoscleroză şi surditate)

Sindromul Sjogren: simptome, tratament și cauze

Otita medie acută: inflamaţia acută a urechii medii