Ce afecțiuni posibile sunt anunțate de mâncărimea ochilor

mâncărimea ochilor

Mâncărimea ochilor – Ce afecțiuni posibile sunt anunțate de mâncărimea ochilor

  • 1. Mâncărimea ochilor ar putea anunța blefarita

Inflamația pleoapelor, denumită blefarită este una dintre cauzele comune ale mâncărimilor ochilor. Pleoapele sunt iritate, se înroșesc, se umflă și pielea devine uscată, uneori prezintă cruste. În lipsa unui tratament, boala se poate agrava, ajungându-se la vedere încețoșată, inflamație a țesutului, în special a corneei, și chiar, în cazuri grave, la căderea genelor.

  • 2. Mâncărimea ochilor ar putea anunța conjunctivita papilară

Senzația de mâncărime și uscarea ochilor sunt cauzate uneori și de purtarea lentilelor de contact pe o perioadă lungă de timp. Unele persoane pot dezvolta conjunctivită alergică de la lentilele de contact, numită conjunctivită papilară. Este anunțată de înroșirea ochilor, mâncărimile severe, sensiblitatea ochilor, ca urmare a formării unor papile pe interiorul pleoapelor. Igiena precară a lentilelor de contact, dar și boli ca astmul sau eczema sunt factori de risc care pot duce la conjunctivită cauzată de lentilele de contact.

  • 3. Mâncărimea ochilor ar putea anunța suprasolicitarea digitală a ochilor

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale celor care au muncă de birou este suprasolicitarea digitală a ochilor. Prea mult timp petrecut în fața monitorului sau a telefonului reprezintă un stres pentru ochi. Mâncărimile sunt printre primele semne ale suprasolicitării, urmate de oboseală, dureri de cap, dificultăți de concentrare. Ideal ar fi ca, la fiecare 20 de minute, să privești în altă direcție decât către ecran timp de 20 de secunde.

  • 4. Mâncărimea ochilor ar putea anunța o alergie

Printre simptomele alergiilor, cum ar fi conjunctivita alergică, se numără și mâncărimile ochilor. Conjunctivita alergică este o reacție alergică minoră la un alergen. Pot declanșa o alergie părul de animale, de pisică sau de câine, un anumit aliment sau o plantă. Dacă simți mâncărimi în zona ochilor aproape în fiecare zi, sunt șanse mari să suferi de alergie sezonieră. Pentru calmarea răspunsului alergic poți folosi un antihistaminic sub formă de picături.

  • 5. Mâncărimea ochilor ar putea anunța sindromul de ochi uscat

Numit și sindromul sica, sindromul de ochi uscat este o afecțiune cronică apărută ca urmare a unei lubrifieri insuficiente a ochiului. Boala se manifestă prin senzație de arsură a ochiului, mâncărimi, înțepături, vedere încețoșată. Lacrimile artificiale sau picăturile pentru ochi cu efect de reducere a roșeții sunt utile, dar controlul medical de specialitate este necesar.

Citește și alte articole:

3 remedii pentru ochi obosiți

Cum îți protejezi ochii de lumina albastră (smartphone, tabletă, calculator)

Alimente nutritive pentru ochii sănătoși

Ce afecțiuni poți să depistezi dacă îți studiezi fața