Mâncarea din frigider: cum o păstrezi, cât rezistă carnea, lactatele şi mâncarea gătită

Mâncarea din frigider

Mâncarea din frigider

Căldura afectează nu doar organismul uman, ci şi alimentele. În această perioadă trebuie să avem mare grijă la păstrarea calităţii acestora.

Iată câteva sfaturi pentru a păstra alimentele timp îndelungat:

Caută să nu pui la păstrare legume şi fructe care au pete sau mici urme. Căldura va grăbi deteriorarea lor, astfel că cel mai indicat este să fie proaspete şi intacte.

Alimentele pe care le mănânci sau le găteşti trebuie să stea cât mai puţin la temperatura camerei.

Nu lăsa mâncarea gătită să „zacă” prin bucătărie. Excepţie de la această regulă o fac mâncărurile fierbinţi, pe care abia le-ai luat de pe foc.

Este indicat ca aceste mâncăruri calde să nu fie puse în frigider imediat, ci să fie lăsate să se răcească.

Ţine alimentele separate unele de altele, în pungi, diferite recipiente sau învelite în prosoape de hârtie.

Mâncarea din frigider: Ai grijă ca alimentele care se alterează uşor să nu fie aşezate în pungi de hârtie.

Atunci când vrei să pui la congelator diferite produse, scurtează timpul pe care acestea le petrec în bucătărie, până la introducerea în congelator.

Reducerea acestei perioade le va ajuta să rămână într-o stare mai bună. În cazul alimentelor deja congelate, acestea nu vor trebui lăsate să se topească.

Mâncarea din frigider: Foloseşte acest tip de dezgheţare pentru a evita ca alimentele să fie afectate de căldură.

Lăsându-le în cameră sau pe balcon ai putea să uiţi de ele şi astfel, trecând mai mult timp decât este necesar pentru dezgheţare, să conducă la alterarea lor.

În această perioadă, mâncarea gătită se poate strica foarte repede. De aceea este indicat să găteşti puţin, doar pentru cât se mănâncă la o masă.

Altfel rişti ca la reîncălzirea mâncării să constaţi că aceasta are deja un gust ciudat.

În bucătărie sau în frigider nu trebuie depozitate alimentele crude împreună cu cele preparate.

Mâncarea din frigider:

  • carnea de pui negătită – 1-2 zile în frigider și 9 luni în congelator
  • carnea de pui gătită – 3-4 zile în frigider, fără a fi deschisă și alte 3-4 zile după ce a fost deschisă
  • carnea de porc, vită și miel rezistă 3-5 zile în frigider
  • ouăle au termen de valabilitate de la 3-5 săptămâni până la un an, păstrate la frigider
  • baconul se păstrează bine timp de 2 săptămâni înainte de a fi deschis și 7 zile după ce a fost deschis
  • mezelurile țin până la două săptămâni nedeschis și 3-5 zile după ce au fost deschise; 1-2 luni la congelator
  • somonul proaspăt trebuie consumat în maxim două zile de frigider și 2-3 luni la congelator
  • laptele rezistă o săptămână la frigider și 3 luni la congelator
  • iaurtul ar trebui consumat în 7-10 zile de ținut la frigider și după 1-2 luni de congelator

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

10 alimente care nu expiră niciodată

7 alimente pe care nu știai că le poți congela

7 alimente pe care nu ar trebui să le refrigerezi

Cele mai sănătoase alimente din lume în ordine alfabetică