Cum îți protejezi ochii de lumina albastră (smartphone, tabletă, calculator)

lumina albastră

Lumina albastră: Cum îți protejezi ochii de smartphone, tabletă, calculator, laptop.

Telefonul, tableta, laptopul, monitorul calculatorului (lumina albastră), precum și condițiile de mediu sunt printre factorii care afectează vederea noastră. Privitul îndelung la calculator, radiațiile ultraviolet și cititul la lumina slabă sunt factori care pot afecta sănătatea ochilor. Pentru a preveni apariția sau agravarea problemelor ochiului, este necesar un control oftalmologic periodic, o dată pe an dacă nu ai probleme oculare şi o dată la şase luni dacă ai probleme.

  • Ai grijă la distanta față de monitor sau alte dispozitive cu lumină albastră

Este recomandat ca distanța dintre ochi și monitor să fie cuprinsă în intervalul 65 cm -70 cm. De asemenea, este important să-ţi ajustezi înălţimea scaunului, astfel încât ochii să fie poziţionaţi cu 15 centimetri mai sus decât centrul monitorului.

  • Menține ochii umezi

În timpul zilei este indicat să clipești de mai multe ori, pentru a menține ochii umezi. La lumina slabă, aceștia fac eforturi de acomodare pentru a vedea mai bine și mai clar. Astfel, ochii obosesc, devin iritați și se înroșesc. În astfe de situații sunt recomandate picăturile homeopate.

  • Ochelarii cu lentine speciale pot fi o soluție eficace

Iritațiile ochilor, precum și senzația de nisip în ochi sunt probleme care apar frecvent la persoanele care petrec mult timp în fața calculatorului. De aceea, ca să nu obosești ochii, este bine să faci pauze la fiecare oră sau să porți ochelari cu lentile speciale.

  • Alimente care îţi menţin ochii sănătoşi

Alimentele care conțin antioxidanți și carotenoide protejează ochii de lumina albastră și alți factori de stres. Astfel, legumele cu frunzele verzi, precum spanacul, varza și salata sunt resurse importante de luteină şi zeaxantină. Luteina protejează macula de arsurile solare și de lumina fosforescentă. Poți include în alimentație somon sau macrou, au un conținut bogat de acizi omega 3. Persoanele care consumă peşte de 4-5 ori pe săptămână, reduc cu 50% riscul apariţiei cataractei sau a altor boli de ochi.

Citește și alte articole despre vedere:

Alimente nutritive pentru ochii sănătoși

3 remedii pentru ochi obosiți