Litotripsia: tratarea pietrelor la rinichi de mari dimensiuni

Litotripsia

Litotripsia: tratarea pietrelor la rinichi de mari dimensiuni

Litotripsia este o procedurǎ neinvazivǎ utilizatǎ pentru tratarea pietrelor la rinichi de mari dimensiuni.

Litotripsia trateazǎ acești calculi renali, prin trimiterea unor unde de soc suficient de puternice pentru a ȋi sfarȃma.

Aceștia se vor sparge ȋn pietre de dimensiuni mici iar ȋn acest mod vor putea fi eliminați ȋn mod natural fǎrǎ a fi nevoie de o intervenție chirirgicalǎ.

Unul dintre tipurile de litotripsie este litotripsia extracorporalǎ prin imersie ȋn bazin.

Pacientul va sta ȋntr-un bazin cu apă călduță iar cu ajutorul radiografiei, pietrele vor fi localizate și sparte ȋn bucațele mici.

A doua metodă consta ȋn litotripsia endoscopicǎ, procedura la care specialistul utilizeazǎ un instrument cu ultrasunete care ajutǎ la spargerea pietrelor.

Tratamentul complet dureazǎ ȋntre 45 și 60 de minute.

Litotripsia: Ȋnainte de procedurǎ

Pe lȃngǎ un istoric medical complet, medicul poate efectua și un examen fizic pentru a fi sigur cǎ pacientul poate realiza procedura.

Cu cȃteva zile ȋnainte medicul va discuta cu pacientul despre ceea ce trebuie sa facǎ ȋn ziua procedurii.

Pacientul trebuie sǎ anunțe medicul dacă este alergic la anestezic sau dacǎ suferǎ de alte alergii, dar și sǎ ȋi comunice daca utilizeazǎ anumite medicamente sau suplimente alimentare.

De asemenea, acesta va trebui sǎ informeze medicul și ȋn cazul ȋn care a utilizat recent medicamente anticoagulante, aspirinǎ sau alte medicamente care afectează coagularea sângelui.

Procedura se realizeazǎ sub anestezie generalǎ.

Litotripsia: Procedura

După ce pacientul a fost anesteziat, acesta va fi poziționat fie pe o pernă cu apă, fie ȋntr-un mic bazin umplut cu apǎ. După ce calculul sau calculii au fost localizați, o undǎ de șoc va ajunge la calculul pacientului.

O dată ce fragmentele sunt suficient de mici pentru a trece prin sistemul urinar, procedura se va încheia.

Ȋn cazul litotripsiei endoscopicǎ, la nivelul vezicii urinare și a ureterului se va introduce un mic instrument cu ultrasunete utilizat pentru a sparge pietrele.

Litotripsia: Dupǎ procedurǎ

Dupǎ operație pcientul va fi dus ȋn sala de recuperare pentru observație. O dată ce tensiunea arterială, pulsul și respiratia sunt stabile pacientul poate fi externat.

De obicei acesta, rǎmȃne ȋn ziua procedurii internat iar a doua zi poate pleca acasǎ. Dieta obișnuită dar și activități normale vor fi reluate dupǎ cȃteva zile de odihnǎ, ȋn funcție de dificultatea procedurii.

Pacienții sunt sfǎtuți de medic să bea multe lichide pentru a reduce disconfortul trecerii fragmentelor de calculi. Unii pacienți pot prezenta, dupǎ procedurǎ, sânge în urină timp de câteva zile, ȋnsǎ acest lucru este normal.

Medicul poate recomanda pacientului diverse medicamente precum antibiotice sau medicație pentru ameliorarea durerii produse de eliminarea bucǎților de calculi.

Ȋn cazul ȋn care apar simptome precum: febrǎ, frisoane, dureri la urinare sau dureri ale spatelui inferior este bine ca pacientul sǎ contacteze medicul.

La pacienții considerați buni candidați pentru realizarea acestei proceduri, aproximativ 70 – 90% eliminǎ complet fregmentele de pietre ȋn aproximativ trei luni.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole:

Ceai pentru rinichi

Curățarea rinichilor în mod natural

Rinichi: 5 obiceiuri zilnice care îți afectează rinichii

5 alimente de evitat pentru a nu te confrunta cu pietrele la rinichi

Pietre la rinichi: simptome şi obiceiuri zilnice care pot duce la formarea lor

Boala polichistică renală: chisturi la rinichi (simptome, cauze, tratament)