5 afecțiuni cauzate de lipsa de mișcare

lipsa de mișcare

Lipsa de mișcare: 5 afecțiuni cauzate de lipsa de mișcare

  • Depresie  și îmbătrânire

Sedentarismul favorizează îmbătrânirea și stările de depresie, de anxietate. Cercetătorii britanici au arătat că scurtarea telomerilor se produce mult mai repede la persoanele sedentare. Telomerii persoanelor active au aceeași lungime cu a persoanelor inactive, dar cu 10 ani mai tineri. Mișcarea reduce nivelul de stres, spun specialiștii, de aceea sedentarii sunt persoane triste, anxioase, depresive.

  • Obezitate

Persoanele care au o viață care nu presupune prea multă mișcare, precum cei care lucrează de acasă sau cei care lucrează la birou, sunt predispuse sedentarismului. Lipsa mișcării are consecințe foarte grave, în primul rând are consecințe care se cunosc imediat, kilogramele în plus, care pot duce la obezitate foarte ușor. Obezitatea este o boală foarte grea, ce afectează metabolismul, deci funcționarea întregului organism, dar este și o cauză a multor boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Așadar, dacă ai un job pe scaun, încearcă să faci cât mai multă mișcare zilnic, de la plimbări la alergări sau înot.

  • Osteoporoză

Ca să ai pielea întinsă, mușchii tonifiați și oase cât mai sănătoase, ai nevoie de mișcare. Dacă nu faci mișcare, densitatea osoasă scade, iar riscul apariției bolilor de oase, precum osteoporoza, este foarte mare. Tonusul mușchilor scade cu mult, iar acest lucru poate duce mai întâi la dureri de spate și forță cât mai mică.

  • Diabet

O boală ce poate fi cauzată și de sedentarism, sau mai bine zis de o serie de factori nesănătoși, printre care și sedentarismul este diabetul zaharat tip 2. Pacienții cu diabet sunt de multe ori obezi, semn că sedentarismul este o cauză ce a dus la apariția bolii. Lipsa activității fizice, hipertensiunea și afecțiunile cardiovasculare conduc la diabet, complicații vasculare, renale sau oculare.

  • Cancer

O viață sedentară, cu alimentația nu neapărat sănătoasă și obiceiuri ce nu ajută organismul să funcționeze cum trebuie sunt drumuri sigure spre apariția cancerului. Mișcarea ajută la formarea de anticorpi, care luptă cu radicalii liberi. Sportivii sau persoanele care fac mișcare se îmbolnăvesc mult mai rar.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria