Leziuni oculare: simptome, cauze, prevenţie şi tratamente

Leziuni oculare

Leziuni oculare

Ochii sunt instrumentul cu ajutorul căruia percepem lumea înconjurătoare. Leziunile oculare ne pot afecta vederea şi ne pot pune în pericol sănătatea ochilor, de aceea este important să ştim ce sunt acestea, cum apar şi ce putem face atunci când ne confruntăm cu ele.

În acest articol vom discuta despre leziunile oculare, cauzele de apariţie ale acestora şi modalităţile de a ne păstra sănătatea ochilor cât mai mult timp.

Unele leziuni oculare destul de des întâlnite, cum ar fi rănile severe cauzate de accidente, ar putea necesita tratament imediat sau intervenţie chirurgicală pentru a preveni deteriorarea permanentă a ochilor şi pierderea vederii, în timp ce altele, precum zgârieturile minore de suprafaţă ar putea necesita doar o simplă monitorizare din partea medicului oftalmolog.

Pentru a ne asigura că nu apar complicaţii, precum infecţiile oculare.

Leziuni oculare

Simptomele leziunilor oculare includ iritație, durere severă, ochii roșii, scăderea acuității vizuale, sensibilitate la lumină (fotofobia), abraziuni ale suprafeței oculare, lăcrimare, vedere încețoșată și senzație de corp străin în ochi, tulburări oculare.

Traumatismele oculare şi/sau peri-oculare pot merge de la simple eroziuni corneene superficiale (zgârieturi cu unghia sau chiar cu marginea ziarului sau a hârtiei!), la aşezarea sau fixarea unui corp străin pe suprafaţa oculară.

De exemplu: sărirea unui şpan pe cornee de la lucrul cu polizorul, multipli corpi străini corneeni şi subconjunctivali de la o explozie sau de la foc de armă, până la tăierea ochiului printr-un obiect tăios sau intrarea unui corp străin ascuţit în interiorului globului ocular, afectând structurile acestuia în diverse grade.

În ultimele două cazuri, leziunile oculare pot fi complexe: plaga corneeană sau sclerală, cu afectarea şi a irisului, eventual şi atingerea directă a cristalinului, determinând apariţia cataractei traumatice, atingerea corpului ciliar, determinând hemoragie intraoculară masivă, sau atingerea retinei, mergând până la dezlipire de retină.

În aceste cazuri şi infecţia intraoculară, apărută ca o posibilă complicaţie la orice traumatism ocular deschis, este de temut.

Leziuni oculare

Zgârieturile de la suprafaţa corneei sau abraziunile corneene sunt cauzate de lovituri în ochi sau frecarea ochiului atunci când un corp străin cum ar fi praful sau nisipul, este prezent în ochi.

Abraziunile corneene sunt deranjante și pot provoca roșeață a ochilor și sensibilitate severă la lumină.

Abraziunile corneene pot determina, de asemenea, sensibilitate la infecţii oculare cauzate de bacterii sau ciuperci.

Anumite tipuri de bacterii şi ciuperci pot penetra ochiul printr-o zgârietură și îl pot afecta grav într-un timp scurt – în mai puţin de 24 de ore – putând avea ca rezultat chiar orbirea.

Acest lucru este posibil mai ales în cazul în care obiectul care ne-a zgâriat ochiul este murdar sau contaminat.

În cazul abraziunii corneene este important să nu ne frecăm ochiul afectat şi nici să nu ne acoperim ochiul cu petice textile sau alte materiale – bacteriile se dezvoltă în locuri întunecate și calde iar un petic de material pus peste ochi este un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor.

Tot ce trebuie să facem este să ţinem ochiul închis sau să îl protejăm cu ajutorul palmei îndoite.

Vizita de urgenţă la medicul oftalmolog sau la o cameră de urgenţă este necesară pentru a estima dauna de la nivelul ochiului şi pentru a beneficia de tratamentul adecvat.

Leziuni oculare

Toate aceste situaţii, dar mai ales cele ce au ca efect “spargerea” globului ocular (plăgile oculare sau traumatisme oculare perforante) reprezintă urgenţe maxime şi trebuie tratate imediat într-un serviciu de specialitate.

Un alt gen de traumatisme oculare sunt loviturile directe sau indirecte: o minge în ochi, în special o minge de tenis, a cărei mărime se suprapune perfect mărimii orbitei, putând determina lovituri extrem de serioase; o lovitură de pumn, o lovitură de colţul mesei etc.

Acestea pot determina simple echimoze perioculare (vânătaia) sau hemoragii subconjunctivale – ambele lipsite de gravitate – dar şi, în cazuri mai serioase, dizlocări ale structurilor oculare: deplasarea cristalinului (subluxaţie de cristalin, cu sau fără cataractă traumatică) sau dezlipire de retină.

Şi aceste cazuri sunt urgenţe relative şi trebuie tratate rapid în serviciile oftalmologice.

Leziuni oculare

Penetrarea unui corp străin în ochi este un alt tip de leziune oculară. În cazul în care un obiect străin, cum ar fi o bucată de metal sau un obiect ascuţit (de exemplu cârligul de pescuit) pătrunde în ochi, este obligatorie vizita imediată la camera de urgenţă.

Dacă încercăm să eliminăm singuri obiectul care ne-a pătruns în ochi sau să ne frecăm la ochi putem să ne provocăm daune şi mai mari. Sunt cazuri în care corpuri străine cum ar fi bucăţi mici şi acuţite ale unor materiale pot penetra doar suprafaţa ochiului (corneea), fără a pătrunde adânc în interiorul ochiului.

Aceste corpuri străine, în special cele metalice, pot forma rapid rugină şi o cicatrice semnificativă, de aceea vizita de urgenţă la medic este obligatorie pentru a elimina rapid şi în siguranţă aceste corpuri străine de pe suprafaţa ochiului sau din ochi.

Hemoragia subconjunctivală este o leziune oculară care, deşi poate părea gravă, nu este periculoasă. Aceasta implică scurgeri de sânge de la unul sau mai multe vase de sânge sparte care se află între scleră (albul ochiului) şi conjunctivă (membrana care acoperă faţa anterioară a sclerei şi feţele posterioare ale celor două pleoape).

Hemoragiile subconjunctivale sunt destul de obişnuite și pot apărea ca urmare a unor traumatisme oculare minore.

Acestea pot fi limitate la o mică parte a ochiului sau se pot extinde pe întreaga suprafaţă a ochiului, ceea ce face ca sclera să fie de un roșu aprins.

Hemoragia subconjunctivală este nedureroasa şi nu duce la pierderea temporară sau permanentă a vederii.

Aceasta nu necesită tratament, deoarece pe parcursul a câteva săptămâni sângele va dispărea iar ochiul îşi va recăpăta aspectul normal.

Leziuni oculare

Umflarea ochilor şi a pleoapelor sunt leziuni oculare obişnuite şi pot fi consecinţa unei lovituri directe în ochi, cum ar fi cea provocată de o minge care se deplasează cu viteză mare.

Cel mai bun tratament imediat pentru acest tip de leziune oculară este un pachet de gheaţă pus peste ochi.

Singura consecinţă a loviturii ar putea fi doar vânătaia din jurul ochilor, dar trebuie să consultăm medicul oftalmolog pentru a ne asigura că nu există leziuni interne.

Arsura chimică reprezintă un alt tip de leziune oculară. Unele substanțe pot cauza arsură sau înţepătură la nivelul ochiului, dar sunt destul de inofensive pe termen lung, în timp ce altele pot cauza vătămări grave ale ochilor.

De regulă, acizii pot provoca roșeață și senzaţia de arsură puternică, dar pot fi spălaţi destul de ușor.

Leziuni oculare

Substanțele alcaline sunt mult mai grave, chiar dacă nu ne putem da seama de acest lucru imediat, deoarece acestea nu provoacă imediat dureri de ochi sau roșeață, aşa cum fac acizii.

Exemple de substanțe alcaline sunt soluţiile de curăţat cuptorul, soluţiile de curăţat vasul de toaletă şi chiar praful de cretă, care pare inofensiv.

Expunerea ochilor la substanţe chimice și arsuri este de obicei cauzată de stropi de lichid care intră în ochi, dar ne putem expune şi în alte moduri, cum ar fi prin frecarea ochilor și transferul unui produs chimic de pe mâini la ochi, sau prin pulverizarea în ochi a acestor substanţe, cum ar fi prin fixativ sau alţi aerosoli.

În cazul în care suntem expuşi acestor substanţe, trebuie să punem capul sub jet constant de apă caldă de la robinet, timp de aproximativ 15 minute, şi să o lăsăm să curgă în ochi și în jos, pe faţă.

Apoi trebuie să ne prezentăm de urgenţă la medicul oftalmolog sau la camera de urgenţă pentru îngrijiri şi pentru a vedea ce tip de tratament este necesar acestui tip de leziune.

Este necesar să informăm medicul asupra tipului de substanţă care a pătruns în ochi şi ce măsuri am luat până la prezentarea la cabinet.

Leziuni oculare

Ochiul poate fi în pericol dacă este extrem de roșu sau vederea devine neclară, de aceea trebuie să înţelegem importanţa prezentării de urgenţă la medicul oftalmolog sau la o cameră de urgenţă pentru îngrijiri imediate, după ce în prealabil am spălat ochiul cu apă.

Ce mai putem face până să ajungem la medic este să punem o compresă rece sau umedă la ochi, dar nu trebuie sub nicio formă să ne frecăm ochiul rănit.

În funcție de substanța implicată, efectele la expunerile chimice care provoacă leziuni oculare pot varia de la iritații minore şi ochii roşii până la leziuni oculare grave și chiar orbire.

Irita traumatică este o inflamaţie a irisului (partea colorată a ochiului care înconjoară pupila) și apare ca urmare a unui traumatism ocular cauzat de o lovitură în ochi, cum ar fi cea cu un obiect contondent.

Irita traumatică necesită de obicei tratament şi, chiar şi cu tratament medical există riscul de pierdere a acuităţii vizuale.

Leziuni oculare

Hifema şi fractura orbitală sunt alte două tipuri de leziune oculară. Hifema reprezintă sângerarea în camera anterioară a ochiului (spațiul dintre cornee și iris) iar fractura orbitală este o fisură sau fractură a oaselor faciale din jurul ochiului.

Cele două tipuri de leziuni sunt cauzate de traumatisme foarte puternice la nivelul ochiului şi a feţei, precum lovituri puternice cu bâta sau cu alte obiecte contondente, aplicate la nivelul feţei.

Hifema şi fractura orbitală sunt leziuni oculare grave, care intră în categoria urgenţelor medicale, vizita imediată la medicul oftalmolog fiind obligatorie.

Indiferent de motivele care au condus la leziuni oculare, este recomandat să consultăm medicul oftalmolog pentru evaluare, sfaturi şi îngrijire, iar în situații extreme, cum ar fi un traumatismele oculare severe, să ne prezentăm de urgenţă la medic.

Leziuni oculare

În funcție de tipul de leziune oculară, medicul ne poate acorda îngrijire medicală corespunzătoare, de la spălarea ochiului cu apă sau soluție salină până la intervenţii chirurgicale pentru situațiile mai grave.

Lucrul îndelungat la calculator poate determina oboseala oculară, cu simptomele ei nespecifice: senzaţie de pleoape grele, de ochi uscat, înroşirea ochilor, tulburări de vedere, vedere înceţoşată.

Aceste simptome nu constituie o urgenţă şi nu necesită un tratament special, în afara de instilaţii de lacrimi artificiale şi, mai ales, pauze mai lungi din faţa calculatorului.

Folosirea incorectă a unui prosop, a unor obiecte de igiena facială de la alte persoane, sau ducerea la ochi a mâinii murdare, baia în piscine, bazine sau în lacuri necorespunzător îngrijite – toate acestea pot duce la infecţii superficiale oculare, numite conjunctivite sau kerato-conjunctivite, care se tratează cu picături şi/sau unguente cu antibiotice, prescrise de oftalmolog.

Este recomandat să folosim ochelari de soare cu protecţie cât mai mare pentru radiaţiile UV.

Expunerea la soare ca atare nu determină anumite boli, deşi se pare că un factor pentru apariţia cataractei, dar şi a degenerescenţei maculare la vârste mai înaintate ar fi tocmai expunerea îndelungată la soare.

O situaţie extremă, pe care o ştiti deja, este expunerea la radiaţiile date de eclipsa de soare, când se pot produce leziuni marcante şi ireversibile ale retinei, în special în zona maculară (zona centrală a retinei).

Leziuni oculare

Un inamic mai serios, care poate determina chiar apariţia unor boli la un moment dat în cursul vieţii, este ereditatea, prin transmiterea genetică a unor afecţiuni cum este glaucomul.

De aceea, sfătuim ca toate persoanele peste 40 de ani, în general, care au un părinte sau amândoi părinţii diagnosticaţi cu glaucom, să-şi facă, la rândul lor, controale anuale pentru depistarea unui eventual glaucom.

Unele boli generale, cum sunt diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială, pot determina afecţiuni vasculare oculare redutabile: de la retinopatia diabetică cu diverse stadii de gravitate până la obstrucţii de arteră sau de venă retiniană centrală, cu pierderea ireversibilă, uneori totală, a vederii.

Din nou apare îndemnul nostru: orice persoana diabetică, hipertensivă sau cu dislipidemie (colesterol mare în sânge) trebuie să-şi facă anual un consult oftalmologic complet, cu examinare atentă şi a fundului de ochi.

Unele medicamente administrate oral pentru diverse boli generale pot avea influenţă asupra ochilor, devenindu-le, în anumite cazuri, inamici: medicamenle cardiace din clasa Amiodarona /Cordarona determină niste modificări în structura corneei, pe care le vedem la examenul oftalmologic, dar care nu influenţează vederea şi, în general, nu au importanţă clinică.

Preparatele cortizonice, în schimb, luate timp îndelungat (Prednisonul şi altele), pot determina chiar boli oculare: cataracta cortizonică sau glaucolul cortizonic, ambele necesitând tratament oftalmologic, inclusiv chirurgical.

Leziuni oculare

Cam aceştia ar fi “inamicii” ochilor sănătosi, factori care pot acţiona la un moment dat asupra ochilor noştri, făcându-i să devină nişte “ochi bolnavi”, suferinzi, adică ochi cu diverse afecţiuni ce necesită tratament.

Aceşti “inamici” pot fi combătuţi printr-o profilaxie corespunzătoare şi riguroasă, indicată de specialistul oftalmolog, aşa cum am arătat, şi prin evitarea, pe cât posibil, a factorilor care îi determină.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole :

Ce afectează ochii? Factori de risc pentru ochi

Sindromul ochiului uscat

Mi se zbate ochiul! Care ar putea fi cauzele și ce este de făcut

3 remedii pentru ochi obosiți

Ce afecțiuni posibile sunt anunțate de mâncărimea ochilor

Miopie: simptome, cauze și tratament