Lemn dulce: decoct pentru boli respiratorii

Lemn dulce boli respiratorii doftoria

Lemn dulce: decoct pentru boli respiratorii

Lemnul dulce este o plantă medicinală iubitoare de soare şi lumină, provenită din îndepărtata Indie şi aclimatizată în ţara noastră. Planta are mai multe denumiri populare: iarbă dulce, iarbă tare, plutitoare dulce, unghia găii, iar speciile cu cele mai bune efecte terapeutice pot fi recoltate din bazinele de floră spontană situate în zonele Vrancea, Galaţi, Suceava şi Dobrogea.

Efectele terapeutice ale plantei

Preparatele din lemn dulce sunt tinctura, pulberea, infuzia simplă şi infuzia combinată. Aceste leacuri au efecte expectorante, laxative, antiinflamatorii, diuretice, sedative şi fluidifiante (în cazul secreţiilor bronhice). Tratamentul cu lemn dulce are efecte benefice în afecţiunile căilor respiratorii ( bronşită, traheită şi laringită), acţionează pozitiv în ulcerul gastric, stimulează funcţiile organelor sexuale şi este un remediu pentru inflamaţiile de la nivelul articulaţiilor.

Indicată în bronşită

Cercetările au demonstrat de-a lungul timpului că tusea uscată, tusea iritantă dar şi bronşita acută sau cronică se tratează cu infuzie combinată din lemn dulce. Aceasta se obţine prin macerarea a trei linguriţe de plantă într-o cană cu apă, de seara până dimineaţa; după aceea se filtrează. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă se opăreşte cu încă o cană cu apă clocotită şi se lasă să se răcească. După răcire, se filtrează, iar în final se combină cele două extracte, obţinându-se astfel un preparat ce poate fi folosit atât intern, cât şi extern. Dimineaţa şi seara se face gargară cu această infuzie. Apoi se bea câte o cană din acest preparat.

Tratamentul se face vreme de 10 zile şi are efecte excepţinale: calmează tusea, eliberează căile respiratorii de secreţii şi sporeşte capacitatea de autoapărare a organismului, astfel că persoana în cauză nu mai este vulnerabilă la răceli.

Potrivit specialiştilor, bronşita se tratează şi cu ajutorul unui decoct de lemn dulce. Acesta se prepară dintr-o linguriţă de pulbere din rădăcina plantei, care se fierbe timp de cinci minute, într-o cană de 250 ml cu apă clocotită. Zilnic se consumă două-trei căni de decoct. Tratamentul trebuie urmat 10-12 zile.