Lămâie verde (Limetă): beneficii, proprietăți și rețetă prăjitură

Lămâie verde

Lămâie verde

Lămâia verde, numită și limetă sau lămâie dulce, este un fruct citric care conține acid ascorbic.

Limeta cunoscută, la noi, ca lămâia verde (Citrus aurantifolia) face parte din familia Rutaceae, fiind o specie din genul Citrus.

Este un copac de înălțime mică, veșnic verde, specific zonei tropicale din Asia.

Arborele crește până la 5 m înălțime și are ramurile, spinoase, dense și neregulate.

Frunzele sunt mici de culoare verde închis și sunt plăcut parfumate.

Florile sunt alb-gălbui. Fructele, singure sau grupate, sunt mici (2,5-5 cm diametru), suculente, foarte acide și parfumate.

Au coaja lucioasă și verde atunci când sunt tinere, galben-deschis când sunt mature, având o grosime de 1,5-3 mm.

Florile și fructele apar pe tot parcursul anului, dar sunt mai abundente din mai până în septembrie, în emisfera nordică.

Fructele sunt recoltate aproape întotdeauna necoapte (verzi) și sunt consumate înainte de a atinge starea de coacere (galbene). Pulpa este galbenă-verzuie.

Lămâie verde

Limeta are un conținut bogat de vitamina C, și cantități importante de calciu, potasiu, tiamină, vitamina A, zahăr, fier, niacină, vitamina B, fosfor, riboflavonoină, proteine și uleiuri esențiale.

Fructele sunt consumate crude sau fierte, folosite ca arome sau transformate în jeleuri, sucuri, gemuri sau marmelade.

În bucătăria persană, lămâia verde este uscată și folosită la gătit.

Frunzele sunt, uneori, folosite drept condiment în mâncăruri.

Din punct de vedere medical sunt utilizate diferite părți ale plantei.

Din cele mai vechi timpuri, infuzia din frunze era băută împotriva durerilor de cap și a răcelilor, iar rădăcina era utilizată în cazul hemoragiilor și a bolilor venerice.

Lămâie verde

Uleiul esențial extras din coaja fructului este utilizat și în prezent, pe scară largă, în prepararea de băuturi răcoritoare, uleiuri pentru corp, produse cosmetice, paste de dinți, deodorante, apă de gură și alte produse.

Cea mai importantă și mai abundentă substanță nutritivă prezentă în lime este vitamina C, aproximativ 48% din fruct.

Ca și lămâia, conține vitamina B6, potasiu, acid folic.

Printre mineralele din compoziție, prezente în cantități mai mici, se numără calciul, fierul, fosforul și cuprul.

Datorită unei substanțe numită kemferol, lime-ul regleză problemele de respirație. Inhalarea mirosului de lime tăiat are puterea de a desfunda nasul natural și de a elibera căile respiratorii.

În caz de răceală și febră câteva felii de lime consumate pot regla temperatura corpului. În general, toate citricele au această proprietate datorită conținutului de vitamina C, însă lime-ul este cel mai eficient.

Lămâie verde

Fructul lime dezinfectează apa și previne astfel apariția unor boli cauzate de bacteriile care se pot regăsi în ea.

Prin antioxidanții puternici, limonin, glucozida și camfor, lime-ul previne cancerul protejând celulele sănătoase și menține ADN-ul nemodificat (în cazul cancerului se produc schimbări la nivelul ADN-ului).

Lime-ul reprezintă un bun tratament pentru scorbut, boală provocată în principal de situarea sub limitele normale a nivelului de vitamina C în organism.

În plus, îmbunătățește digestia datorită conținutului de flavonoide, motiv pentru care lime-ul este recomandat alături de preparate mai grele.

De asemenea, fructul tratează constipația, menține nivelul de zahăr la din sânge la limita normală, protejează ochii prevenind oboseala acestora.

În principal, nivelul ridicat de fibre solubile din compoziţia lămâilor verzi fac din acestea un ajutor ideal în reglarea absorbţiei de zahăr în sânge.

Una dintre multele cauze ale artritei (artrita) este excesul de acid uric, care se acumulează în organism.

Acidul citric din fructele citrice, precum lămâile verzi, este un solvent în care acidul uric se poate dizolva.

Acestea, în general, au proprietăţi anti-inflamatorii şi pot fi folosite pentru o serie de probleme ce cauzează inflamaţii.

Lămâie verde

Sucul de lămâie verde poate reduce febra, graţie cantităţii mari de vitamina C pe care o conţine.

De asemenea, conţinutul ridicat de potasiu al limetei este foarte eficient în îndepărtarea substanţelor toxice care se depun în rinichi şi vezica urinară.

Proprietăţile dezinfectante ajută, de asemenea, la vindecarea sistemului urinar, luptând împotriva infecţiilor şi a blocajelor cauzate de depozitele de calciu de la nivelul tractului urinar.

Reîntinereşte pielea, o protejează împotriva infecţiilor şi reduce mirosul corpului datorită prezenţei cantităţii mari de vitamina C şi a flavonoizilor.

Limeta stimulează sistemul digestiv şi creşte secreţia sucurilor digestive şi a acizilor biliari.

Lămâie verde

Beneficiile aduse sănătăţii prin consumul fructului includ pierderea în greutate, îmbunătăţirea digestiei, precum şi tratarea tulburărilor respiratorii, ulcer, guta, astm, alergii, îngrijirea articulaţiilor, a pielii şi a ochilor etc.

Sucul obținut din lămâia verde și uleiurile esențiale pe care le conține sunt foarte benefice pentru piele atunci când sunt consumate sau aplicate extern.

Concentrația mare de flavonoide stimulează, de asemenea, mișcarea peristaltică.

Acesta este motivul, de fapt, pentru care a devenit o practică tradițională în India și diferite țările învecinate, ca la mesele de prânz și cină să fie consumată o limetă.

Un suc concentrat de lămâie verde cu sare, acționează ca un purgativ excelent, fără efecte secundare.

Lămâie verde

Consumarea frecventă a sucului de lămâie verde cu apă, ajută la prevenirea cancerului de sânge, stomac și colon.

Lămâile verzi, alături de alte fructe citrice sunt considerate super-alimente pentru persoanele cu diabet zaharat.

Lămâie verde: Prăjitură cu cremă de limetă

Ingrediente: 5 linguri de unt topit, 300 g biscuiți digestivi, 1 lingură de cacao, 50 g fulgi de ciocolată neagră, 400 ml lapte condensat, 1 plic gelatină, 4 limete – pentru 2 linguri de coajă rasă fin și aproximativ 130 ml zeamă, 300 ml smântână, 50 g ciocolată neagră.

Mod de preparare: biscu­i­ții, untul și fulgii de ciocolată se pun în vasul unui robot și se mixează până amestecul devine umed și nisipos.

Apoi se pune amestecul într-o tavă de tort cu pereți detașabili, presând bine și pe margini și se pune la frigider.

Gelatina se pune la hidratat în zeama de limetă, apoi se încălzește ușor la foc mic.

Se pune laptele condensat într-un castron, se adaugă smântâna și se mixează ușor după care se adaugă gelatina și coaja de limetă.

Se amestecă bine, iar compoziția obținută se toarnă peste blatul de biscuiți, după care se pune la frigider.

Înainte de a se servi, se ornează cu ciocolată rasă și coajă de limetă.

Lămâie verde: Contraindicații

Datorită acidității crescute, lime-ul poate provoca bebelușilor iritații de scutec, din cauza scaunelor acide.

De aceea, se recomandă introducerea acestuia în alimentația bebelușului după împlinirea vârstei de 1 an.

Înainte de introducerea oricărui aliment nou, cereți părerea medicului pediatru și respectați regula celor 4 zile.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria