Înviorarea de dimineaţă: beneficii pentru sănătate

Înviorarea

Înviorarea de dimineaţă: beneficii extraordinare pentru sănătate

Educaţia deficitară în ceea ce priveşte sănătatea şi igiena corpului face ca mulţi dintre noi să neglijeze gimnastica de dimineaţă. De asemenea, prinşi în agitaţia zilnică, mulţi uită să-şi menajeze braţele şi în special umărul, suprasolicitându-le.

Pregătirea de dimineaţă pentru o nouă zi de muncă fizică sau intelectuală presupune câteva etape ce nu pot fi neglijate, în condiţiile impuse de ritmul alert al acestui început de mileniu.

Dimineaţa, după toaleta cu rol igienic, de schimbare a circulaţiei sanguine şi de tonifiere nervoasă, urmează înviorarea fizică, cu o gimnastică generală, necesară pentru creşterea supleţii articulare şi musculare.

Urmează apoi masa, constând într-o gustare mai frugală sau mai consistentă, precum şi o concentrare psihică asupra problemelor zilei. Ordinea celor necesare de parcurs, la început de zi, depinde de vârstă, sex, educaţie, antrenament, ambiţie.

În ceea ce priveşte gimnastica de înviorare, aceasta este neglijată de cei mai mulţi dintre oamenii care muncesc, dar chiar şi de tineri, constituind o carenţă de educaţie care se repercutează nefavorabil asupra unei zile de muncă.

Înviorarea, încălzirea sau antrenarea de dimineaţă presupune mobilizarea tuturor segmentelor corpului, cu mişcări ample şi energice. Aceasta se poate realiza în aer liber, în balcon, în casă, cu sau fără muzică, cu un ritm mai alert, cu o durată de 5 până la 20 de minute. Unii preferă alergările sau un înot scurt, tonifiant.

Dacă cele mai sus enumerate nu sunt făcute zilnic din lene, din neglijenţă sau din neînţelegerea utilităţii lor, ar fi bine să faceţi măcar alt gen de exerciţii: să urcaţi şi să coborâţi scările în fiecare zi sau să mergeţi pe jos 1-2 kilometri, înainte de începerea programului de lucru.

Dacă încă nu v-aţi obişnuit cu un astfel de program în fiecare dimineaţă, gândiţi-vă că la balerini, la dansatori, la sportivi sau la militari, care, prin încălzirea de dimineaţă, îşi pun în valoare toate calităţile pe care le au şi îşi dezmorţesc organismul. De asemenea, conducătorii de state sau marile personalităţi, în ciuda programului de lucru extrem de încărcat, nu neglijează cele câteva minute de gimnastică matinală, care ar putea să le mobilizeze calităţile fizice şi intelectuale în ziua care începe.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Cum să te trezești devreme dimineața

Ce beneficii îți aduce trezitul la prima oră a dimineții