8 sfaturi și alternative pentru intoleranță la lactoză

intoleranță la lactoză doftoria

Intoleranță la lactoză. 8 sfaturi și alternative.

  • 1. Surse alternative de calciu

Lipsa de calciu în dieta dvs. poate compromite serios sănătatea oaselor. Acest mineral este de asemenea vital pentru sistemul nervos, mușchii și inima. Deși laptele este foarte important când vine vorba de sănătatea oaselor, există o mulțime de dovezi care arată că consumul de lapte nu aduce neapărat beneficii osoase, cu o corelație directă între osteoporoză și consumul ridicat de lactate. Sursele bune de calciu includ tofu, sardinele conservate, șuncă, broccoli, tahini și băuturi fortificate cum ar fi sucul de portocale și laptele de nuci.

  • 2. Probiotice

Importanța probioticelor – fie din alimente, fie din suplimente – în orice regim alimentar nu poate fi neglijată! Acest lucru este valabil mai ales pentru cei cu intoleranță la lactoză și alte probleme digestive. Aceste bacterii prietenoase ajută la colonizarea intestinului, menținând controlul asupra bacteriilor patogene și a virușilor. Probioticele ajută de asemenea la digestie și absorbția nutrienților. Studiile au arătat că administrarea de suplimente probiotice poate ameliora simptomele de intoleranță la lactoză prin modificarea activității bacteriilor din colon. Dacă nu ați luat niciodată suplimente probiotice, începeți încet și creșteți treptat doza pentru a reduce disconfortul digestiv cauzat de aceste probiotice benefice se stabilesc în intestin. Creșteți eficacitatea probioticelor consumând și unele alimente prebiotice. Carbohidrați nedigerabili – care includ anghinarea, sparanghelul, bananele, cicoarea, usturoiul, ceapa și tomatele – hrănesc probioticele și le încurajează să crească și să se multiplice în intestin.

  • 3. Alternative la lapte

Dacă ai nevoie de lapte în cereale, fulgi de ovăz, atunci gândește-te la aceste opțiuni la lapte. Alegeți laptele făcut din semințe de in, migdale, cânepă, ovăz, orez, soia, macadamia, nucă de cocos, alune, hrișcă și multe altele!

  • 4. Produse lactate fermentate și alte alimente cultivate

Kefirul este un lapte fermentat (sau cultivat) care este încărcat cu probiotice. În mod surprinzător, este foarte bine tolerat de mulți cu deficit de lactoză. Există multe alte alimente fermentate care pot ajuta și digestia, inclusiv în digestia laptelui.

  • 5. Surse alternative de vitamina K

Vitamina K este esențială pentru canalizarea calciului în oase pentru a-și consolida densitatea minerală și pentru a lupta împotriva fracturilor. De asemenea, previne bolile cardiace, stimulează funcția creierului și metabolismul și ajută la reglarea hormonilor. Deoarece produsele lactate sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina K, tăierea acestora înseamnă că trebuie să creșteți consumul din alte surse de vitamină pentru a vă asigura că vă satisfaceți nevoile organismului. În plus, problemele intestinale – cum ar fi cele cu care se confruntă persoanele cu intoleranță la lactoză – reduc în continuare nivelurile de vitamină K. Produsele bogate în Vitamina K1 includ legumele cu frunze verzi, varza de Bruxelles, varza, broccoli, castraveți și busuioc uscat. Vitamina K2 se găsește în carne ca ficatul de pui, salamul și carnea de vită.

  • 6. Oțet de mere

Oțetul de mere merită un loc în fiecare casă. Acest tonic fermentat – care vă va oferi o doză sănătoasă de probiotice – poate fi deosebit de util pentru cei cu intoleranță la lactoză. Dacă simțiți că simptomele apar după ce ați consumat niște lactate, încercați să consumați o ceașcă de apă cu o lingură de oțet de mere amestecată în ea. Enzimele din oțet pot ajuta la digestie și pot preveni balonarea și flatulența. Conținutul său de pectină poate chiar ajuta la ameliorarea spasmelor intestinale.

  • 7. Surse alternative de vitamina D

Cunoscută sub numele de „vitamina soarelui”, vitamina D este vitală pentru absorbția calciului în intestine. De asemenea, are multe alte funcții importante în organism. Deoarece mulți oameni își măresc nivelul vitaminei D prin intermediul produselor lactate fortificate, înlocuirea acestei surse de nutrienți este importantă. În plus, prin obținerea unor niveluri adecvate de vitamine solubile în grăsimi A, D și K, adulții pot reduce cantitatea de calciu necesară pentru a menține sănătatea oaselor. Una dintre cele mai ușoare căi de a crește nivelurile de vitamină D este să ieșiți în soare – corpul poate sintetiza vitamina din razele soarelui. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna posibil datorită climei și de cantitatea de piele pe care o expuneți atunci când vă aflați în aer liber. Există foarte puține surse de hrană cu vitamina D, se găsește în ciupercile expuse la soare, gălbenușul de ou, carnea de vită, pește și într-o serie de alimente fortificate, cum ar fi sucul de portocale, cerealele și laptele și iaurturile pe bază de plante.

  • 8. Ghimbir

Aromatică, picantă și încălzită, rădăcina de ghimbir poate fi exact ceea ce trebuie dacă suferiți de efectele secundare ale produselor cu lactate. Ghimbirul este un antiinflamator puternic, care elimină enzimele pro-inflamatorii în același mod ca și medicamentele precum aspirina și ibuprofenul. Deoarece simptomele de intoleranță la lactoză – inclusiv balonare, gaze și diaree – pot fi cauzate de inflamarea stomacului, ghimbirul poate combate rapid și eficient aceste probleme.