Intoleranță la gluten: care sunt simptomele

intoleranță la gluten

Intoleranță la gluten: care sunt simptomele

Circa 85% dintre cazuri nu știu că au intoleranță la gluten sau boala celiacă. Conform specialiștilor, boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranță la gluten.

Principalele simptome ale intoleranței la gluten sunt acestea, ele întâmplându-se în mod regulat după consumul mâncărurilor și lichidelor pe bază de gluten:

Axietate sau depresie – boala se mai manifestă și astfel, prin scăderea nivelului de serotonină din creier (hormonul responsabil cu starea de fericire), ceea ce duce la apariția stărilor de axietate sau depresie.

Anemie și stări de oboseală după masă – te simți obosit des după ce consumi produse care conțin gluten (paste, pâine, cereale, bere). Oboseala poate fi cauzată și de deficitul de fier, în această situație, tot glutenul fiind de vină, provocând astfel anemia.

Balonare – balonarea imediat după masă și flatulența.

Problemele cu scaunul – diareea, constipația și fecalele care miros foarte urât.

Crampe – crampele abdominale destul de intense.

Dureri de cap – durerile de cap fără o cauză aparentă.

Dermatita herpetiforma – boala Duhrin este o formă de afecțiune a pielii asociată cu boala celiacă. Se manifestă prin apariția unor vezicule pline de lichid pe piele. I se mai spune și eruptia „bolii celiace“.

Scădere în greutate – scăderea subită în greutate din cauza problemelor digestive și din cauza malabsorbției substanțelor nutritive.

Este foarte important să se știe cum se recunosc simptomele intoleranței la gluten pentru ca bolnavul să meargă la doctor. Doar acesta va confirma sau infirma diagnosticul și va prescrie tratament, dacă este cazul.

Citește și alte articole:

Cele 5 tipuri de boală Celiacă

Alimentaţie sănătoasă pentru sânge