Insolaţie: tratamente naturiste interne şi externe, soluţii de urgenţă

insolaţie

Insolaţie: tratamente naturiste interne şi externe, soluţii de urgenţă

Insolaţia trebuie să fie privită cu multă seriozitate.

Deşi este o afecţiune aparent banală, poate pune viaţa în pericol.

Pacientul cu simptome caracteristice de insolaţie va fi trecut la umbră sau într-un spaţiu răcoros (încăpere cu aer condiţionat sau ventilator), evitând razele directe ale soarelui. Aici va fi dezbrăcat, pentru ca pielea să intre cât mai mult în contact direct cu aerul.

Corpul va fi aşezat în poziţie culcată, cu capul şi picioarele uşor ridicate, deoarece pot să apară ameţeli din cauza vasodilataţiei periferice şi cutanate.

Tot corpul pacientului trebuie răcorit cu apă rece, de preferat prin pulverizare sau cu ajutorul unui burete sau prosop umed, aplicate la nivelul capului, pe frunte, tâmple şi ceafă, precum şi pe piept, pentru a reduce edemul cerebral şi pentru a scădea temperatura corpului.

Dacă există condiţii, pacientul va fi înfăşurat într-un cearceaf umed. În plus, zona arsă va fi ţinută sub jet de apă rece timp de 10-15 minute pentru a preveni apariţia băşicilor. Concomitent se pot aplica şi pungi de gheaţă pe abdomen, gât şi în axile, dar nu direct pe piele, ci sub o pânză groasă.

Atenţie! Pacientul nu va fi introdus în cada cu apă rece, deoarece i se poate provoca un stop cardio-respirator prin contractarea vaselor sanguine de suprafaţă.

Mâinile şi picioarele vor fi frecţionate energic cu apă fără alcool. Uneori, răcirea organismului cu apă este insuficientă pentru a asigura scăderea, în scurt timp, a temperaturii foarte ridicate a corpului. De aceea, se intervine imediat cu lichide reci, băute în primele 2-4 ore.

Pacientul, conştient şi capabil să înghită, trebuie să bea 2-3 litri de apă minerală, sucuri naturale, supe de legume şi ceaiuri pentru a înlocui fluidele şi mineralele pierdute prin transpiraţie.

Tratamentele naturiste pentru insolaţie

Dintre plantele medicinale cu efecte protectoare împotriva razelor solare şi de tratare a afecţiunilor cutanate pot fi menţionate:

Din acestea se consumă câte 2-3 căni pe zi, cu 200 ml -250 ml decoct.

În tratamentele externe pentru Insolaţie se recomandă:

  • duşuri călduţe sau băi generale în care se adaugă bicarbonat de sodiu (o cană la cadă) sau amidon şi făină de orez (1/2 cană la cadă)
  • baia va dura 15 minute -20 minute, apoi se şterge pielea prin tamponare cu un prosop moale. Pielea încă umedă va fi pudrată cu mălai şi se va unge cu ulei de măsline
  • se aplică comprese cu apă rece sau cu gel de Aloe vera, ceai din rădăcini de nalbă mare, seminţe de gutui, lapte degresat sau iaurt cu care se umezeşte un prosop moale, aplicat pe arsuri timp de 20 minute. Dacă arsurile sunt pe pleoape se pun comprese reci cu muşeţel sau gălbenele; cataplasmele se prepară cu cartofi raşi, frunze de varză zdrobite, cantităţi egale de mălai şi tărâţe de grâu aplicate pe cap, torace şi pe pielea arsă de soare

Pentru calmarea usturimilor, se aplică o cataplasmă cu petale de trandafir în oţet de mere; se recomandă ungerea arsurilor cu propolis, ulei de lavandă, ulei de salvie, ulei de măsline sau ulei de cocos, după care se fac spălături cu infuzie de muşeţel, coada şoricelului, sunătoare sau muguri de plop.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria