Infecția cu norovirus: simptome, cauze, prevenție și tratament

infecția cu norovirus

Infecția cu norovirus: simptome, cauze, prevenție și tratament

Infecția cu norovirus este o afecțiune ce provoacǎ diaree severǎ și vǎrsǎturi, iar acești viruși sunt o cauzǎ majoră a bolior gastrointestinale. De obicei, persoanele care suferă de această infecție dezvoltă diaree și dureri abdominale în termen de 24 până la 48 de ore de la expunere. Simptomele produse de norovirus pot dura câteva zile, dar cele mai multe persoane își revin complet fǎrǎ tratament. Cu toate acestea, persoanele în vârstă sau persoanele care suferǎ și de alte boli pot necesita îngrijire medicală. Infecția cu norovirus este foarte contagiosǎ și se rǎspândește prin alimente sau apǎ contaminate cu materii fecale în timpul pregătirii.

Infecția cu norovirus: simptome

Perioada de incubație pentru infecția cu norovirus este, de obicei, de 24 până la 48 ore după prima expunere la virus, iar simptomele apar, de obicei, ȋn una pȃnǎ la trei zile. Unele persoane cu infecție cu norovirus pot sǎ nu prezinte simptome. Cu toate acestea, aceștia sunt încă contagioși și pot răspândi virusul și altora.

Infecția cu norovirus: cauze

Norovirusul este foarte contagioas și se gǎsește cu preponderențǎ ȋn materia fecală a persoanelor și a animalelor infectate. Stridiile, salata și zmeura sunt printre alimentele care au fost responsabile de infectare ȋn unele cazuri. Mai mult, orice aliment nespălat corespunzător poate transmite virusul. Metodele de transmitere includ:

  • Consumul de alimente contaminate
  • Ducerea mânii la gură după ce mâna a fost în contact cu o suprafață sau un obiect contaminat
  • Apǎ potabilǎ contaminatǎ

Norovirusul este dificil de eradicat, deoarece acesta poate rezista și la temperaturi calde și la temepraturi reci, dar și cele mai multe dezinfectante.

Infecția cu norovirus: diagnosticare

Ȋn marea majoritate a cazurilor diagnosticul se pune dupǎ simptomele pe care pacientul le prezintǎ. Norovirus pot fi identificate cu ajutorul unui test al scaunului.

Infecția cu norovirus: prevenție

  • Dezinfectați zonele contaminate cu clor
  • Stați acasǎ ȋn cazul ȋn care suferiți de o infecție cu norovirus. Boala este contagiosǎ ȋncǎ trei zile de la dispariția simptomelor
  • Spălați-vă mâinile
  • Evitați consumul de alimente și apa contaminate

Infecția cu norovirus: tratament

Medicii au tendința de a lăsa infecția cu norovirus sǎ ȋși urmeze cursul, mai ales cǎ nu existǎ o terapie specifică pentru gastroenterita cauzatǎ de norovirus. Prin urmare, pacienții trebuie sǎ aibǎ o alimentație ușoarǎ, o dietă ușoară, cu alimente ușor de digerat precum: orez, pâine, supe sau paste. Este important sǎ se ȋnlocuiascǎ fluidele pierdute prin vărsături sau diaree, mai ales la copiii foarte mici sau la persoanele în vârstă. Copii și vârstnicii sunt deosebit de sensibili la deshidratare. Pacienții care nu pot să bea suficiente lichide vor avea nevoie ca acestea sǎ le fie administrate intravenos.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

4 moduri de a te proteja de infecţii la piscină

Sfaturi şi plante cu care poţi preveni infecţiile respiratorii

Infecţii urinare: remedii naturiste, sfaturi, combaterea şi evitarea bolii

Ceaiuri pentru a trata şi ameliora inflamaţia gâtului

Infecţii respiratorii: tratamente naturiste