Holera: simptome, cauze și tratament

Holera

Holera

Holera este o boalǎ de naturǎ infecțioasǎ, cauzatǎ de virusul Vihrio cholerae, varietatea el Tor, răspândit prin intermediul apei sau al alimentelor contaminate. Holera provoacă diaree severă şi deshidratare. Deși boala se trateazǎ cu antibiotice și soluții de rehidratare, ea poate duce la complicații și la decesul pacientului dacǎ nu este tratatǎ rapid.

Holera nu a fost eliminatǎ ȋn totalitate și ȋncǎ mai apar cazuri izolate ȋn anumite zone ale lumii precum: Asia, Orientul Mijlociu, America Latinǎ, India și Africa sub-saharianǎ. Riscul apariției unei epidemii de holeră crește considerabil atunci cȃnd oamenii trǎiesc ȋn condiții insalubre sau ȋn condiții de supraaglomerare.

Cauzele care duc la apariția holerei

Vibrio cholerae este virusul care provoacă infecţia, ȋnsǎ, cu toate acestea, efectele mortale ale bolii sunt rezultatul enterotoxinei produsǎ de virusul intrat ȋn organismul uman, care altereazǎ peretele intestinului subțire.

Cele mai frecvente surse de infecției sunt:

De la bacteriile care se gǎsesc ȋn mediul ȋnconjurǎtor, apa contaminatǎ, fructele de mare, legumele sau cereale. Existǎ și situații ȋn care persoanele care ingerǎ virusul holerei nu se ȋmbolnǎvesc, iar virusul trece ȋn fecale, de unde poate fi transmis cǎtre o altǎ persoanǎ. Boala este foarte rar rǎspȃnditǎ prin contactul dintre persoane.

Simptomele holerei

Cele mai multe persoane expuse la virusul holerei (Vibrio cholerae) nu se ȋmbolnavesc. Mai mult, studiile aratǎ faptul cǎ aproximativ una din zece persoane infectate dezvoltă semne şi simptome tipice holerei, de obicei, la câteva zile de la infecţie.

Simptomele holerei pot include:

Diaree – Diareea cauzatǎ de holerǎ apare brusc și are adesea un aspect palid, lăptos.

Greaţă şi vărsături – Vǎrsǎturile pot persista ȋn cazul pacienților cu holerǎ timp de cȃteva ore.

Deshidratare – Deshidratarea se poate instala în câteva ore de la debutul simptomelor. În funcţie de cât de multe fluide corporale au fost pierdute, deshidratarea poate varia de la uşoară până la severă. O pierdere de 10% sau mai mult din greutatea totalǎ a corpului indică o deshidratare severă.

Iritabilitate, letargie, ochi ȋnfundați, gurǎ uscatǎ, sete extremă, piele zbârcitǎ, tensiune arterială scăzută, şi bǎtǎi neregulate ale inimii pot fi alte simptome date de infecția cu virusul holerei.

Diagnosticul holerei

Diagnosticul de holerǎ se poate pune ȋn urma realizǎrii testelor de sȃnge sau dupǎ analiza fecalelor pacientului. Simptomatologie este, ȋnsǎ, destul de specificǎ astfel ȋncȃt medicul poate pune un dignostic exact, ȋn special atunci cȃnd starea pacientului depinde de rapidatatea cu care ȋi este administrat tratamentul.

Confirmare rapidǎ a bolii ajută la scăderea ratei de mortalitate dar și la evitarea apariţiei unor focare de holeră.

Tratamentul holerei

Holera necesită tratament imediat, deoarece boala poate provoca decesul persoanei ȋn cȃteva ore. Ȋn acest scop se utilizeazǎ terapii precum:

Rehidratarea. Pentru a ȋnlocui fluidele pierdute și electroliții, se folosesc săruri de rehidratare oralǎ (ORS). Fără rehidratare, aproximativ jumătate din persoanele cu holerǎ pot deceda. Cu tratament, numărul de decese scade la mai puţin de 1%.

Fluide intravenoase. Oamenii care prezintǎ o deshidratare gravǎ ar putea avea nevoie, de asemenea, de fluide intravenoase.

Antibioticele pot reduce atât cantitatea cȃt şi durata diareei cauzatǎ de holerǎ. Mai mult, o singură doză de doxiciclină sau azitromicinǎ pot fi eficiente.

Suplimentele de zinc. Cercetările au arătat faptul că zincul poate reduce şi scurta durata de diaree, ȋn special la copii cu holerǎ.

Prevenire holerei

Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun frecvent, mai ales după folosirea toaletei şi înainte de manipularea alimentelor.

Cȃnd ajungeți ȋn zone ȋn care holera este mai frecventǎ, beți numai apă ȋmbuteliatǎ sau apǎ fiartǎ.

Mȃnancați alimente fierte şi ținute ȋn condiții de igienǎ.

Evitaţi peştele crud sau fiert în mod necorespunzător precum și fructe de mare, ȋn special cȃnd călătoriți ȋn zone ȋn care boala este mai frecventǎ.

Evitați lapte nepasteurizat și spǎlați foare bine fructele și legumele ȋnainte de a le consuma.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi categoria de Simptome şi Boli