Hipertensiune pulmonară: simptome, cauze, tratament, diagnostic

hipertensiune pulmonară

Hipertensiune pulmonară: simptome, cauze, tratament, diagnostic

O creștere a presiunii cauzată de rezistența crescută a vaselor de sânge ce irigă plămânii, trebuie tratată imediat prin administrarea de oxigen, repaus la pat si administrarea de medicamente vasodilatatoare.

Hipertensiune pulmonară: simptome

Atât sistemul cardiovascular cât și cel respirator sunt vitale pentru supraviețuire. În cazul în care te confruți cu probleme precum scurtarea respirației, stare de leșin în timpul efortului, oboseală inexplicabilă, amețeli sau dureri în piept ori senzația de apăsare, nu ezita să apelezi la un medic specialist. Aceste simptome sunt semne ale presiunii crescute în vasele de sânge.

Hipertensiune pulmonară: cauze

Schimbările ce au loc la nivelul circulației pulmonare sunt mai des întâlnite la adulții cu vârste peste 30 de ani și cel mai adesea sunt legate de o fibroză sau de îngustarea vaselor sangvine.

În cazul hipertensiunii pulmonare primare deși nu se cunosc foarte bine cauza de modificare a vaselor pulmonare, ea este denumită ca fiind o afecțiune idiopatică ce poate avea adesea la bază cauze genetice, boli ale tiroidei, infecția cu HIV sau boli de sânge.

Hipertensiunea pulmonară secundară este cel mai adesea cauzată de tulburări cardiace precum apnee în somn, emfizem, insuficiență cardiacă sau tromboza pulmonară.

Toate aceste modificări ce se petrec în organism duc la tulburări ale circulației sangvine către plămâni, aspect care poate afecta buna funcționare a inimiii dacă nu sunt tratate la timp

Inițial în timpul efectuării efortului fizic se instalează dispneea, dificultatea de a respira, iar pe măsură ce boala avansează acest simptom devine din ce în ce mai sever, resimțindu-se chiar și în momentele de repaos.

Intre hipertensiune pulmonară și tulburările cardiace există o strânsă legătură, deoarece pot apărea palpitații dar și edeme mai ales la membrele superioare.

Hipertensiune pulmonară: diagnostic

În primul rând este necesar istoricul clinic și examenul fizic în prezența unui medic cardiolog sau pulmonolog, dar și testele paraclinice și anume radiografia pulmonară, electrocardiograma și ecografia cardiacă.

Hipertensiune pulmonară: nou născut

Această problemă apare în momentul în care se modifică fluxul sangvin de la plămâni și inimă, provocând astfel dificultăți respiratorii și apariția simptomelor precum aspectul cianotic al buzelor, edeme sau dificultăți repiratorii.

Poate fi generată de obicei prin sufocarea atât în uter sau în timpul nașterii a bebelușului, sau dacă am folosit în exces medicamente în timpul sarcinii.

Cel mai mare risc fiind la administrarea de aspirină sau a indometacinului.

Hipertensiune pulmonară: tratament

Tratamentul acestei afecțiuni urmărește buna funcționare pentru circulația sângelui și reducerea presiunii de la nivelul pulmonar prin administrarea de anticoagulante, vasodilatatoare, mască de oxigen și diuretice.

Există însă și cazuri în care este necesar transplantul pulmonar sau cardiac.

Hipertensiune pulmonară: clasificare

Această afecțiune poate fi clasificată în funcție de gravitatea ei în 4 clase, și anume:

  • prima clasă în care este prezentă hipertensiunea pulmonară la examinare dar încă nu sunt prezente simptomele
  • a doua clasă în care apare scurtarea respirației în timpul activității fizice
  • a treia clasă limitează cu mult mișcarea în timpul activității fizice provocând lipsa aerului
  • a patra clasa în care se scurtează respirația și se instalează oboseala chiar și în perioada de repaos

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi categoria de Simptome şi Boli