Hidrotermoterapia: duşuri alternante pentru circulaţie deficitară

Hidrotermoterapia

Hidrotermoterapia

Duşurile sunt proceduri de hidrotermoterapie, care se pot face cu succes acasă. Fiecare cameră de baie are cel puţin un duş, dacă nu şi cadă, cantitatea de apă folosită nu este multă, nu durează mult şi nu este nevoie de apă fierbinte. Se folosesc duşurile obişnuite, flexibile, cu rozetă, precum şi furtunul de duş, de la care demontăm mânerul cu rozeta, pentru a folosi şuvoiul de apă. Acţiunea terapeutică este bazată pe factorii termici şi mecanici daţi de presiunea apei şi forma jetului de apă.

În funcţie de temperatură, există duşuri reci, ce folosesc apa la temperatura de 15-20 de grade Celsius, duşuri calde (38-40 de grade) şi fierbinţi (până la 45 de grade), precum şi duşuri alternante, ce folosesc când apă caldă, când apă rece. După regiunea aplicată, există duşuri locale, pentru picioare, mâini, torace, cap, sau duşuri generale.

Duşul poate urmări relaxarea psihică şi a musculaturii după eforturi fizice, competiţii sportive, o zi de lucru la birou, oboseala dată de stres sau căldură. Se recomandă un duş general, cu apă caldă, la 38-40 de grade, timp de 20 de minute, folosind presiunea slabă a apei. Se poate intercala o săpuneală cu spumă multă, care are efectul unui masaj uşor, relaxant. Baia se termină cu un duş mai răcoros, scurt, pentru a nu lăsa vasele de sânge din piele congestionate, cu risc de a răci uşor şi de a face prăbuşiri de tensiune arterială.

Pentru stimularea generală, înviorarea, tonifierea musculaturii şi pregătirea pentru o activitate fizică sau o muncă intelectuală concentrată se recomandă un duş răcoros sau rece, la 28 de grade Celsius, coborât până la 20 de grade pentru 4-5 minute, apa având presiune mare, ca să biciuiască pielea, ca o ploaie de gheaţă.

Se începe pentru 1-2 minute cu apă călduţă, pentru a uda pielea şi a pregăti organismul pentru contactul cu stresul de înviorare a duşului rece. După duş se şterge pielea energic cu un prosop mai aspru, timp de 5 minute, se înfăşoară corpul într-un halat de baie sau pijama şi se relaxează întins pentru 5-10 minute. Apoi se poate servi masa de dimineaţă, se pot consuma alimente calde şi lichide mai multe.

Duşuri alternante pentru circulaţie deficitară

Pentru circulaţia arterială şi venoasă deficitară, mai ales la picioare, se recomandă duşurile alternante de picoare. Se foloseşte când apă caldă, la 38-40 de grade, pentru două minute, când rece, la 20-25 de grade pentru un minut. Alternanţa se face la primele băi de 3-4 ori, ca apoi, după 5-6 băi, acestea să crească la 10-20 de ori.

Apa are o presiune mai mare şi, după ce se reglează la baterie apa caldă la temperatura de 38 de grade, se manevrează doar robinetul de apă rece, pentru a creşte presiunea şi a scădea temperatura apei spre rece, pentru un minut.

Duşul se plimbă pe picioare, stând în cadă în picioare sau pe un scaun, de la laba picioarelor, pe faţa posterioară a pulpelor, în sus, folosind doar furtunul de la duş, de la care am deşurubat rozeta, şi dând jetului de apă o presiune slabă, ca şi cum am turna apă cu cana. Deci, acţiunea mecanică este foarte blândă, apa „mângâind“ pielea, doar factorul termic constant având rolul de a „înviora“ circulaţia periferică.

Aceste duşuri alternante sunt folosite după o zi de lucru, când picioarele s-au umflat, sunt grele şi obosite, „înviorare“ pe care o fac mulţi chiar şi în timpul lucrului, mai ales la ţară, când nu este o problemă să arunci câteva căni de apă pe picioare.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Circulația deficitară a sângelui: cauze și remedii

Exerciţii cardiovasculare bune pentru circulaţia sângelui

10 motive serioase pentru care ar trebui să începi să faci duş rece