Hepatita A: simptome, transmitere, prevenţie, tratament, vaccinare

hepatita A

Hepatita A: simptome, transmitere, prevenţie, tratament, vaccinare

Hepatita A: cunoscută şi sub denumirea de boala mâinilor murdare, hepatita A este forma cel mai puţin periculoasă, dar care trebuie depistată şi tratată la timp.

Hepatita A simptome

Hepatita A poate debuta ca o gripă, cu febră şi durere de cap, însoţită adesea de icter (îngălbenirea pielii), oboseală accentuată, lipsa poftei de mâncare, disconfort în zona abdominală, vărsături şi greaţă. Simptomele apar după 2-6 săptămâni de la expunerea la virus.

Hepatita A transmitere

Potrivit statisticilor, până la vârsta de 20 de ani, aproape 90% din populaţie a făcut un episod de hepatita A. Virusul acestei forme de boală se transmite prin mâini murdare, prin consumul de alimente şi apă contaminate şi prin contactul cu persoanele infectate (sărut, toaletă, veselă folosită în comun). Riscul de infecţie este mai mare în vacanţă, când suntem mai neglijenţi şi nu te speli pe mâini.

Hepatia A prevenţie

Există două modalităţi prin care poate fi prevenită infecţia cu virusul hepatitic A. În primul rând, este nevoie de o igienă riguroasă a mâinilor (spălarea din abundenţă cu apă şi săpun). De asemenea, boala poate fi prevenită prin vaccinare. Imunizarea este indicată mai ales în copilărie şi celor care călătoresc în zone cu risc (India, Egipt, America de Sud).

Sfaturi pentru a ţine Hepatita A la distanţă:

  • evită să bei apă din surse necunoscute. Dacă nu eşti sigur în privinţa ei, o poţi fierbe (virusul devine inactiv la temepraturi de peste 85 grade C)
  • nu consuma carne crudă sau insuficient preparată
  • spală bine fructele şi legumele înainte de a le consuma
  • nu mânca alimente de la vânzătorii ambulanţi
  • spală-te bine pe mâini (cel puţin 20 de secunde) după folosirea toaletei, înainte de a mânca şi de a găti

Hepatita A tratament

Nu are un tratament specific, însă se impun odihna şi regimul dietetic. Se vor evita alimentele grase, precum şi substanţele toxice pentru ficat (alcoolul, paracetamolul). Boala se vindecă de la sine în câteva săptămâni, iar imunitatea este asigurată pe viaţă (anticorpii formaţi protejează de viitoarele infecţii).

Hepatita A vaccinare

Hepatita virală A este o boală infecţioasă cu largă răspândire la noi în ţară. Practic, până la vârsta adultă, majoritatea persoanelor trec prin infecţia cu virus hepatitic A (VHA), chiar dacă nu ştiu (multe forme sunt asimptomatice). Deşi nu se cronicizează, hepatita A poate evolua cu forme severe, necesită spitalizare şi urmărire timp de mai multe luni. De aceea, vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor care nu au intrat în contact cu VHA, cu precădere copiilor din colectivităţi, preşcolari şi şcolari.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Hepatita C și cum o putem ameliora pe cale naturală