Hematuria: sânge în urină (simptome, cauze, tratament)

Hematuria

Hematuria

Hematuria este o afecțiune ce se caracterizează prin prezența sângelui în urină, în special a globulelor roșii. Aceasta poate fi caracterizată ca fiind brută (vizibilă cu ochiul liber) sau microscopică (vizibilă doar la microscop).

Hematuria microscopică este, cel mai adesea, întâmplător descoperită în urma unor teste de urină.

La mulți pacienți cauza afecțiunii nu este întotdeauna determinată, însă, cu toate acestea, hematuria poate fi un marker pentru o infecția, pentru prezenta calculilor sau simptom al cancerului tractului urinar.

Factorii de risc pentru hematurie sunt: fumatul, expunerea la radiații, utilizarea excesivă a unor medicamente analgezice dar și expunerea la anumite substanțe chimice.

Sângerarea poate fi ocazională sau recurentă, însă pacientul trebuie să se prezinte la medic pentru a avea parte de tratamentul corect. Femeile dezvoltă mai des hematurie decât bărbații deoarece sunt mai predispuse la dezvoltare infecțiilor urinare.

Cauzele care duc la dezvoltarea hematuriei

Hematuria poate fi produsă de o varietate de cauze. Nu toate sunt afecțiuni grave, însă toate necesită prezentarea la un medic specialist.

Cele mai frecvente cauze sunt:

  • Infecții virale ale tractului urinar
  • Anumite boli cu transmitere sexualǎ (BTS) în special la femei
  • Calculi renali
  • Blocaje ale tractului urinar
  • Reacții adverse la medicamente, cum ar fi aspirina
  • Diferite boli renale
  • Lovituri puternice în zona rinichilor
  • Extindere benignǎ a prostatei la bǎrbații de peste 40 de ani
  • Tumori sau cancer la nivelul tractului urinar

Deși mai puțin comună, hematuria poate apărea la atleți ca urmare a vibrațiilor repetate ale unor părți ale vezicii urinare, în urma alergării pe distanțe mari. De asemenea, poate fi cauzată de o serie de boli rare sau tulburări genetice, cum ar fi anemia falciformă, lupusul sau sindromul Von Hippel-Lindau.

Simptomatologia hematuriei

în multe cazuri, apariția de sânge în urină, poate fi singurul simptom al pacientului care suferă de hematurie. Cu toate acestea, în cazul hematuriei microscopice există șanse ca pacientul să fie asimptomatic, mai ales dacă suferă de hematurie microscopică.

Există și situații în care pacientul poate prezenta o hematurie falsă care apare, de obicei, ca urmare a substanțelor ingerate. Consumul excesiv de sfeclă sau de fructe de pădure, colorant alimentar, laxative sau anumite medicamente pentru durere pot duce la modificarea culorii urinei spre o nuanță roșiatică.

Diagnosticarea hematuriei

Diagnosticarea hematuriei începe cu o analiză amănunțită a pacientului, atât la nivel de simptome dar și la nivel fizic. Medicul va realiza un examen fizic amănunțit, cu accent în special asupra tractului urinar, abdomenului, pelvisului, organelor genitale si rectului.

Teste de urină. Prin realizarea sumarului de urină se poate determina dacă există o infecție a tractului urinar sau dacă pacientul suferă de calcuri reali.

Teste imagistice. Medicul poate recomanda o tomografie computerizata (CT) pentru a vizualiza tractul urinar și pentru a descoperi care este cauza hematuriei.

Cistoscopia. În această procedură, medicul utilizează un tub îngust echipat cu un aparat de fotografiat miniatural care este introdus în vezică pentru a examina cu atenție, atât vezica urinară cât și uretra. Examenul durează aproximativ 10 minute și se realizează sub anestezie locală.

Tratamentul hematuriei

Nu există un tratament specific pentru hematurie. Medicul va recomanda tratamentul adecvat în funcție de cauza care a produs boala.

Aceasta poate include, de exemplu, administrarea de antibiotice pentru a vindeca o infecție a tractului urinar, un tratament pentru micșorarea unei prostate mărite sau o terapie cu laser pentru a sparge eventualii calculi prezenți în rinichi.

în cazul în care pentru apariția hematuriei nu a fost găsită o cauză anume, medicul va recomanda screeningul afecțiunii la 6, 12, 24, 36 de luni pentru a preveni agravarea afecțiunii.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Remedii eficiente pentru infecţiile urinare

Incontinenţa urinară: simptome şi cauze ale apariţiei

Infecţii urinare: remedii naturiste, sfaturi, combaterea şi evitarea bolii

Culoarea urinei: ce spune aceasta despre sănătatea noastră

Cistita: simptome, cauze, diagnostic, tratament naturist