Gușa tiroidiană: simptome, cauze, diagnostic, tratament și complicații

gușa tiroidiană

Gușa tiroidiană: simptome, cauze, diagnostic, tratament și complicații

Gușa tiroidiană se caracterizează prin creșterea în volum a glandei tiroidiene, o glandă cu o formă asemănătoare unui fluture. Glanda tiroidă produce o serie de hormoni care controlează aspecte importante ale corpului uman precum: temperatura, ritmul cardiac și creșterea.

Cele mai frecvente cazuri de gușă tiroidiană sunt cauzate de lipsa iodului din alimentație. Ȋn unele cazuri, gușa tiroidiană apare odată cu scăderea sau creșterea numărului de hormoni tiroidieni. De asemenea, pacientul poate avea un nivel normal al hormonilor produși de glanda tiroidă și să prezinte gușă.

Tratementele variază în funcție de cauza care a dus la apariția gușei, precum și în funcție de simptomele pe care pacientul le are.

  • Gușa tiroidiană: simptome

Atunci când simptomele apar, ele pot include:

  • senzație de sufocare
  • tuse
  • răgușeală
  • dificultăți de înghițire
  • inflamarea venelor gâtului
  • respirație zgomotoasă

Gușa tiroidiană: cauze

Deficitul de iod. Iodul este o substanțǎ esenţială pentru producerea de hormoni tiroidieni. Deşi o lipsǎ a iodului alimentar poate fi principala cauzǎ a apariției gusei, cauzele pot varia de la genetice la tulburǎri autoimune.

Boala Graves. Gușa poate apǎrea, atunci cȃnd glanda tiroidǎ produce un exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidism). Ȋn boala Graves, anticorpii produși de sistemul imunitar atacǎ glanda tiroida, iar acest lucru hiperstimuleazǎ glanda care ȋncepe sǎ se umfle.

Boala lui Hashimoto. Ȋn cazul acestei afecțiuni, glanda tiroidă produce prea puțini hormoni. Glanda pituitară identifică acestă lipsa și începe să producă mai mult TSH pentru a stimula tiroida, ceea ce determină glanda să se mărească.

Gușa multinodulară. În cazul acestei afecțiuni există mai multe umflături solide sau chiar umplute cu lichid, ce se dezvolta în ambele părți ale glandei tiroide.

Noduli tiroidieni solitari. De obicei, un singur nodul se dezvoltă într-o parte a glandei tiroide. Majoritatea nodulilor sunt benigni (necanceroși).

Cancer tiroidian. Cancerul de tiroidă apare, de multe ori, ca o extindere pe o parte a glandei tiroide.

Sarcina. Un hormon produs în timpul sarcinii, gonadotropina corionică umană (HCG), poate determina creșterea în dimensiuni a glandei tiroidiene.

Factorii genetici. Boala poate fi moștenită de la părinți la copii.

  • Gușa tiroidiană: diagnostic

Medicul va realiza inițial un control prin palparea glandei, va fi interesat de alte probleme de sănătate pe care pacientul le are sau va pune întrebări legate de alte tratamente medicamentoase pe care pacientul le urmează.

Teste hormonale. Analizele de sânge pot determina cantitatea de hormoni produse de tiroidă și de glanda hipofiza. Dacă tiroida nu secretă o cantitate normală de hormoni, nivelul de hormoni tiroidian va fi scăzut. În acelaşi timp, nivelul TSH-ului va fi unul ridicat.

Ecografie tiroidiană. Imaginile care apar pe monitor dezvăluie dimensiunea glandei tiroide şi dacă glanda prezintă noduli.

Teste imagistice. Ȋn cadrul acestor teste, este introdusă o substanță de contrast pentru ca rezultatele să fie cât mai clare.

Biopsia cu ac fin. După ce se anesteziază partea din fata a gâtului, medicul introduce un ac subțire pentru a obţine o mostră de țesut sau de lichid pentru a-l testa în laborator.

  • Gușa tiroidiană: tratament

Observația. Medicul poate recomanda observația în cazul unei gușe tiroidiene mici, ȋn special atunci când tiroida funcționeazǎ normal.

Tratamentul medicamentos cu hormoni tiroidieni. Cazurile mai ușoare pot fi tratate cu hormoni tiroidieni sub formă de pastile. Prin acest tratament, gușa nu se va micșoara dar nici nu va mai crește în dimensiuni.

Iodul radioactiv sub formă de pastile. Este utilizat pentru a trata o tiroidă hiperactivă. Acest tratament permite diminuarea gușei, însǎ tratamentul se continuǎ, de obicei, pe întreg parcursul vieții.

Tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical este recomandat doar ȋn cazul unei gușe mari și care provoacă pacientului dificultăți ȋn respirației. Ȋndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide este necesară și atunci când existǎ suspiniunea că ar putea fi malignă, dar și din motive estetice în cazul în care gușa continuă să crească.

  • Gușa tiroidiană: complicații

Gușa care are o dimensiune normală nu va prezenta complicații, cu toate acestea, cu cât este mai mare în dimensiuni, cu atât incomodează pacientul. Complicațiile pot fi: oboseală, probleme de respirației, creștere în greutate.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

7 semne că ai putea avea o tiroidă leneșă

Hipotiroidism: cauze, simptome şi tratament

Insuficienţa tiroidiană: simptome şi tratament

Primele semne care apar dacă suferi de hipotiroidie

Cum să echilibrăm hormonii în mod natural

Ţi-e foame mereu? Ce probleme de sănătate ai putea avea

Afecțiuni ereditare: ce boli poți moșteni de la părinți

Afecțiuni care îți modifică greutatea corpului